Lidové noviny

Dlužíte SVJ příspěvky za správu domu?

-

Společenst­ví vlastníků (jednotek) (SVJ) je v českém právu – jak mnozí jistě vědí – označení pro právnickou osobu určenou ke správě domu rozdělenéh­o na bytové jednotky. Že na pravidelný­ch schůzích jeho členů bývá často „živo“, je také celkem známo. Ostatně věrně o tom vypovídá i úspěšný český film Vlastníci.

Nás teď ale více zajímá, proč je dobré pro obě strany kupní smlouvy na byt – tedy pro toho, kdo kupuje bytovou jednotku, ale i pro toho, kdo ji prodává –, aby si vzájemně vyrovnali příspěvky, které se SVJ hradí za správu domu. Jedná se tedy opět o situaci převodu samostatné nemovité věci, ne jen družstevní­ho podílu.

Při převodu bytu se totiž dostává kupující z hlediska práv a povinností vůči SVJ do „bot“prodávajíc­ího. Ignorace tohoto problému přináší oběma stranám kupní smlouvy nezanedbat­elná rizika.

Pro prodávajíc­í i kupujícího je mimořádně důležité, aby se dohodli ohledně vyrovnání příspěvků za správu domu. Nejlépe tak obě strany učiní přímo v kupní smlouvě.

Samo SVJ v tomto příliš nápomocno nebude, protože podle nového občanského zákoníku nemá povinnost příspěvky při prodeji bytu jakkoli vypořádat.

Příspěvky na správu domu mohou být v zásadě dvojí:

1. platby za běžný provoz domu (pojištění domu, osvětlení chodeb, výtahy, svoz odpadu atd.). 2. platby do tzv. fondu oprav (prostředky určené na opravy a rekonstruk­ci domu).

Zvláště příspěvky do tzv. fondu oprav mohou tvořit nezanedbat­elnou částku u těch SVJ, která šetří na zásadnější opravy.

Příspěvky mohou mít jak pozitivní bilanci (např. prodávajíc­í „naspořil“desítky tisíc do fondu oprav), tak negativní bilanci (prodávajíc­í dluží SVJ na úhradách za tyto příspěvky).

Pozitivní bilance příspěvků může mít vliv na vyšší kupní cenu za byt. Pokud má prodávajíc­í našetřeno ve fondu oprav například 200 tisíc Kč, může chtít tuto částku od kupujícího uhradit a navýšit tak např. kupní cenu za byt. Je nicméně opět důležité, aby si prodávajíc­í tuto sumu vypořádal přímo s kupujícím, protože SVJ nemá povinnost prodávajíc­ímu vrátit to, co do fondu oprav již odvedl. Znalost pozitivní bilance je tedy důležitá hlavně pro prodávajíc­ího.

Negativní bilanci příspěvků je opět důležité vyrovnat v kupní smlouvě, neboť s převodem bytové jednotky přejdou na kupujícího. Nebezpečí ale číhá rovněž na samotného prodávajíc­ího, protože prodávajíc­í za své dluhy vůči SVJ ručí! Pokud kupující dluhy na příspěvcíc­h, které zbyly po prodávajíc­ím, SVJ neuhradí, může SVJ tyto dluhy vymáhat přímo na prodávajíc­ím. Znalost negativní bilance je tedy důležitá pro obě strany, ale především by měla zajímat kupujícího. op

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia