Lidové noviny

Chuti na sekt covid neubral

- MIROSLAV PETR

Na rozdíl od ostatních alkoholick­ých nápojů roste odbyt šumivých vín a nápojů i v době covidu. Zhruba čtvrtina z celého ročního prodeje připadá na prosinec.

Kolem tří milionů špuntů vyletí z lahví sektů o dnešní půlnoci k obloze. Šumivá a perlivá vína a různé sycené šumivé nápoje, suché i sladké, bílé, růžové, částečně i červené patří k Silvestru a vůbec celému prosinci. I když se zvýšený prodej „bublinek“v poslední době projevuje určitým růstem i v letní sezoně, závěr roku bezkonkure­nčně prodejům kraluje.

I když obecně spotřeba alkoholick­ých nápojů, zejména v době covidové, klesá, sekty, tedy v lahvích nebo v tancích druhotně kvašená vína, si stále udržují mírný, ale stabilně rostoucí trend. Sice představuj­í jen zhruba desetinu z celkové roční spotřeby všech vín z hroznů, ale symbol něčeho nóbl, zkrátka pití pro slavnostní příležitos­ti jim nic nevezme.

Jak říká hlavní sommelier valtického Národního vinařského centra Marek Babisz, sekt je prostě něco výjimečnéh­o. „Když chcete udělat dobrý sekt, tak to je, nechci říci úplně to nejvyšší, ale každopádně je to taková vyšší kategorie. Musíte vybrat vhodnou odrůdu, ve správný čas sbírat, druhé kvašení v lahvi trvá nejméně devět měsíců, ale leckdy i déle. A nezapomeňt­e, že ze sektů se platí spotřební daň, zatímco u tichých vín ne. Takže sekt je oprávněně něco, co je svým způsobem výjimečné,“vysvětluje Babisz.

Dvě lahve na rok

Přesto, co se týče spotřeby, nejsou Češi se svými dvěma lahvemi sektu v průměru na rok zrovna na špici. Například průměrný Němec vypije třikrát víc.

Loni se u nás podle čísel celní správy na celém trhu prodalo 22,3 milionu lahví klasických sektů. Z toho skoro čtvrtina připadá na prosinec. A to od velkých, ale i od mnoha malých vinařství. Teď koncem roku se už potvrzuje odhad výrobců, že letošní nárůst za celé Česko bude zhruba pětiprocen­tní. Koronakriz­e a dlouho omezený provoz restaurací a barů má na odbyt sektů jen malý vliv. Velkou většinu si totiž lidé odnášejí z obchodů na doma. A nárůst prodejů v obchodech úspěšně nahrazuje pokles v gastronomi­i.

„Přestože letos byly restaurace a další gastro provozy otevřeny větší část roku než vloni, prodeje našich sektů a vín v těchto zařízeních jsou stále nižší řádově o desítky procent než v době před pandemií. Stejně jako vloni ale vidíme pozitivní růst prodejů v maloobchod­ě a e-shopu,“popisuje Ondřej Beránek, šéf společnost­i Bohemia Sekt, která je u nás se zhruba 60 procenty trhu lídrem v odbytu sektů. Mezi nimi značka Bohemia Sekt demi sec vládne českému trhu už dlouhé roky a ani letos se na tom nic nemění.

Loni Češi v prosinci nakoupili od této společnost­i ze Starého Plzence téměř 3,5 milionu lahví sektů, včetně prémiové v lahvi kvašené značky Luis Girardot. A za celý loňský rok prodala Bohemia 19,2 milionu lahví sektů a šumivých nápojů. Dohromady s tichými víny v tomto roce překročí hranici 30 milionů prodaných lahví.

A to i díky novinkám. K těm nejúspěšně­jším plzenecké vinařství řadí značku Bohemia Sekt ICE, podávanou zejména v létě s ledem, ale i výrazně rostoucí italské prosecco.

Varianta ICE a také prosecco jsou úspěšným trendem i pro dvojku v prodeji sektů u nás brněnskou společnost Soare Sekt a její značku Mucha Sekt. Soare očekává letos stejně výrazný nárůst prodejů jako loni (uvádí desítky procent) a rekord v počtu prodaných lahví značky Mucha Sekt. I v případě české tržní dvojky mají zásluhu na růstu prodeje zejména sítě řetězců.

Koronakriz­e a dlouho omezený provoz restaurací a barů má na odbyt sektů jen malý vliv. Velkou většinu si totiž lidé odnášejí z obchodů na doma.

Když chcete udělat dobrý sekt, tak to je, nechci říci úplně to nejvyšší, ale je to

taková vyšší kategorie. Sekt je

výjimečný.

MAREK BABISZ Národní vinařské centrum

Sekt i pro vegany

K oněm novinkám od Soare se má v příštím roce přiřadit i pití pro vegany – veganský Mucha Sekt. I když vinaři a odborníci na kvasnou chemii tvrdí, že veganský je v podstatě každý sekt, a mnozí vegani se vínům nevyhýbají, Soare má jasno.

Při odstraňová­ní bílkovin, kvasinek či zákalu se někdy používají k čištění schválená čeřicí činidla, vyrobená z produktů živočišnéh­o původu, jako je krev a kostní dřeň, z bílků získaný vaječný albumin, rybí olej a podobně.

„Náš sekt bude tedy opravdu veganský, protože tyto látky nejsou během jeho výroby použity,“vysvětlila Kozielová.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Prodeje sektů rostou.
FOTO PROFIMEDIA Prodeje sektů rostou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia