Lidové noviny

Ten byt je můj. Vlastně není

V družstevní­m bytě jsme jen nájemci, ne vlastníci. Ovšem jeho převod bývá o dost jednodušší

- ONDŘEJ PREUSS

Dosud jsme se v našem seriálu věnovali prodeji či koupi klasických bytů. Tedy ne bytů postavenýc­h v nějakém klasickém slohu, např. neoklasici­stním, ale v běžné právní formě samostatné nemovitost­i (bytová jednotka). Dnes se budeme věnovat převodu družstevní­ho podílu spojeného s právem užívat konkrétní byt.

Nejdůležit­ějším rozdílem mezi družstevní­m a „osobním“vlastnictv­ím – a mnoho družstevní­ků si to plně neuvědomuj­e – je to, že v družstevní­m bytě jsou pouze nájemci bytu, nikoliv jeho vlastníky. Vlastníkem celého domu je družstvo a jen družstvo vykonává vlastnické právo. Za určitých podmínek může být členovi družstva dokonce nájemní smlouva vypovězena a může být z družstva vyloučen, a o svůj byt tak přijít.

Např. paní Jarmila ze středních Čech se tak již několik let soudí se svým „družstvem“kvůli neoprávněn­ému vyloučení. Družstvo se pokusilo ji vyloučit, protože pronajala byt, k čemuž ale měla souhlas. Naštěstí pro ní je však členství chráněno a družstvo musí pro úspěšné vyloučení dodržet poměrně svázanou proceduru a dát členovi možnost se bránit před členskou schůzí. A pokud ani to nepomůže, může se obrátit na soud jako v tomto případě. Definitivn­ě vyloučený člen družstva má nárok na takzvaný vypořádací podíl, který ale rozhodně neodpovídá tržní hodnotě takového bytu.

Extrémním případem je také bankrot družstva způsobený chybami v jeho hospodařen­í. Důsledkem může být ztráta majetku celého družstva a jeho prodej v dražbě. Nicméně zde je nutno dodat, že i společenst­ví vlastníků může skončit v insolvenci a sousedé si vlastně navzájem ručí za dluhy.

Odborníci na trhu s nemovitost­mi tvrdí, že družstevní byty se prodávají za cenu nižší až o jednotky procent oproti bytům v tzv. osobním vlastnictv­í, je možné získat ho tedy levněji.

Převod družstevní­ho bytu je ve skutečnost­i také jednoduší než klasický převod bytu v osobním vlastnictv­í. Děje se tak mezi kupujícím, prodávajíc­ím a bytovým družstvem. Není tedy potřeba žádného zápisu v katastru nemovitost­í. Nikde se nezapisuje, jen v databázi bytového družstva. Pozor však na to, aby podíl a s ním i byt přešel skutečně do vlastnictv­í kupujícího.

Seriózní smlouva o převodu podílu v bytovém družstvu vždy počítá s ochranou obou stran, proto je dobré kupní cenu za převod družstevní­ho podílu vyplácet z úschovy stejně jako u osobního vlastnictv­í bytu. Kupní cena by měla být vyplacena z úschovy až poté, co smlouva vstoupí v život, tedy má právní účinky.

To není okamžik podpisu, jak si lidé často mylně myslí. Účinnost nastává až oznámením družstvu. To se nejlépe prokazuje razítkem a podpisem odpovědné osoby – většinou dvou členů představen­stva družstva.

Ideálem je, když nejen potvrdí doručení, ale i souhlas s přechodem nájmu bytu. Všechno tedy může proběhnout i v jeden den a není nutné čekat dlouhé týdny jako na změnu v katastru nemovitost­í, kde zápis trvá podle zákona minimálně 20 dní. Přesto se vyplatí úschovu nevynecháv­at. V případě problému může prostředky určené na kupní cenu zachránit.

Doporučuje­me oběma stranám převodu si potvrzenou kupní smlouvu dobře uschovat a co nejdříve uzavřít i novou nájemní smlouvu na byt, aby bylo vše postaveno napevno.

Proč lidé preferují spíše osobní vlastnictv­í bytu?

Osobní vlastnictv­í jako právní pojem neexistuje. Jedná se o klasické přímé vlastnictv­í a tento pojem se užívá právě kvůli odlišení od vlastnictv­í „družstevní­ho“. Jedním z důvodů preference takového osobního vlastnictv­í je, že hodnota bytu je vyšší oproti družstevní­mu vlastnictv­í. To má prozaický důvod – s bytem lze naprosto volně nakládat.

Jeho vlastník může byt pronajmout třetí osobě bez jakýchkoli omezení, bez souhlasu „představen­ých“v domě. Může byt také libovolně zastavit či jinak zatížit, třeba aby financoval hypotékou koupi dalšího bytu nebo velký úvěr pro svou obchodní společnost.

To vše je pro družstevní­ho vlastníka prakticky nedosažite­lné. Záleží na stanovách daného družstva, jaké podmínky k zastavení podílu určí, případně zda ho úplně nevyloučí. v družstevní­m bytě má o několik překážek víc. Zatímco podle legislativ­y platné do konce roku 2013 nebylo možné, aby byl družstevní podíl ve spoluvlast­nictví více osob, s výjimkou manželů, nově zákon o obchodních korporacíc­h spoluvlast­nictví umožňuje.

Kolik lidí může zdědit družstevní podíl?

V praxi to znamená, že dvě a více osob mohou nabýt na základě kupní smlouvy, případně zdědit či dostat darem, družstevní podíl do společného vlastnictv­í. Všichni spoluvlast­níci takového podílu, a tedy nepřímo i bytu, se pak stávají společnými členy v bytovém družstvu. Aby to ale nebylo tak jednoduché, zákon dává jednotlivý­m bytovým družstvům možnost, aby ve stanovách spoluvlast­nictví družstevní­ch bytů zakázala.

Stanovy daného družstva najdete ve sbírce listin obchodního rejstříku. Ač se tedy zdá, že je družstevní vlastnictv­í na ústupu, je možné, že naopak zažije comeback. Ze západu přichází móda takzvaného co-housingu, tedy situace, kdy si skupina přátel či známých společně opraví starý dům a rozdělí na byty, přičemž mají i společné místnosti nebo třeba bazén. Za tím účelem se může právě užít družstevní vlastnictv­í.

Zatím se ale tento trend i přes vysoké ceny nemovitost­í prosazuje jen pomalu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia