Lidové noviny

Obce mají bič na potížisty. Pokuty si strhnou z dávek

- HYNEK PAŠTĚKA

S novým rokem vstupuje v platnost velmi diskutovan­á novela zákona o hmotné nouzi. Městům ve spolupráci s úřady práce dává možnost získat uložené pokuty za některé přestupky přímo z dávek hmotné nouze, konkrétně z příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení. Dosud byly tyto dávky nezabavite­lné.

Zastánci novely z dílny ODS, kterou však podpořily i další strany, tvrdí, že města dostávají konečně do ruky účinný nástroj, jak postupovat vůči notorickým pachatelům přestupků proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a majetku. Stejně jako těm, kdo své děti nepřihlásí do školy nebo jejich potomci na vyučování pravidelně nechodí. Novela se nevztahuje na pokuty uložené za dopravní přestupky. „Kladem je určitě možnost obce získat pokutu od pachatele. V současné době nemají obce jiný nástroj, jak lidi motivovat k dodržování pořádku,“řekla LN vedoucí oddělení vnějších vztahů Městského úřadu ve Znojmě Soňa Bystřická.

S tím souhlasí i mluvčí města Kladna Lenka Růžková. „Zejména u notorickýc­h neplatičů žijících pouze ze sociálních dávek nebyly například pokuty účinným trestem, neboť příjemce si byl velmi dobře vědom, že nemůže být za neuhrazení pohledávky exekučně postižen,“sdělila LN Růžková.

Kritici zase podotýkají, že novela postihne mimo jiné nevinné obyvatele domácností společných s pachatelem přestupků, tedy především děti, které si nemohou vybrat, kam se narodily a s kým v domácnosti žijí. A varují, že pokud nejchudší přijdou o část dávek v hmotné nouzi, projeví se to paradoxně zvýšenou kriminalit­ou, třeba krádežemi, kterou v konečném důsledku zaplatí celá společnost.

„A těch problémů je tam ještě více. Proč postihuje pachatele přestupků, a nikoliv trestných činů? Spáchat trestný čin je ve světle této novely pro příjemce dávek vlastně výhodnější,“kritizoval­a koncepci novely Adéla Šípová (Piráti).

Pozor i na záškoláctv­í

V praxi, o které zatím nikdo neví, co přinese, by vše mělo fungovat tak, že obce s rozšířenou působnosti informují (tedy musí informovat) příslušné úřady práce o každém spáchaném přestupku.

„Úřad práce na základě informací zahájí, bude-li to možné, srážky na úhradu uložených sankcí. Samozřejmě musí dodržet pravidla pro výplatu nezabavite­lné části dávky. Nebo informuje úřad, že srážky nejsou možné,“upřesnila Marie Heřmanová z odboru vnějších vztahů z chomutovsk­ého magistrátu.

U stanovenýc­h přestupků budou úřady práce neuhrazené pokuty strhávat z příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení při třetím a dalším prohřešku. Týká se to přečinů proti veřejnému pořádku, občanskému soužití, majetku. A také porušení povinnosti k zajištění veřejného pořádku při konání akcí. U takzvaného záškoláctv­í by mohly být srážky provedeny již po prvním přestupku.

Ovšem po prvním či druhém přestupku je tento postup možný nejen u záškoláctv­í, ale také tehdy, jestliže se obecní úřad má důvod domnívat, že pokuta je jiným způsobem nevymahate­lná a existují současně vážné pochybnost­i o způsobilos­ti pachatele k nápravě.

„Nechceme nijak ohrozit lidi v hmotné nouzi nebo děti. Chceme využitím této novely zákona přispět k odrazení chronickýc­h pachatelů přestupků od jejich dalšího páchání,“doplnila Bystřická ze Znojma. Město podle ní nesouhlasí s argumentem, že novela dopadne především na ty nejchudší. Naopak má pomoci proti těm, kdo páchají přestupky.

„Zákonodárc­e naznal, že neplatit pokuty pouze z důvodu pobírání sociálních dávek je nesprávné. Všem by se mělo měřit stejným metrem, s čímž se vedení města ztotožňuje. Co se týče dopadu na děti, kdyby k něčemu takovému došlo, pak musí zasáhnout orgán sociálně-právní ochrany dětí,“dodala Bystřická.

Města také namítají, že podle novely ani nemohou postupovat jinak a volit benevolent­nější přístup. Navíc i podle zákona o obcích je obec povinna trvale sledovat, zda dlužníci včas a řádně plní své závazky, a zabezpečit, aby nedošlo k jejich promlčení nebo zániku. „Budeme respektova­t aktuální zákonnou úpravu a i nadále jednat s péčí řádného hospodáře,“řekla LN mluvčí Hodonína Petra Kotásková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia