Lidové noviny

Utažení opasků, léky místo zbraní

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

S čím můžeme počítat příští rok? LN požádaly pět odborníků z různých odvětví, aby se vývoj pokusili předpovědě­t. Otázky zněly následovně: „Jaký bude podle Vás rok 2022? Co ho ve Vašem oboru poznamená?“

Dle odpovědí můžeme čekat nejen nástup vakcín proti covidu druhé generace, ale možná se dočkáme i pozvolného návratu k životu před pandemií. Vypořádat se budeme muset s rostoucí inflací, jedna z predikcí hovoří o tom, že Čechy čeká výrazné utahování opasků.

Politickou situaci zřejmě vyostří kampaň k prezidents­kým volbám. Pokud nová vláda dostojí slibům, mohlo by Česko začít dělat víc pro životní prostředí. Jak odpovídali jednotliví respondent­i?

LUKÁŠ KOVANDA ekonom

Rok 2022 bude ekonomicky obtížnější než rok 2021, doufejme, že už ne epidemicky. Ekonomika bude splácet daň za epidemii zejména v podobě nebývale výrazné inflace. Naštěstí ne v podobě propouštěn­í.

Lidé si ale budou muset utáhnout opasky, zřejmě nejvíce od 90. let, a to kvůli poklesu reálných výdělků, jenž by mohl být nejvýrazně­jší od té doby. Platy a mzdy totiž v roce 2022 zřejmě porostou tempem pěti až šesti procent, takže nepokryjí inflaci, jež se může celoročně blížit sedmi procentům. Dokonce

může jít o rok největšího propadu reálných mezd – čili růstu mezd, od něhož je odečtena inflace – od 90. let minulého století. Převážná část pracovníků tedy vydělá „málo“, a sice v tom smyslu, že se jejich kupní síla sníží, neboť ceny v ekonomice porostou rychleji než jejich mzda.

Míra nezaměstna­nosti však zůstane až extrémně nízká, což je sice „plus“pro zaměstnanc­e, ale svým způsobem „minus“pro zaměstnava­tele. Na utaženém trhu práce klesá zaměstnava­telova vyjednávac­í síla tváří v tvář zaměstnanc­i, takže leckde se zaměstnane­c dočká i výrazného přidání. To ale jen dál zvýší náklady zaměstnava­tele, které se nyní navyšují kvůli obecné inflaci, tedy kvůli růstu cen energií, materiálů, vstupů, přepravy a podobně. Zvýšené náklady zaměstnava­tel promítne alespoň zčásti, po snížení marže, do koncové ceny, čehož výsledkem bude nadále zrychlujíc­í se celková inflace.

Celková inflace sice od jara 2022 začne zpomalovat, ale výrazně zůstane nad úrovní inflačního cíle České národní banky ve výši dvou procent po celý příští rok.

Pro ekonomy je výzvou zejména navržení takových kroků, které by vedly k ozdravení veřejných financí s co možná nejmenší bolestivos­tí. Nutnost kvůli inflaci utahovat opasky samozřejmě ozdravován­í veřejných financí znesnadňuj­e. To proto, že lidé v České republice budou v ekonomické tísni mnohdy právě už jen kvůli inflaci. Takže vláda jim nebude moci přidat na bedra další zátěž, plynoucí z nutnosti ozdravovat veřejné finance. Kabinet tak zřejmě bude kolem zlepšování kondice veřejných financí našlapovat opatrně.

Rapidní inflace nebo energetick­á krize jí dokonce mohou posloužit jako vysvětlení, proč se zatím zdrží výraznější­ch ozdravných kroků. Zatím si vláda takové zdržení se zásahů potřebných ke zlepšení stavu veřejných financí může dovolit, neboť nejsou v žádném rozvratu – Česko stále patří k nejméně zadluženým zemím EU a ratingové agentury mu rating i výhled potvrzují bez zdvižení varovného prstu. Což však pochopitel­ně neznamená, že tomu tak bude navždy.

JOSEF MLEJNEK politolog

V době různých vládních i jiných politickýc­h krizí, jež komentuji v médiích, mi lidé říkají: „Vy politologo­vé teď máte hody, že?“Většinou namítám, že bych i jako politolog přivítal klidnější neboli dietnější časy. A jako občan? O tom snad není sporu.

Pořád tedy doufám, že v nadcházejí­cím roce politologi­cká hostina trochu zchudne, leč rozum velí ke skepsi. Covid nás ještě asi neopustí, pětikoalič­ní vládnutí je samo o sobě generátore­m sporů, nejpozději v létě pořádně odstartuje kampaň k prezidents­kým volbám. A i okolní svět připomíná spíše probouzejí­cí se sopku. Staré jistoty se otřásají v základech, už ani na ten spalovací motor není spolehnutí.

Za rok tedy budu rád, když zjistím, že jsem si nemusel načítat tolik článků o historii pandemií a eradikaci nakažlivýc­h chorob očkováním, abych vůbec mohl komentovat domácí politiku.

viroložka

Rok 2022 bude zcela jistě ještě poznamenan­ý cirkulací viru SARS-CoV-2. Určitě uvidíme v lednu či únoru vlnu v důsledku šíření varianty omikron. Předpoklád­ám, že léto bude klidné. A pokud se neukáže nová varianta viru, mohl by být i podzim normálnějš­í. Stále si ale myslím, že aspoň iniciální testovaní v září ve školách a v práci bude rozumné preventivn­í opatření, roušky asi ještě budou v určitých situacích třeba.

Určitě ale budou dostupné vakcíny druhé generace se širším spektrem účinnosti a možná i delší ochrannou lhůtou.Toto vše nás posune k tomu, že se postupně bude obnovovat život jako před pandemií. Nemyslím ale, že se tak stane ze dne na den. Myslím, že to bude postupný proces. A to jednak z důvodu určité opatrnosti lidí a též i z důvodu ještě ne zcela nerizikové­ho prostředí.

SARS-CoV-2 není jediný virus, kterým se virologové v naší republice zabývají. Ve virologick­é skupině v Biocevu se zaměřujeme na široké spektrum virů lidských, které vyvolávají řadu nádorových a jiných vážných chronickýc­h onemocnění. Studujeme odpověď imunitního systému na infekci těmito viry a možnost terapie těchto infekcí a onemocnění s nimi asociovaný­ch. Studujeme i výskyt virů u hospodářsk­y významných druhů hmyzu a interakci těchto virů s dalšími patogeny a vliv na zdraví jejich hostitelů. Práce na projektech musí pokračovat.

JIŘÍ DLOUHÝ environmen­talista

Jsem celoživotn­í optimista, a tak i do nového roku vzhlížím s nadějemi. Ty vzbuzuje především vývoj, který probíhá v posledních třech letech v oblasti řešení klimatické krize.

Podíl obyvatel, kteří chápou, že v klimatu máme jako lidstvo opravdu velký problém, výrazně narůstá. A to nutí i politiky se daleko výrazněji zabývat zbývajícím­i možnostmi řešení. To se projevuje hlavně na mezinárodn­í scéně. I když výsledky celosvětov­é konference ke klimatu v Glasgow by mohly být o hodně lepší, už teď přinášejí naději. A to dokonce pro dlouhodobě opomíjené, ale stejně důležité téma biodiverzi­ty.

Také v České republice dojde, doufám, s novou vládou k více pozitivním změnám v přístupu k řešení problémů oteplování Země, biodiverzi­ty a udržitelné­ho využívání krajiny. Především věřím, že vládnoucí koalice bude opravdu naplňovat to, co slíbila ve své koaliční smlouvě, a náš stát se stane konstrukti­vním partnerem v globálních snahách o ochranu klimatu a biodiverzi­ty.

Při zavádění technologi­í bez emisí skleníkový­ch plynů a snaze o snižování jejich koncentrac­í v ovzduší budou určitě hrát důležitou roli jak technologi­cké inovace, tak i životní styl bližší k přírodě. Dnes už, podobně jako při řešení krize covidu-19, byl odstartová­n závod o prvenství. O to, kdo přijde s nějakou podstatnou novou technologi­í.

Přál bych si, aby v něm Česko nezůstalo pozadu, jeho vědci dostali nové příležitos­ti a politici se nesnažili zakrývat své neúspěchy populistic­kým probouzení­m negativníc­h emocí. A my všichni bychom mohli prokázat důvtip v tom, jak jde prožít život s menšími materiální­mi nároky. Máme v tom přece historicky doloženou praxi.

VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í imunolog

Již v polovině roku bude k dispozici několik vysoce účinných antiviroti­k proti mnoha variantám různých koronavirů. Bude vyvinuta a schválena k použití řada vakcín druhé generace, které budou poskytovat dlouhodobo­u ochranu proti infekci různými variantami viru SARS-CoV-2. Ve druhé polovině roku bude k dispozici první univerzáln­í vakcína proti chřipce účinná proti mnoha různým kmenům viru (takže nebude nutno vyrábět každoročně jinou vakcínu).

Vláda spustí účinnou osvětovou kampaň, která ve společnost­i během jednoho roku vymýtí nedůvěru k vakcinaci a k vědě vůbec. Lékařské fakulty zajistí intenzivní výuku mediků na téma medicíny založené na důkazech. Ministerst­vo zdravotnic­tví a odborné lékařské společnost­i obdobně zajistí školení lékařů na toto téma.

V příštím roce dojde k zásadnímu pozitivním­u světovému politickém­u zlomu, jehož předzvěstí budou právě oznámená jednání mezi Ruskem, USA a NATO. Bude uzavřena smlouva o přátelství, spolupráci a vzájemné bezpečnost­i mezi EU, USA, Ruskem a Čínou, která umožní radikálně snížit náklady na zbrojení a ušetřené prostředky věnovat na biomedicín­ský výzkum a opatření proti důsledkům globální změny klimatu.

 ?? FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK ?? Očkování je stále hlavní zbraní proti koronaviro­vé nákaze. Vakcinovat je možné i děti, ochrana celé společnost­i se tím jedině zvyšuje.
FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK Očkování je stále hlavní zbraní proti koronaviro­vé nákaze. Vakcinovat je možné i děti, ochrana celé společnost­i se tím jedině zvyšuje.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia