Lidové noviny

Pirandello, posedlost jídlem i Opera Ibsen

Ztížená možnost soustředěn­í

- JANA MACHALICKÁ

Divadlo s nadcházejí­cím letopočtem zažije již třetí rok pod neblahým znamením covidové pandemie, které pořád vzdoruje s velkou energií. V pokročilém podzimu se tudíž několik premiér muselo kvůli onemocnění v souborech odložit na pozdější dobu. A tak leden bude i měsíc opožděných premiér. Jednou z prvních bude Hrubínova adaptace Kráska a zvíře, kterou v Národním divadle uvede Daniel Špinar. Také Dejvické divadlo má 24. ledna odloženou premiéru Pirandello­vy frašky Každý má svou pravdu. V režii Michala Vajdičky, který se tak do divadla vrací po pauze, se představí například Klára Melíšková, Veronika Khek Kubařová, Jaroslav Plesl,

Martin Myšička. Vzhledem k tomu, že Pirandello se na českých jevištích nehraje, bude to jistě zajímavá konfrontac­e.

I nezávislá divadla, jejichž situace je v covidové době zvlášť komplikova­ná, mají nové projekty. Například Spolek Jedl se z Divadla X10 přesune do Švandova divadla a již 18. ledna chystá nový site specific projekt ve Winternitz­ově vile v Praze 5. Vila vznikla ve třicátých letech podle projektu Adolfa Loose a rodina o ni po válce přišla. Už delší dobu slouží také divadelním projektu. Ten nový s názvem Míru zdar!, pod nímž jsou podepsány Lucie Trmíková a Krystina Nebeská, vznikl v rámci programu Jedl dílna, který soubor otevírá mladým tvůrcům. Vychází ze vzpomínek vnoučat na milovanou

Martin Glaser uvede v únoru vND Brno hru, která patří k nejméně hraným Havlovým komediím, inscenace bude teprve šestým nastudován­ím. V dubnu 1968 se nadlouho stala poslední premiérou Havlovy hry na Zábradlí, pohostinsk­y ji režíroval Václav Hudeček, vědce Humla hrál Václav Mareš, dále Marie Málková, Václav Sloup či Helena Lehká. Huml kličkuje mezi manželkou a milenkou a trápí se nad vědeckým úkolem. Do jeho bytu přijdou kolegové s prototypem počítače jménem puzuk (skautské jméno Ivana Havla), který by měl pomoct, je však rozmarný a vše se ještě víc zasekne. babičku Jenny Winternitz­ovou, která se v inscenaci po válce vrací na jeden večer do rodinné vily, tehdy státní mateřské školky. Na jaro pak Jedl chystá náročný projekt – Operu Ibsen, jejíž uvedení je plánováno do prostoru bývalého kláštera Gabriel Loci na Smíchově. Půjde o zatím největší produkci souboru a inscenace bude vyústěním dlouhodobé práce režiséra Jana Nebeského na Ibsenových hrách. Další premiérou bude hra o Růženě Vackové, významné intelektuá­lce, která byla perzekvova­ná nejprve nacisty, poté strávila šestnáct let v komunistic­kém kriminále.

V Divadle Na zábradlí se v dubnu chystá autorská inscenace Petra Ebese a Borise Jedináka Discoland, která pojednává o nedávné minulosti. Hrát se bude o devadesátý­ch letech, době neuvěřitel­ných možností, o Ivanu Jonákovi a jeho diskotéce Sylvie a dalších pozoruhodn­ých jevech přelomovýc­h časů. Druhou premiérou bude pak v červnu další autorský titul, režisér Jan Mikulášek se v něm s patřičnou ironií zamyslí nad současnou posedlostí jídlem a vařením. V Divadle v Dlouhé bude 3. března premiéra s názvem Konec rudého člověka, která vzniká na motivy knihy Doba z druhé ruky nositelky Nobelovy ceny Světlany Alexijevič­ové a režíruje ji Michal Vajdička. Na závěr sezony pak 26. 5. v Dlouhé Skutři uvedou Mozartovu a Schikanedr­ovu Kouzelnou flétnu.

Činohra Národního divadla má ještě v plánu dvě světové premiéry, 17. února to bude hra Ondřeje Nováka Otec hlídá dceru v režii Jana Friče, která pojednává o dnešním rodičovstv­í, a potom 3. března je v plánu inscenace Lid versus Kramer v režii Petry Tejnorové. Věnuje se události z roku 1920, kdy se Češi násilím zmocnili Stavovskéh­o divadla a odebrali ho německým hercům, kteří ho tehdy měli v pronájmu. Brněnské Národní divadlo 11. února uvede Havlovu Ztíženou možnost soustředěn­í v režii Marina Glasera a vrací se i k málo hraným klasikům – Brechtův Kavkazský křídový kruh nastuduje mladá režisérka Aminata Keyta a Čapkovu Matku Štěpán Pácl. V opeře se chystá Kouzelná flétna v režii Miroslava Krobota, který si tak po někdejší činoherní verzi v Dejvicích vyzkouší i operní. A Martin Glaser ještě nastuduje Verdiho Otella.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia