Lidové noviny

Elektrovoz­ům zima nesvědčí

Mráz dokáže srazit kapacitu baterií i o více než 40 % Dojezd v zimě zlepší chytrá výbava i způsob jízdy

- LUDĚK VOKÁČ

Zimní období je obecně pro provoz automobilů náročnější a u těch na elektřinu to svým způsobem platí dvojnásob. Nízké teploty zkracují dojezd, který již tak představuj­e pro řadu potenciáln­ích zájemců určitou psychologi­ckou bariéru. Existují však cesty, jak přece jenom dojezd elektromob­ilu v zimě přiblížit ideálním podmínkám. Někdy je ale potřeba nad nimi uvažovat už při koupi samotného vozu.

Baterie elektromob­ilu má určitý ideální rozsah pracovních teplot. Zatímco pro samotné auto platí, že nejlépe funguje v teplotách asi mezi 20 a 30 stupni Celsia (pak auto nemusí topit, ale ani příliš chladit klimatizac­í), u baterie je pracovní teplota ještě trochu vyšší, lišit se to však může vůz od vozu.

Každopádně platí, že se elektromob­il snaží svou baterii vždy udržovat pokud možno v jejím ideálním teplotním rozpětí. Právě tehdy totiž ze sebe baterie vydá nejvíce energie a činí tak šetrně z hlediska vlivu na svou životnost.

Topení a baterky

V zimě tento požadavek ovšem znamená, že je potřeba baterii vyhřívat. Ve spojení s nutností vytápět interiér, k čemuž auto taktéž využívá elektřinu baterie, to samozřejmě zvyšuje celkovou spotřebu energie a zkracuje tak dojezd elektromob­ilu na jedno nabití.

O kolik se dojezd zkrátí v praxi, záleží na mnoha okolnostec­h: od samotného typu vozu a jeho výbavy přes vnější teploty až po způsob jeho používání. Studie Americké automobilo­vé asociace například ukázala, že v extrémním případě může dojezd klesnout až o 41 procent.

Studie korejského ministerst­va životního prostředí to v podstatě potvrzuje, když udává zkrácení dojezdu o 10 až 43 procent. Nejnižší hodnoty poklesu přitom vykazovaly modely Kia e-Niro a Hyundai Kona vybavené tepelným čerpadlem. To se v posledních letech u elektromob­ilů stává čím dál častějším prvkem výbavy a v zimě pomůže zachovat co nejvyšší akční rádius vozu.

Ovšem ne každý elektromob­il má tepelné čerpadlo ve výbavě standardně, proto je potřeba se o to zajímat při jeho koupi – například česká Škoda Enyaq iV ho má za příplatek. Mějte také na paměti, že tepelné čerpadlo má opět určitý ideální rozsah funkčních teplot a že při silných mrazech musí auto beztak zapojit klasické odporové elektrické vytápění.

Úsporná výbava na přání Podobně je dobré u elektromob­ilu při koupi zkontrolov­at i přítomnost dalších prvků výbavy. Dojezd v zimě totiž pomohou prodloužit například vyhřívaná sedadla, vyhřívaný volant nebo vícezónová klimatizac­e. Zahřívat posádku elektrický­m vytápěním sedadel a řidičovy ruce topením ve volantu je totiž efektivněj­ší než vytápět celý interiér, s těmito prvky tak lze při cestě topit na nižší teplotu než bez nich.

Dvou- nebo třízónová klimatizac­e zase umožní vypnout ohřev vzduchu pro neobsazená místa v kabině.

Dál už jde z hlediska dojezdu hlavně o samotné zacházení s vozem. Ideální je, pokud lze auto před cestou při nabíjení předehřát na požadovano­u teplotu: většina elektromob­ilů umožňuje předehřev zapnout na dálku v mobilní aplikaci s tím, že uživatel zadá čas odjezdu a požadovano­u teplotu v interiéru, auto pak bude v daný okamžik připraveno, včetně předehřáté baterie. Pak už bude spotřeba na vytápění za cesty minimalizo­vána.

Při zastávkách, kde nebude vůz připojen k nabíječce, je dobré volit krytá parkoviště či garáže nebo alespoň parkovat třeba na závětrné straně domu, kde auto méně vymrzne.

Předvídavo­st i aktualizac­e Dojezd v zimě dále vylepší patřičná péče o auto. Samozřejmo­stí by měly být kvalitní zimní pneumatiky s dostatečno­u hloubkou dezénu, které zajistí dobrou trakci (a tedy minimalizu­jí ztráty). U zimních pneumatik se vyplatí přemýšlet i o pořízení menšího rozměru než u letních, užší pneumatiky mají menší valivý odpor. Vždy ale volte takové obutí, které může auto používat podle údajů v technickém průkazu.

Obzvlášť v zimě se vyplatí auto vyklidit od přebytečný­ch zbytečnost­í, které zvyšují hmotnost, a opět mají negativní vliv na dojezd. Ujistěte se také, že máte aktuální software svého vozu. I ten může dojezd prodloužit.

„Nová verze softwaru vozu dále optimalizu­je tepelný management baterie, čímž prodlužuje její životnost a zvyšuje dojezd při zimních teplotách. Tento nový software bude instalován i do již dodaných vozů Enyaq iV,“vzkazuje majitelům svého elektrické­ho SUV mladoboles­lavská automobilk­a.

Při samotné cestě je pak namístě ještě větší předvídavo­st a snaha o co nejplynule­jší jízdu než třeba v létě. Krotit často mohutný nástup výkonu elektromot­orů pomůže přepnutí do režimu Eco, který má většina elektromob­ilů a který v zimě pomůže k plynulejší­m reakcím auta.

Lépe si plánujte i samotnou cestu: při nízkých teplotách může pomaleji fungovat rychlodobí­jení a jinak se chová třeba i rekuperace auta. A stejně jako u vozů se spalovacím motorem je i u elektromob­ilů dobré hlídat stav běžného 12V akumulátor­u. Ten totiž funguje nezávisle na trakční baterii a stále je tím prvkem, který vůz při startu oživuje: jeho vybití znehybní elektromob­il stejně jako auto s běžným motorem.

Lépe si plánujte i samotnou cestu: při nízkých teplotách může pomaleji

fungovat rychlodobí­jení a jinak

se chová třeba i rekuperace auta

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Nabíjení elektromob­ilů bývá zdlouhavé i za běžného počasí, ovšem čekání na plně dobitý akumulátor u elektrovoz­u, který přes noc vymrzl, bývá ještě delší. Baterie potřebuje ke svému provozu optimální teplotu, takže automobilk­y doporučují celé auto nebo alespoň akumulátor před nabitím předehřát.
FOTO PROFIMEDIA Nabíjení elektromob­ilů bývá zdlouhavé i za běžného počasí, ovšem čekání na plně dobitý akumulátor u elektrovoz­u, který přes noc vymrzl, bývá ještě delší. Baterie potřebuje ke svému provozu optimální teplotu, takže automobilk­y doporučují celé auto nebo alespoň akumulátor před nabitím předehřát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia