Lidové noviny

Krejčí se po embolii pomalu vrací

- MILOSLAV NOVÁK

Sparťanský fotbalista Ladislav Krejčí už je zase o kus blíž k návratu do zápasů. Po víc než dvou měsících, během nichž se zotavoval z plicní embolie, začal trénovat s mužstvem, byť s omezeními. „Cítím se dobře fyzicky i psychicky,“říká Krejčí.

Mladší z Ladislavů Krejčích, 22letý defenzivní univerzál, je po téměř třech měsících svalového zranění v pořádku a měl by být připraven k nástupu na hřiště.

Starší z Ladislavů Krejčích, 29letý krajní záložník, si ještě pár týdnů počká, ale i on už před sebou vidí naději. „Dřív jsem pořád přemýšlel o tom, proč se to stalo, jaká byla příčina. Ale teď už ne, nemyslím na to, je to pryč,“říká pro klubový web.

Když na přelomu července a srpna, druhý den po ligovém utkání v Liberci, v němž skóroval, musel do nemocnice, prognóza byla nejistá. Dostal léky na tři měsíce a postupně začal s lehkým tréninkem. „Jak to šlo, připravova­l jsem se individuál­ně. Dělal jsem, co šlo, abych se udržel co nejlíp kondičně.“Postupně si přidával a v posledních dnech už trénuje s týmem.

„Hodně lidí mi pomáhá, naši fyzioterap­euti, doktoři a kondiční trenéři dělají maximum, abych se mohl co nejrychlej­i vrátit. Jakmile dostanu zelenou, budu fyzicky připravený, žádné tréninkové manko bych mít neměl.“

Za pár dní půjde na kontrolní vyšetření. Pak se rozhodne, jak dál. Je možný už návrat k plnému tréninku. „V tréninku se může zapojovat do všech aktivit, jejichž součástí není kontakt. Pracuje tvrdě s našimi kondičními trenéry, aby se udržel fyzicky na úrovni,“přidal sparťanský vedoucí kondiční přípravy hráčů Ben Ashworth.

„Láďa bere léky na ředění krve, s týmem tedy trénuje při kondičních cvičeních a pak se věnuje individuál­ní herní přípravě. Kvůli riziku krvácení se nezapojuje do herních činností, kde by docházelo ke kontaktu. Když všechno půjde dál dobře a plíce budou čisté, tak přestane brát léky a s týmem se začne připravova­t se vším všudy,“podotkl klubový lékař Michal Tuček z Ústřední vojenské nemocnice.

Tenkrát v noci z prvního na druhého srpna probudila Krejčího bolest na hrudi a v zádech. Když neustupova­la, raději odjel do střešovick­é nemocnice na pohotovost. Vyšetření ukázala plicní embolii, testy v dalších dnech však neodhalily příčinu onemocnění.

„Chci ještě jednou poděkovat všem doktorům a veškerému zdravotním­u personálu, jak se o mě skvěle starali. Rychle můj problém odhalili, což byl základ,“oddechl si Krejčí.

Nebyl na tom dobře psychicky, ale sám krušné časy překonal. „Chodil jsem do kabiny, trávil čas v tréninkové­m centru na Strahově, přišel na jiné myšlenky.“

„Od lékařů jsme přesně věděli, jak dlouho nesmí být v plném tréninkové­m zatížení. To nám výrazně pomohlo sestavit pro něj dlouhodobý tréninkový plán. Fyzickou kondici nabral zpátky velmi rychle a my jsme ho museli spíš brzdit,“poznamenal­a Jitka Marhanová, členka týmu sparťanský­ch fyzioterap­eutů.

„Jeho problém byl u fotbalisty neobvyklý, takže při jeho návratu jsme opravdu opatrní. Pro něj to určitě musí být trochu frustrujíc­í, ale už to snad nebude dlouho trvat,“doplnil Ashworth.

 ?? FOTO SPARTA.CZ ?? Zpět v tréninku.
Ladislav Krejčí starší je stále blíže návratu do plné přípravy a také do zápasů.
FOTO SPARTA.CZ Zpět v tréninku. Ladislav Krejčí starší je stále blíže návratu do plné přípravy a také do zápasů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia