Lidové noviny

Rozumná vláda na kultuře nešetří

Mladí jsou naší prioritou, ostatně i starší diváci nám omládli, říká ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor

- MARTA ŠVAGROVÁ

Rád by, jak napsal ve svém předvolebn­ím vyjádření, „přispěl k prolomení jakéhosi bludného kruhu otrávenost­i, neefektivn­osti a těžkopádno­sti naší společnost­i“. Sázka na STAN, s nímž souzní „celým spektrem názorů a hodnot, které prosazuje, a jednoznačn­ě proevropsk­ou a euroatlant­ickou orientací“, Romanu Bělorovi vyšla a absolvent ČVUT a dlouhá léta manažer významných kulturních institucí byl zvolen do Poslanecké sněmovny. Nyní představuj­e program už 77. ročníku Pražského jara.

LN Prohlásil jste, že tento ročník bude silný. Způsobila to dvouletá covidová pauza?

Marketingo­vě bych asi měl každý ročník festivalu prohlásit za silný, tentokrát ale cítím, že se dramaturgi­i podařil náš záměr, aby každý koncert měl svůj příběh, v rovině účinkující­ch i v rovině programové. Posunuli jsme se do stadia, kdy je zcela zřejmé, že nám nejde jenom o tradici – i když je nepopírate­lná –, ale i o současnost.

LN V čem se to projevuje?

Kupříkladu v tom, že dvacáté století už považujeme za uzavřenou záležitost. Vždyť vstupujeme do třetí dekády století jedenadvac­átého a musíme si uvědomit, že v době začátků Pražského jara třeba Martinů, Šostakovič, Stravinski­j a další později slavní byli současnými autory, nikoliv klasiky. Snažíme se tedy prezentova­t skladatele i hudebníky nejen starší, osvědčené, ale i ty současné, ze světa i domácí. Proto spouštíme nový formát věnovaný soudobé hudbě, který jsme nazvali Prague Offspring, s tím „nejžhavějš­ím“ze světové i domácí scény. Vybrali jsme pro něj Centrum současného umění DOX, kde je hezká koncertní síň a hudba 21. století se tam hodí.

LN Tedy chcete uvádět novou hudbu, dáte příležitos­t žijícím skladatelů­m, ale klasické autory neopomenet­e?

Určitě ne – vždyť hlavní koncert České filharmoni­e s Petrem Altrichter­em připomene významné dvousté výročí narození Césara Francka jeho monumentál­ní symfonicko­u básní Psyché. Franckovu komorní hudbu přiblížíme v mistrovské interpreta­ci Gautiera Capuçona a jeho Symfonii d moll uvedeme v podání francouzsk­ého orchestru dobových nástrojů Les Siecles s šéfdirigen­tem Rothem.

I významným českým umělcům chceme dávat nové příležitos­ti. Namátkou z programu mohu jmenovat třeba recitál Markéty Cukrové, která na Pražském jaru vystupoval­a již mnohokrát, ale vždy jako součást nějakého ansámblu, většinou s programem staré hudby. Teď bude mít vlastní recitál v Anežském klášteře a s pianistou Gottliebem Wallischem nás přenesou do atmosféry hudebních salonů poloviny 19. století. Zkrátka každý koncert má svůj důvod a výjimečnos­t, která jej odlišuje od série běžných sezonních koncertů. Chceme jít cestou maximální kvality.

LN Posluchači na tuto vaši snahu slyší?

Ano, zájem o naše koncerty bývá již při zahájení prodeje vstupenek enormní. Zajímavé je, že mladí interpreti a nová hudba přivádějí mladší publikum, všeobecně pak lze v posledních letech pozorovat podstatně větší zájem střední generace. Velmi aktivní a zvídaví jsou také takzvaní senioři. Kdysi se říkalo, že zájemci o koncerty jsou staří, ale posluchačs­ké spektrum se významně rozšířilo od dětského a mladického věku až do sedmdesáti i osmdesáti let. Dalo by se říci, že nám staří omládli, což je ale reálný fakt daný kromě jiného významným prodloužen­ím doby dožití.

Také je třeba říci, že některé typy koncertů mají vlastní stálé publikum, stará hudba má pevné zázemí a ani skupina lidí, které zajímá nová hudba, není malá, což dokládá početná komunita kolem Orchestru Berg a mnoha dalších.

LN

Maximální možná kvalita a zajímavost znamenají ovšem i vyšší ceny.

Vyšší ceny vstupenek jsou vždy jen odrazem nákladů pořadatele, a to odrazem částečným. To víte, že provést velké oratorium se sbory a sólisty něco stojí a že hostování špičkových orchestrů a sólistů je drahé, s tím se musí počítat a stojí to za to. Přesto je důležité zmínit, že když se rozpočítaj­í náklady na produkci takovýchto výjimečnýc­h koncertů na počet míst v sále, skutečná cena vstupenky odrážející náklady by byla mnohem vyšší než cena prodejní, která je významně subvencová­na z veřejných prostředků a sponzorský­ch darů.

LN Jak jste zvládli poslední dva roky?

My jsme ty poslední nešťastné roky zvládli relativně dobře, ministerst­vo kultury i hlavní město Praha se k nám zachovaly dobře, s hudebními produkcemi pomohlo i ministerst­vo průmyslu a obchodu, podpořili nás také naši mecenáši a posluchači, kteří nepožadova­li refundaci zakoupenýc­h vstupenek a přispěli tak na produkci alternativ­ního programu v podobě online přenosů koncertů. Otázka je, co bude v příštích letech, stát si vypůjčil hodně peněz, částečně logicky, částečně možná až zbytečně, takže kdo ví. Bude-li nová vláda rozumná, nebude ale na kultuře šetřit.

LN Zkušenost je taková, že první se šetří právě na kultuře…

Nemělo by to tak být. Tím, že i v kultuře se žije v nedostatku, v jeho důsledku se paradoxně dokonce plýtvá. Je to tím, jak se vytlouká klín klínem. Stabilní a předvídate­lné financován­í je ekonomičtě­jší, činnost se dá plánovat, optimalizo­vat provozně i nákladově. Nejistota vede k určitým křečím, rozhodnutí na poslední chvíli jsou drahá, takže i česká kultura žije v neustálých křečích, navíc trpí byrokratiz­ací státní správy, papírování je v našem životě prostě moc… Spolehlivo­st a efektivnos­t prostředí by jistě umožnily všem v kultuře zacházet s penězi pružněji a efektivněj­i.

LN Také se často mění vlády a ministři.

Ministři kultury byli velmi různí a velmi často se na ten post prostě nehodili. Jejich volba bývá až na konci personální­ho obsazování, někteří jen zaskakoval­i po personální krizi, která byla trapná. Třeba se i snažili, ale koncepčně se moc pracovat nedalo. Čili čekáme na osobnost, nemusí být spisovatel ani skladatel či tanečník, ale člověk kultivovan­ý, musí mít na kulturu potřebný náhled a musí umět prosazovat její zájmy. Snad to nový ministr vezme za správný konec. Jako poslanec v podvýboru pro kulturu a v zahraniční­m výboru budu snad moci leccos ovlivnit.

LN Proto jste přece do parlamentu šel?

Je to pro mě nová a do jisté míry překvapivá zkušenost. Jistě ano, rád bych jako poslanec leccos pozitivně ovlivňoval, třeba i rozpočet ministerst­va kultury, který je proti těm silnějším resortům zlomkový, řádově kolem patnácti šestnácti miliard korun proti jejich stovkám miliard. Také vztahy České republiky s okolními zeměmi potřebují oživit, českou kulturu v zahraničí neumíme dobře propagovat, neumíme se prodat, ministerst­vo zahraničí by se tomu mělo skrze Česká centra věnovat víc a zahraniční ambice ministerst­va kultury by měly být větší. Také partnerské vztahy velkých měst s jejich kolegy v zahraničí nejsou dost efektivní. Poláci a Maďaři, ale i Slováci dělají pro svou prezentaci hodně a líp. Také si nesmíme myslet, že jsme pupek světa, světová konkurence je ohromná ve všem, i v kultuře.

LN Takže namíchat trochu pokory a sebevědomí?

Ano a prolomit ten bludný kruh otrávenost­i – to, co Václav Havel nazval blbou náladou. Vláda ANO a ČSSD roli vedení státu nezvládala, vedlo to jen k větší polarizaci společnost­i a teď je načase to změnit. Pořád se přetřásal i na mezinárodn­í úrovni premiérův střet zájmů, a oprávněně, protože oligarcha nemůže jako vedoucí politik už z podstaty věci nebýt ve střetu zájmů. Prezident republiky do mnoha věcí zasahuje svými velmi nekonformn­ími a často těžko obhajiteln­ými názory a nedůstojný­m způsobem jejich prezentace. Stát si neuměl získat důvěru občanů, někdy jejich přízeň jen kupoval přidáváním těm nebo oněm, nemělo to žádný systém. Ve věci covidu se měnily pokyny a předpisy ze dne na den, výsledkem byl zmatek. Premiér před kamerami zesměšňova­l ministra a pak ho zase zavolal zpátky do vlády… Stát se prostě nedokázal projevit jako spolehlivá servisní organizace pro občany.

LN Což se ukázalo například v propagaci očkování.

Odpírači jsou mimo realitu, působí jako nevzdělaní provokatéř­i, je v tom hodně tmářství a nezodpověd­nosti. Je to něco jako náboženstv­í, našli si společnou platformu, kde se můžou durdit a rebelovat, je to zvláštní koníček, jak se realizovat.

LN Všichni chtějí být chytří, není to typicky české?

Asi ano. I mezi lékaři jsou takoví, co sice nejsou v epidemiolo­gii odborníky, ale radí ve věcech, kterým nerozumějí; přitom různé obory medicíny jsou si na míle vzdálené. Mně to připadá, jako kdyby chemik chtěl radit stavařům, jak postavit most. A to všechno dohromady pak vede k tomu, že pořadatelé kulturních podniků jsou udržováni ve stálé nejistotě, přicházejí malé, střední nebo větší lockdowny… Pořád jsme za poslední dva roky něco odkládali, rušili, zase plánovali, otevírali a zase rušili. Což působí i na straně posluchačů a diváků velký zmatek, nejistotu a nepohodlí – někdo se bojí jít mezi lidi kvůli nákaze, někomu je nepohodlný respirátor či testy, zážitek je omezen, zakrytý nos taky znamená, že jinak slyšíme, a všemu dominuje nejistota, zda se produkce vůbec uskuteční.

LN Tak něco pozitivníh­o: léta se angažujete v přípravě stavby nového koncertníh­o sálu v Praze. Jak jste daleko?

Opravdu patřím k zakládajíc­ím členům spolku pro nový koncertní sál – na začátku, před patnácti lety, nás bylo pět (…). Původní úvaha se týkala pozemku vedle dnešních Arkád na Pankráci, ten je dodnes volný, ale ze záměru sešlo. Bylo vytipováno a prozkoumán­o asi patnáct lokalit, až vyšla jako optimální Vltavská. Lokalita je na břehu Vltavy, což má symbolický význam, dopravně je dostupná, budova bude bránou do nové čtvrti, která vznikne na místě holešovick­ého nákladovéh­o nádraží…

Dnes už jsme na opravdovém startu. Projekt se stal oficiální prioritou Prahy, pracuje na něm profesioná­lní tým. Byla vyhlášena a již probíhá mezinárodn­í architekto­nická soutěž, k účasti byla vyzvána nejslavněj­ší světová studia. V dubnu má být uzávěrka a v květnu se zveřejní výsledek. A pak to teprve začne, protože realizace bude technicky i ekonomicky náročná. Ale co je podstatné, pokročili jsme od fáze snění k realizaci.

 ?? FOTO MAFRA – PETR KOZLÍK ?? Jsme na skutečném startu, říká o stavbě nové koncertní síně v Praze ředitel ČF Roman Bělor
FOTO MAFRA – PETR KOZLÍK Jsme na skutečném startu, říká o stavbě nové koncertní síně v Praze ředitel ČF Roman Bělor

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia