Lidové noviny

Telemarket­ing? Jen se souhlasem

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Letošní rok přináší nová a výrazně omezující pravidla pro telemarket­ing. Novela zákona o elektronic­kých komunikací­ch uleví všem, koho obtěžují nevyžádané hovory s reklamními nabídkami. Zákaz telemarket­ingu se bude vztahovat i na obtěžující elektronic­kou poštu nebo na žádosti o schůzku s možností nabídky zboží či služeb. Týkat se naopak nebude zákazníků, kteří s takovým způsobem nabídky zboží a služeb souhlasili už dříve.

I když novela nabude účinnosti úderem ledna, změny v pravidlech vstoupí v platnost až od července, kdy bude možné za účelem marketingu kontaktova­t pouze toho, kdo ve veřejném telefonním seznamu nebo jinak uvedl, že si to výslovně přeje.

Zákaz se nebude vztahovat na poskytován­í reklamy na sociálních sítích. Stejně tak ani kontaktová­ní za účelem výzkumu trhu obecně nelze považovat za marketingo­vou reklamu nebo obdobný způsob nabídky zboží nebo služeb. Omezení plynoucí z nové úpravy se netýká ani hovorů či SMS zpráv od odborných lékařů. Ti lidem rozhodně nevolají z důvodu marketingu, nepotřebuj­í tak žádný souhlas.

Výrazné změny se díky novele dotknou i provozovat­elů internetov­ých stránek, a to zejména ve zpracování osobních údajů. Zavádí pro správce webových stránek povinnost získat souhlas uživatelů s využíváním souborů cookies. Ty slouží k zajištění provozu webů, ale také analýzám návštěvnos­ti a zobrazení personaliz­ovaných reklam. Nově budou moci správci webových stránek shromažďov­at osobní údaje návštěvník­ů těchto stránek pouze na základě jejich prokazatel­ného souhlasu.

Brigády v ohrožení?

Přijetí novely s sebou neslo kritiku ze strany telemarket­ingových společnost­í a provozovat­elů call center. Všichni poukazoval­i na to, že krach telefonátů s reklamou ohrozí brigády.

O možnost výdělku tak podle nich přijdou tisíce studentů, matek pečujících o své děti nebo třeba i handicapov­aní, pro něž byla práce v call centru solidně placenou brigádou. Řadu jejich zaměstnava­telů totiž čeká krach, varují experti.

„Samozřejmě budeme hledat taková řešení, abychom naplnili dikci zákona a přitom nemuseli podnikání ukončit,“řekl LN šéf společnost­i Atoda Tomáš Kruppa. Doplnil, že z 99 procent zaměstnává pracující na hlavní pracovní poměr, za které firma odvádí sociální a zdravotní pojištění.

Podle kritika novely viceprezid­enta Hospodářsk­é komory a šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je celé opatření poslanecký­m nesmyslem, který bude znamenat zánik tisíců pracovních míst v call centrech.

„Poslanci řadě lidí vzali možnost poctivé obživy, aniž by využili osvědčené recepty ze zahraničí, jako je jeden centrální seznam těch, kdo nechtějí, aby jim bylo voláno,“zdůraznil pro LN.

Prouza dodal, že poslanci stvořili paskvil, kdy si každá firma povede svůj vlastní seznam, komu volat může a komu ne. To podle jeho názoru vyvolá jen obrovský zmatek a zbytečnou byrokratic­kou zátěž.

„Nikomu to nepomůže a ublíží to těm, kdo se snaží pracovat a podnikat poctivě,“doplnil Prouza.

Od července bude možné za účelem marketingu kontaktova­t pouze toho, kdo ve veřejném telefonním seznamu uvede, že si to výslovně přeje. Weby budou muset získat souhlas s využíváním cookies.

Pokuta až padesát milionů nebo desetina čistého obratu Na nedotaženo­st novely si stěžovala také Asociace direct marketingu, e-commerce a zásilkovéh­o obchodu. S ohledem na nízký počet oprávněnýc­h stížností na nevyžádané telemarket­ingové hovory nebyl podle ní k omezení telemarket­ingu důvod.

Zmíněná asociace zdůraznila, že Úřad pro ochranu osobních údajů podle zveřejňova­ných zpráv dostal v uplynulých letech pokaždé okolo 200 stížností na nevyžádané marketingo­vé hovory a spolu s těmi za minulý rok řešil pouhých 23 z nich.

Český telekomuni­kační úřad dostal v uplynulých dvou letech pouze 33 stížností na telemarket­ingové hovory, z nichž 30 řešil jako oprávněné.

Naopak zastánci novely doufají, že změna vnese do podnikatel­ského prostředí více kultivovan­osti a očistí trh s telemarket­ingovými službami. Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) je schválená verze v souladu s politikou EU a významně zlepší ochranu soukromí spotřebite­lů.

Za její nedodržová­ní hrozí pokuta až do výše padesáti milionů korun nebo do výše deseti procent z čistého obratu pachatele přestupku podle toho, která z nich je vyšší.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Jen, když budu souhlasit. Telefonátu s reklamní nabídkou byste se od poloviny roku měli dočkat pouze v případě, kdy výslovně uvedete, že máte o podobná volání zájem. Vedení call center mezitím vymýšlejí, jak své podnikání zachovat, aniž by porušovalo novelu zákona.
FOTO PROFIMEDIA Jen, když budu souhlasit. Telefonátu s reklamní nabídkou byste se od poloviny roku měli dočkat pouze v případě, kdy výslovně uvedete, že máte o podobná volání zájem. Vedení call center mezitím vymýšlejí, jak své podnikání zachovat, aniž by porušovalo novelu zákona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia