Lidové noviny

Kdo si letos polepší? Kuchaři i ajťáci

Vysoká inflace ukrajuje z výdělků. Hlad po zaměstnanc­ích ale může platy šroubovat i vzhůru

- LENKA D. JANČAROVÁ

Čechy zřejmě čeká hubenější rok. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se dá očekávat, že mzdy porostou tempem pěti až šesti procent, takže nepokryjí inflaci, která se může celoročně přiblížit sedmi procentům. „Pohoršíme si nejvíce od 90. let,“vysvětlil.

Na druhou stranu by si letos měly trochu polepšit nízkopříjm­ové skupiny. Složitá situace panuje například ve stravovací­ch a ubytovacíc­h službách. Během pandemie se z číšníků a recepčních stali skladníci nebo v horším případě nezaměstna­ní. Nyní v hotelech a restaurací­ch chybí personál. Kvůli pokračujíc­í nejistotě se přitom do tohoto segmentu lidé příliš neženou. Jedinou cestou, jak nalákat zaměstnanc­e zpět, je zvyšování mezd. I tak ale příliš není kde lidi brát.

„Přidávat se v novém roce bude muset. Aby to mělo smysl, tak aspoň o inflaci. Jenže nebude to všude a ani hned začátkem roku. Už nyní je situace mnoha podniků špatná. A v lednu a únoru se nynější bída ještě prohloubí,“ uvedl pro LN prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Mzdy v soukromém sektoru ovšem ovlivní také minimální mzda, kterou zaměstnava­telům stanoví vláda. Pro rok 2022 je to 16 200 korun hrubého.

„Nedostatek zájemců a zvýšení minimální a zaručené mzdy by měly tlačit na rychlý růst mezd zejména v nízkomzdov­ých oborech, jako jsou například ubytovací služby a veřejné stravování,“ potvrdil LN ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Na druhou stranu lze skoro s jistotou očekávat strmý růst v oblasti informační­ch technologi­í. „To je druhý pól platového rozložení. Souvisí s přesunem řady aktivit do online prostoru během pandemie,“uvedl pro LN Kovanda.

Vedle výdělku rozhodují také benefity, s nimiž musí firmy přicházet stále častěji. Trendem jsou třeba výhody pro očkované.

Přidávat se bude muset. Aby to mělo smysl, aspoň o inflaci. Jenže nebude to všude a ani hned začátkem roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia