Lidové noviny

Největší sváteční nebezpečí? Úklid a vaření

- MICHAL BERNÁTH

Nejsou to ani opilecké eskapády, ani neumná manipulace s rachejtlem­i, co si vyžádaje okolo Vánoc a Silvestra nejvíc úrazů a bolístek. Podle ankety LN mezi českými pojišťovna­mi jednoznačn­ě vede shon pří svátečních aktivitách: úklidu či vaření.

„Spousta úrazů, dokonce i závažných, se přihodí například během vánočního úklidu a příprav štědroveče­rní hostiny. Lidé padají ze štaflí při zdobení stromečku nebo fasády. Znám případy, kdy si někdo při zametání poranil oko o násadu koštěte,“popsal LN šéf internetov­ého pojištění Mutumutu Jindřich Lenz.

Zkušenosti s bizarními svátečními případy mají prakticky všechny pojišťovac­í domy v Česku. Třeba Allianz pojišťovna eviduje případ klienta, kterému vánoční elektrické svíčky vyhodily v domě pojistky, přičemž si v nastalé tmě pádem zlomil ruku, to vše těsně před rozdáním dárků.

Jiný případ ze Silvestra se týká újmy majetkové. „Jeli jsme oslavit Silvestra na chatu. A přestože jsem podle rad z tisku zanechal v chatě několik konzerv pro případné vloupání bezdomovců, zůstaly konzervy nedotčeny a zmizela televize,“informoval klient.

Takovou „tradiční“součástí Vánoc jsou pak v domácnoste­ch všude po republice požáry. Nejčastěji hoří adventní věnce a vánoční stromečky, sem tam chytne něco také od komína. Podle mluvčího pojišťovny Slavia Václava Bálka je krizovým momentem čtvrtý adventní týden, kdy na věncích hoří všechny čtyři svíce. „Jsou už víc suché a na nich naopak klasické svíčky plápolají velmi často. A někdy pak kvůli tomu plápolá i celý byt nebo kancelář,“poznamenal Bálek.

Kuriózní ohnivou pojistnou událost má ve svých archivech třeba pojišťovna Uniqa. V jednom z menších českých měst se pouliční prodavači kaprů rozhodli ohlídat drahocenné kádě s rybami tím, že přenocují v přistavené­m autě. Pro zkrácení chvíle si zapálili cigarety a brzy usnuli. „Oharky cigaret zapálily interiér. Prodejci ryb vyvázli bez zranění, ale škoda na vozidle byla bezmála 80 000 korun,“dokončila příběh mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

S rybami je spojená i pojistná událost v archivu Kooperativ­a pojišťovny. Společensk­y velmi unavený muž dorazil domů a nabyl dojmu, že kapři umístění ve vaně potřebují dopustit vodu. Otočil proto kohoutkem a následně usnul. Probudily jej až pěsti sousedů pod ním, které bušily na dveře jeho bytu.

Umrzlá koťata neexistova­la Kdo se v časech příslovečn­ého klidu a pohody činí, jsou podvodníci. Nechybí jim přitom kreativní smýšlení. Šéf Mutumutu Lenz si například vybavuje mladou slečnu, která přišla na pobočku pojišťovny s žádostí o pojištění svého bratra. Tomu totiž v práci spadla z vysokozdvi­žného vozíku paleta plná nových vánočních ozdob. Podle Lenze byla žena velmi překvapená, když se dozvěděla, že koketuje s pojistným podvodem.

„Podobně překvapený byl pán, který se chtěl pojistit až potom, co si zvrtnul kotník. Ten si mimochodem poranil po pár pivech v hospodě, kam na Štědrý den utekl po hádce se svou manželkou,“vzpomíná Lenz.

Obrat o statisíce korun se pokusil jistý muž také pojišťovnu Allianz. Případ LN popsala její mluvčí Kateřina Pavlíková. Muž tvrdil, že mu umrzlo šest vzácných koťat v hodnotě 200 tisíc korun. Když se vracel ke kamarádovi, u něhož si zapomněl klíče, měla mu koťata proklouzno­ut do mrazivé noci – a to pro ně dle mužovy verze dopadlo tragicky. Útlocitní milovníci zvířat ale mohou utřít slzy: údajný psychický kolaps majitele koťat byl stejně jako samotná existence chlupaté šestice zcela smyšlený. Pod tíhou důkazů se nakonec oba účastníci k pokusu o podvod doznali.

Pro účely pobavení se ale vyplatí zapátrat i mimo poslední dny v kalendáři. Dle mluvčího ČSOB pojišťovny Petra Milaty takto například likvidoval­i v letošním říjnu škodu po býkovi, kterého vyplašilo zahřmění při bouřce natolik, že se utrhl ze řetězu a v panice vyrazil do vesnice. Tam se „popral“se čtyřmi zřejmě nebezpečně vyhlížejíc­ími autobusy. „Z pojištění občanské odpovědnos­ti chovatele toho ‚netvora‘ jsme uhradili 50 tisíc korun za opravu škrábanců a promáčklin na karoseriíc­h zmíněných vozidel,“uvedl Milata.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia