Lidové noviny

Psí vojáci na předělu

- ONDŘEJ BEZR

Zajímavý pohled na kapelu

Psí vojáci přináší archivní živé album Od výčepu k baru. Jednu z nejpopulár­nějších kapel 90. let zachycuje v etapě ještě před nástupem tohoto slavného období.

A obsahově stojí přesně na přelomu mezi dvojím druhem hitů Filipa Topola.

Pro část dnešní české hudbymilov­né populace, řekněme pro generaci čtyřicátní­ků a padesátník­ů, jsou Psí vojáci, jejichž dráha se uzavřela předčasnou smrtí Filipa Topola v roce 2013, nenahradit­elnou legendou. Určitě je zná, nebo alespoň některé jejich písně či alba, i mladší publikum, tam ale spíš záleží na tom, v jakém prostředí ten který posluchač vyrůstal, zda Topolovy písně měli na svém osobním „playlistu“třeba starší sourozenci, nebo dokonce rodiče.

Hudební vydavatels­tví, která mají blízko k okruhu, do něhož Psí vojáci patřili, se nicméně o připomínán­í jejich tvorby starají. Jejich většinově mateřský label Indies v roce 2018, k pětiletí od Topolovy smrti, vydal reedici alba Národ Psích vojáků, tedy de facto jejich největší hity z vrcholného období popularity, letos stejné vydavatels­tví přišlo s vinylovou verzí slavného alba Brutální lyrika původně z roku 1995.

Na rozdíl od těchto titulů přináší aktuální album Od výčepu k baru, jehož podtitulem je vročení 1987/89, nahrávky mnohem starší a zčásti písně, na které si vzpomínají jen opravdoví pamětníci, o to hlouběji je ale mají zaryté hluboko v sobě.

Dva zlomy

Je všeobecně známo, že Psí vojáci zažili dva zásadní kariérní zvraty. První po roce 1990, kdy se najednou do té doby undergroun­dová kapela dostala na výsluní zájmu (ze svého okruhu jako jediná; v určitém období jejich slávy zdaleka nedosahova­li ani mnohem „zasloužile­jší“Plastic People of the Universe), nebyl pro ně problém vyprodat velký sál Lucerny, byli hvězdami festivalů. Část původního publika se od nich nespravedl­ivě odvrátila.

Tento úbytek byl ovšem více než dorovnán zájmem posluchačů, kteří s podzemním děním neměli nic společného. Topol je upoutal svými songy a jistě především svým neuvěřitel­ným charismate­m.

O tom, že Topol nešel svému publiku vstříc za každou cenu, pak svědčí kariérní zlom číslo dvě ve druhé polovině 90. let, kdy Psí vojáci začali hrát vysloveně introvertn­í hudbu, vzdálenou někdejším „hitům“, a vrátili se do klubů mezi své nejvěrnějš­í fanoušky.

Cesta k originalit­ě

Album Od výčepu k baru reflektuje období přechodu Psích vojáků mezi ryzím „androšem“a repertoáre­m, který byl po pár let slyšet z velkých pódií. Těžištěm alba je nahrávka z Junior klubu Na Chmelnici, jednoho z mála míst v republice, kde kapely stojící na hraně mohly jakž takž hrát. Zbytek alba je sestaven ze dvou brněnských koncertů v klubech Musilka a Leitnerova.

Z oněch největších hitů, které teprve kapela zařazovala do repertoáru a které svoji hvězdnou příležitos­t dostaly v „devadesátk­ách“, tady slyšíme Sbohem a řetěz, Žiletky či Russian mystic pop op. IV. Pak jsou tu ale písně hudebně i textově z určitého úhlu pohledu syrovější. Skvělý vrahounský příběh Psychokill­er dodnes mrazí až do morku kostí, stejně jako hysterie ve V koupelně je vana. Pobaví evidentní vlivy, pod kterými Topol skládal, než se dopracoval své originalit­y, ať jsou to Plastici v Přišel jsem z práce, nebo Garáž v Šeptáme si na rohu. Muzikantsk­ý perfekcion­ismus kapely – jež zde, mimochodem, vystupuje v šestičlenn­ém obsazení, o němž ti, kteří Psí vojáky zachytili až v 90. letech, nemají tušení – tady nemá smysl hledat. Charisma a sdělení. To je to, čím Psí vojáci tehdy vítězili a proč má smysl si je i dnes připomínat.

Psí vojáci: Od výčepu k baru – 1987/89

vyd. Guerilla Rec. 2021

 ?? FOTO MAFRA – LIBOR TEICHMANN ?? Lídr.
V Psích vojácích se střídali muzikanti, vždycky se ale hlavně „chodilo na Topola“.
FOTO MAFRA – LIBOR TEICHMANN Lídr. V Psích vojácích se střídali muzikanti, vždycky se ale hlavně „chodilo na Topola“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia