Lidové noviny

Když bydlíte na správné straně ulice

- ROBERT SCHUSTER

Vedení hraničních linií, ať už mezi státy, regiony, nebo obcemi, vyvolává občas kuriózní situace. Jednu takovou už řeší několik dní obyvatelé ulice Ketzergass­e ve vídeňské městské části Liesing na jihozápadn­ím cípu metropole. Ulice s řadou rodinných domků je dlouhá asi 5,3 kilometru, přičemž na délce necelých čtyř kilometrů jí prochází hranice mezi spolkovými zeměmi Vídeň a Dolní Rakousko.

Dosud to nebyl problém. Kdo tam bydlí, je zvyklý posílat děti podle spádovosti do různých škol, stejně tak že na jedné straně ulice vybírají popelnice vídeňští a na druhé dolnorakou­ští popeláři. Teď ale někteří obyvatelé začali řešit, zda bydlí na „správné“straně ulice.

Důvodem je, že rakouská vláda nedávno schválila ekologicko­u daňovou reformu. Počítá se zavedením uhlíkové daně, což povede ke zdražení pohonných hmot. Občané za to ale mají dostávat finanční náhradu. Její výše bude záviset na hustotě hromadné

ORBIS UNUS

dopravy v místě bydliště: Čím je pro ně dostupnějš­í, tím dostanou vyplaceno méně.

Takže obyvatelé Vídně, kde je systém veřejné hromadné dopravy velmi rozvinutý a dobře fungující, doslova „doplatí“na to, že v metropoli se lze téměř kamkoli dopravit metrem, busem nebo tramvají. Budou proto dostávat pouze sto eur na osobu.

Naopak v Dolním Rakousku už to bude 133 eur. Vyšší sazba se bude vztahovat na dolnorakou­skou část ulice Ketzergass­e. Její obyvatelé budou mít přísně vzato dvojí výhodu: Nejenom víc peněz v rámci klimatické kompenzace, ale ještě na dosah vídeňskou dopravu.

Nepřekvapí, že starosta metropole Michael Ludwig je na barikádách. Považuje rozhodnutí vlády za „vysoce nespravedl­ivé“. Ne že by sousedům nepřál nějaké to euro navíc, ale Vídeň bude podle všeho jedinou obcí v celém Rakousku, kde bude vypláceno pouze sto eur na ruku.

Sociální demokrat Ludwig sice ještě nešel tak daleko, aby to označil za další útok celostátní vlády vedené konzervati­vními lidovci na „rudou Vídeň“. Ale co není, může ještě být.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia