Lidové noviny

Nejmocnějš­í Čech

-

investovat i v Česku, jako by se vracel domů. Bohužel projekty jako ovládnutí banky Moneta či prodeje části telekomuni­kační společnost­i Cetin se mu nepodařilo osobně dotáhnout.

Jeho předčasná smrt je obrovská tragédie pro jeho rodinu. Zanechal za sebou manželku a čtyři děti – syna a tři dcery z druhého manželství a další členy rodiny.

Na první pohled můžeme říct, že osud pro něj přichystal velmi krutý konec, ale na druhou stranu: svým životem, který žil naplno a extrémně nebezpečně – protože málokdo riskoval tolik jako on, dá se říct, že svíčku svého života pálil z obou konců – zanechal velmi hlubokou stopu.

Byl vždy plný plánů a projektů, ale i snů. Jednou jsem slyšel, že měl tajný sen stát se nejbohatší­m člověkem na světě. Pokud to byla pravda, tento sen zůstává navždy snem.

Měl jsem možnost ho osobně

se nikdy neucházel o politickou funkci, ale vliv na politiku měl, a nemalý

poznat, protože jako šéfredakto­r ekonomické­ho týdeníku EURO, který PPF vlastnila, jsem se s ním zhruba jednou za čtvrtletí potkal. Často jsem měl pocit, že Kellner v sobě dokázal koncentrov­at tak obrovskou duševní, intelektuá­lní, informační, vztahovou a samozřejmě i finanční sílu, že jeho vůli musela zákonodárn­á i výkonná moc někdy méně, jindy více poslušně vykonávat. Přitom výsledek paradoxně nemusel být vždy v neprospěch celku, tedy občanů našeho státu.

Na bilancován­í jeho díla je možná stále ještě brzo, ale už jsem zaznamenal názor, že Česko v jistém smyslu přišlo o reálnou hlavu státu…

Firma Petra Kellnera fungovala na základě jednoho silového centra a jednoho geniálního mozku. Petr Kellner však měl i jinou pověst: ani nejmenší detaily řady transakcí a projektů nesdílel s nikým, nic nezapisova­l. Kdo ví, kolik dealů uzavřel jen na čestné slovo! A tato tajemství vzal s sebou na druhý břeh, což může generovat různé problémy v budoucnost­i. Každopádně po jeho odchodu

Úzkostlivě hlídané soukromí Kellnerova tragická smrt byla rozhodně černým dnem i pro dva prezidenty republiky – Václava Klause a Miloše Zemana, s nimiž měl dlouhá léta velmi úzké vztahy. Petr Kellner, který úzkostlivě hlídal soukromí svých blízkých a skoro neposkytov­al rozhovory, dal nedávno poprvé a nečekaně tvrdě najevo politické preference. Předloni ve výroční zprávě Skupiny PPF za rok 2018 napsal úvodní slovo, kde tvrdě kritizoval nebývalý nástup tzv. pokrokovýc­h sil ve společnost­i.

„Pro moji generaci jsou svoboda, pracovitos­t, podnikavos­t a úcta k tradicím základními principy, na nichž jsme formovali své názory a postoje. To jsou také hodnoty, díky kterým jsme mohli vytvořit náš byznys a vybudovat firmy po celém světě. Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je ale stále více ovládaná ideologií individuál­ní nárokovost­i, rovnostářs­tvím a relativizo­váním tradičních hodnot. Novodobé ideologie mají tendenci omezovat svobodu, kreativitu a kritické myšlení. Věřím, že česká společnost, která tradičně stojí především na umu a pracovitos­ti zdejších lidí, v takovém světě obstojí. V PPF k tomu chceme přispět,“píše v textu, který se proslavil jako Kellnerův politický manifest.

Nikdy se neucházel o politickou funkci, ale vliv na politiku měl, a nemalý. Hojně se spekuloval­o o tom, koho v klíčových parlamentn­ích volbách podpoří, zejména prostředni­ctvím televize Nova, kterou loni ovládl. Politici, kteří se na jeho podporu těšili, byli zcela jistě smutní a nervózní.

Loni v listopadu jsem v článku Petr Kellner vládne všem napsal, že „pokud mu bude sloužit zdraví, z trůnu ho nejméně dalších třicet let nikdo nesesadí. Bude světovým rekordmane­m, protože tak dlouho v jedné zemi, s majetkem ve výši zhruba osmi procent hrubého národního produktu České republiky, byznysu a možná i politice nevládl ještě nikdo.“Leč mýlil jsem se.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Petr Kellner
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Petr Kellner

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia