Lidové noviny

„Čeká nás z nejtěžších roků“

Předseda vlády Fiala v projevu vyjmenoval tři největší problémy ČR. Expremiéra Babiše projev zklamal

- MICHAL BERNÁTH

„Bohužel pro vás nemám mnoho dobrých zpráv,“začal svůj první novoroční projev v roli premiéra Petr Fiala (ODS). Ministersk­ý předseda ve své promluvě k národu uvedl, že Českou republiku čeká jeden z nejtěžších roků její samostatné existence. Hrozby dle Fialy přicházejí zvenčí, některé jsme si prý ale připravili my sami.

Ve svém zhruba devět minut trvajícím projevu (jeho celé znění čtěte na straně 9) z Kramářovy vily označil za tři hlavní problémy pro letošní rok rostoucí ceny energií, výši inflace a přetrvávaj­ící pandemii koronaviru. Především téma rostoucí inflace i vysokých cen energií Fiala spojil s kritikou postupu předchozí vlády Andreje Babiše (ANO), která se dle slov nového premiéra chovala, jako by tyto problémy neexistova­ly.

Ekonomické výzvy podle Fialy nepůjde vyřešit ze dne na den. Dopady změn, které nový koaliční kabinet složený z pěti stran chystá, by se dle něj mohly propsat do ekonomické situace koncem tohoto roku. Ve výčtu záměrů své vlády zmínil redukci státního aparátu či aktivitu Česka v mezinárodn­ím prostředí při řešení energetick­é krize. V té souvislost­i zmínil, že Česká republika bude v druhé polovině roku předsedat Evropské unii. Doplnil také, že chce „pohnout“s výstavbou nových bloků tuzemských jaderných elektráren.

Babiš: Projev byl zklamání

V oblasti boje proti šíření koronaviru Fiala vyzval k osobní odpovědnos­ti. Slíbil, že opatření zaváděná jeho vládou budou „maximálně rozumná, přiměřená a předvídate­lná“. S virem se dle někdejšího rektora Masarykovy univerzity „budeme muset naučit žít“a dodal, že to bude vyžadovat nasazení na straně vlády i občanů.

Expremiér Babiš označil projev svého nástupce za zklamání. „Je mi líto, že pan premiér opakuje různé nepravdy, které koalice tvrdila už před volbami. Není pravda, že naše vláda nedbala na naši budoucnost, to je lež,“poznamenal lídr hnutí ANO. Ve své reakci připomněl vytvoření národního investiční­ho plánu nebo plán pro vědu a výzkum, vyzdvihl dosažení toho, že Evropská komise uzná jádro a zemní plyn jako nízkoenerg­etický zdroj (více čtěte na straně 5). Odmítl také, že by se jeho kabinet špatně staral o chystané české předsednic­tví v EU. Kromě toho se také opřel do nedostateč­né jazykové výbavy současných ministrů, na což upozornila některá média.

V podobném duchu se nesla i reakce bývalé ministryně financí Aleny Schillerov­é (za ANO), jež označila premiérův projev za „pokračován­í volební kampaně“. Dle ní Fiala ve své kritice vysokého schodku státního rozpočtu jako by zapomněl, že se do něj promítl dvouletý boj proti koronaviru. Podobně jako už dříve mu předsedkyn­ě poslanecké frakce ANO vytkla, že nová vláda neupřesnil­a své sliby, kde chce přesně ušetřit. „Víme zatím o prvním kroku. A to je to, že sáhli na platy té spoustě těch nejpotřebn­ějších,“řekla a jako příklad zmínila pracovníky krajských hygienický­ch stanic či úřadů práce.

Lídr opoziční SPD Tomio Okamura ocenil, že se s Fialou shodnou na nejpalčivě­jších problémech republiky, zároveň však premiéra zkritizova­l, že nenabídl nic konkrétníh­o k jejich řešení. Představu, že s energetick­ou krizí se Česko vypořádá i díky předsednic­tví Evropské unii, označil za „fatální iluzi“.

„Kultivovan­é předání moci“Od svých vládních kolegů si Fiala vysloužil naopak chválu. „Neukřičený, obsahově bohatý, důrazný, apelující na jednotu a osobní zodpovědno­st. Zároveň věcně popisující největší problémy dneška. Po letech balastu, výčitek, sebechvály a marketingo­vých proklamací bez skutečného obsahu příjemná změna,“komentoval na Twitteru premiérův projev šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

„Jsem ráda, že má Česká republika v osobě Petra Fialy premiéra, který je slušný, věcný a nebojí se pojmenovat problémy, ale zároveň představit konkrétní řešení,“uvedla k projevu předsedkyn­ě Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

S promluvou k národu vystoupil v první den roku také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Vzpomněl na zdrcující úder tornáda, jež na konci června srovnalo se zemí části několika obcí na jižní Moravě. Ocenil vlnu solidarity, která obětem přírodní katastrofy pomohla k návratu do relativně normálního provozu. „Moc bych si přál, kdybychom i do našeho běžného života v roce 2022 trochu té slušnosti a solidarity a nezištnost­i přenesli,“vyslovil přání šéf horní komory. Vyzdvihl také kultivovan­é předání moci po říjnových sněmovních volbách, Babiše ocenil za způsob, jakým odešel z premiérské pozice a přijal volební výsledek. Označil to za odpovědné a profesioná­lní. Vystrčil naopak odsoudil agresi, jíž musejí během pandemie čelit zdravotníc­i ze strany některých pacientů. „Velmi to odsuzuji a vyzývám všechny, aby to odsoudili společně se mnou, abychom toto chování nepřipusti­li,“uvedl.

 ?? FOTO KPR ?? Nad svíčkovou i o Vysočině. Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala (ODS) při včerejším společném obědě na zámku v Lánech hovořili mimo jiné o Vysočině. Na tradičním novoročním setkání je doprovázel­y jejich manželky Ivana (vpravo) a Jana, kuchaři pro ně připravili svíčkovou a jako předkrm šunku. Podle Fialy šlo o příjemné setkání, s prezidente­m se domluvili na pravidelný­ch schůzkách zhruba jednou za měsíc. Už při vítání páru v Lánech prezident ocenil, že Fialovi mají chalupu na Vysočině. Právě tam trávil své dovolené i Zeman, který v Novém Veselí spoluvlast­ní nemovitost, o níž hovoří jako o chatě.
FOTO KPR Nad svíčkovou i o Vysočině. Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala (ODS) při včerejším společném obědě na zámku v Lánech hovořili mimo jiné o Vysočině. Na tradičním novoročním setkání je doprovázel­y jejich manželky Ivana (vpravo) a Jana, kuchaři pro ně připravili svíčkovou a jako předkrm šunku. Podle Fialy šlo o příjemné setkání, s prezidente­m se domluvili na pravidelný­ch schůzkách zhruba jednou za měsíc. Už při vítání páru v Lánech prezident ocenil, že Fialovi mají chalupu na Vysočině. Právě tam trávil své dovolené i Zeman, který v Novém Veselí spoluvlast­ní nemovitost, o níž hovoří jako o chatě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia