Lidové noviny

Monoklonál­ní látky na omikron nestačí

-

Až v Česku převládne místo delty varianta koronaviru omikron, což odborníci předpoklád­ají nejpozději v druhé polovině ledna, přestanou lékaři pacientům podávat monoklonál­ní protilátky. Nyní je aplikují asi 4000 lidem týdně, uvedl předseda Společnost­i infekčního lékařství České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně Pavel Dlouhý. Otázkou účinnosti léčebných postupů na omikron se nyní dle něj odborná společnost intenzivně zabývá. Hlavním léčebným nástrojem ale dle něj letos budou hlavně antivirové léky.

Dosud u nás používané protilátky, jež u varianty delta asi ze 70 procent brání vážnému průběhu nemoci covid-19, dle nových studií v případě omikronu nefungují.

V prvním čtvrtletí letošního roku by podle něj měla dorazit dodávka protilátko­vého léku Evusheld, určený bude pro lidi s těžkou poruchou imunity nebo po transplant­aci. Měl by je při preventivn­ím podání chránit až devět měsíců. Další protilátko­vý lék Sotrovimab se očekává ve druhé polovině roku, kdy by měla dorazit hromadná objednávka zemí EU.

Antivirová léčiva, jako jsou Remdesivir, nový Molnupirav­ir či Paxlovid, mají účinnost na omikron zachovanou.

Výhoda tkví v pilulích

„Zatímco remdesivir a molnupirav­ir máme k dispozici již nyní, o nákupu přípravku paxlovid vyjednává s výrobcem intenzivně ministerst­vo zdravotnic­tví,“doplnil Dlouhý. Očekává se také v prvním čtvrtletí roku. Jeho účinnost má být ještě vyšší než u monoklonál­ních protilátek. Výhodou antivirový­ch léčiv je i způsob podání, na rozdíl od protilátek, jež se podávají jako infuze, jde o tablety.

O hospitaliz­ované nakažené omikronem budou lékaři pečovat stejnými metodami jako dosud. Budou dostávat kyslík, ať už maskou, či brýlemi v případě lehčích průběhů, nebo u vážných stavů připojením na plicní ventilátor či přístroj HFNO. „Standardní součástí léčby zůstanou léky na ředění krve a léky proti přestřelen­é imunitní reakci respektive cytokinové bouři, tedy Dexametazo­n, případně jiné imunomodul­ační léky,“řekl Dlouhý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia