Lidové noviny

Prali se hlavně zahraniční chuligáni

- ANTONÍN VAVRDA

Mělo jít o svátek slovenskéh­o fotbalu. Vedoucí Slovan Bratislava přijel na půdu rivala z Trnavy, který měl v tabulce po deseti kolech taktéž 23 bodů (třetí Ružomberok má i se zápasem navíc ztrátu pěti bodů). Jenže zelený pažit trnavské City Areny se v neděli večer změnil z fotbalovéh­o kolbiště ve válečnou zónu, na které řádili chuligáni s kuklami na hlavách.

„Můžeme být při tom všem zlém nakonec rádi, že se nestalo nic vážnějšího. Protože když parta chlapů kope do těla i hlavy člověka ležícího bezvládně na zemi, tak to už jde o život,“říká ve velkém rozhovoru pro LN Juraj Berzedi (35), sportovní novinář největšího slovenskéh­o deníku SME a portálu Sportnet.sk, který spolu s dalšími kolegy poslední desítky hodiny řeší jen dění po tomto incidentu.

„Pro slovenský fotbal je to obří ostuda, ale zároveň šance něco změnit. Dostat tyhle lidi mimo stadiony,“dodává Berzedi, který se zúčastnil Eura 2016 i olympiády v Pchjongčch­angu 2018.

LN Jak si vysvětluje­te, co se stalo v neděli večer na trnavském stadionu?

Na tuto otázku se snažím odpovědět už dva dny od chvíle, kdy jsem viděl, co se tam dělo. Oba týmy mají nejvíce fanoušků, ale bohužel i chuligánů. Všichni to vědí, proto je až nepochopit­elné, že se něco takového stalo. Už v posledním týdnu se o derby hodně mluvilo, trnavští fanoušci natočili novou klubovou hymnu, v níž vystoupil i Martin Škrtel, který si na sebe dal kuklu, v ruce držel bengálský oheň. V pondělí už se k tomu vyjádřil, že to nelze s násilím spojovat. Ale i tak to byl pro řadu lidí signál – slovenská fotbalová legenda si dává na hlavu chuligánsk­ou kuklu. Ale určitě to nebyl impulz pro nedělní dění.

LN A co byl ten impulz?

Fanoušci Trnavy a Slovanu se chtějí vždy něčím překvapit. Před lety slovanisté obsadili jižní tribunu stadionu, která patřila ale domácím. Jenže hosté to měli z hlavního nádraží blíže, tak je tam pořadatelé na jeden zápas tehdy pustili. A slovanisté potupu rivala ještě vyšperkova­li tím, že si zaplatili letadlo, které přeletělo stadion s nápisem „Králi južnej tribúny, USB“(Ultras Slovan Bratislava).

A tentokrát se chtěli vytáhnout domácí. Před zápasem vytáhli na jižní tribuně choreo, na němž byl chlap, který měl na obojku jako psa lidskou hlavu, symbolizuj­ící fanouška Slovanu, a pod tím byl nápis: „Vždy nad vami, belasými psami.“To ale nebylo vše. Aby své choreo ještě vyšperkova­li, dostalo se patnáct dvacet trnavských příznivců ve 12. minutě na tribunu nad sektor Slovanu, dokonce i na střechu stadionu, kde svěsili vlajku „Vždy nad vámi“. Poté hodili pod sebe mezi hostující chuligány světlici.

O minutu později vtrhli domácí chuligáni ze západní (hlavní) tribuny na trávník, na to reagovali hosté a strhla se mela. Důležité je zdůraznit skutečnost, že tito chuligáni se dostali mezi obyčejné fanoušky a že dle všeho to nebyli ani domácí, ale chuligáni ze spřátelený­ch klubů z Baníku Ostrava a polských Katovic. Vše to vypadalo jako připravená akce zahraniční­ch chuligánů.

LN Na druhou stranu tím choreem a vyvěšením vlajky nad kotel Slovanu se domácí chuligáni chlubí i na svých facebookov­ých stránkách. Je téměř jisté, že toto bylo připravené...

O tom choreu jsem přesvědčen­ý, že to bylo připravené, že chtěli slovanisty potupit. Ale co se týče té bitky, to bychom spekuloval­i. První chuligáni vstoupili na plochu z řad běžných fanoušků, takže je jisté, že chtěli vyvolat nějaký konflikt. A pokud ano, jde o něco, co jsme na Slovensku ještě nezažili. Tyhle chuligánsk­é skupiny se vždy domlouvají na bitky v lese nebo na louce, ale přímo na hřišti, to jsme tu neměli. A jde o naprosté selhání ze strany organizáto­ra (klubu), policie, Slovenské informační služby, bezpečnost­ní služby, svazu. Je až neuvěřitel­né, že se dostali až na stadion chuligáni z jiných zemí.

LN Jak je možné při současné situaci, kdy je snížená kapacita stadionů, kdy dostávají minimálně hosté lístky proti občance, že na stadion se dostanou občané jiných zemí? Navíc o rizikových osobách policie a informační služby vědí.

To je přesně ta otázka, která se opakuje neustále dokola. S tímto zápasem vždy, každou sezonu. Jak říkáte, policisté je monitorují, určitě někdo musel vědět, že do Trnavy míří obávaní chuligáni z Česka, Polska a Rakouska. Jak je možné, že je na stadion pustili? To za prvé. Za druhé, proč na ně v takovém případě nebyli připraveni? Vždyť před domácím kotlem nebyl jediný zástupce pořadatels­ké služby. A třetí otázka – proč policistům trvalo několik minut, než se dostali na stadion? Šlo o řetězec selhání, který vedl k šesti zraněným lidem a k tomu, že jsme byli svědky toho, jak tam několik lidí kope do hlavy člověka ležícího na zemi. V konečném důsledku můžeme být rádi, že nikdo nepřišel o život. Někde na komunikačn­í lince policie–pořadatelé–klub se prostě stala chyba.

LN A dostali jste již odpovědi od policie, klubu či Unie ligových klubů (slovenská obdoba Ligové fotbalové asociace, která řídí profesioná­lní soutěže u nás) či svazu?

Ne. Ještě nic konkrétníh­o, zatím jde jen o oficiální stanoviska. A i z nich lze vyčíst, že vlastně nikdo za nic nemůže. Oficiální vyjádření Slovanu je takové, že za svými chuligány stojí. Což znamená, že tyto chuligány, tyto živly vlastně kryjí. Stanovisko Spartaku Trnava je takové, že chyba je na obou stranách, ale jen co se týče fanoušků. Také nenapsali nic o tom, že by selhali oni coby organizáto­ři zápasu. Totéž policie, zatím nic mimo oficiální rámec a slova o tom, že sbírají informace, poklady, videa a začalo vyšetřován­í. Podle mě se prostě nemůže stát, že by vůbec někdo mohl vstoupit na trávník, mimo tribuny. V zahraničí za to dávají obří stopky, a tady jsme byli svědky brutálních útoků, kdy šlo bez přehánění o život.

LN Ukázat na viníka je předpoklád­ám klíčové i proto, jak se se zápasem naloží. Pokud by vina padla jen na Spartak, logickým výsledkem bude kontumace ve prospěch Slovanu.

Ano, na první dobrou to tak i vypadá. Ostatně zítra (ve středu) má Unie ligových klubů mimořádné zasedání, kde budou tento zápas řešit. V pravidlech je jednou z možností i to, že body nedostane žádný klub. Tou další je pak, že se duel dohraje, ale pochopitel­ně bez fanoušků. K čemuž bych se já osobně přikláněl nejvíce, hráči za fanoušky nemohou. A body by se měly rozdělovat na hřišti. Ale i kvůli tomu, že nyní vlastně nikdo nic neví, si myslím, že se na tomto zasedání o výsledku zápasu nerozhodne. Každopádně to je na celé situaci to nejsmutněj­ší, že se o něm musí rozhodovat a psát takto. Těšilo se na něj celé Slovensko, hrály proti sobě dva nejlepší týmy u nás, všichni byli zvědaví, zda Martin Škrtel zkrotí nejlepší ofenzivu ligy, zda Trnava naváže na jarní vítězství. Slovan trénuje Vladimír Weiss, kterému v národním týmu dělal Martin kapitána, bylo tam spousta příběhů, díky kterým se lidi na zápas těšili. A místo toho se bavíme o bitce, kopancích do hlavy a podobně.

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

 ?? ?? Trnavské bojiště.
Ve chvíli, kdy se fanoušci Spartaku dostali nad kotel Slovanu, do kterého vhodili světlici, se šlágr slovenské nejvyšší soutěže změnil v souboj několika desítek chuligánů.
Trnavské bojiště. Ve chvíli, kdy se fanoušci Spartaku dostali nad kotel Slovanu, do kterého vhodili světlici, se šlágr slovenské nejvyšší soutěže změnil v souboj několika desítek chuligánů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia