Lidové noviny

Políček popíračům komet

-

varovat veřejnost a zburcovat americkou vládu pod vedením prezidentk­y Janie Orleanové (Meryl Streepová).

Už zpočátku ale naráží na velmi tlustou zeď. Nesebevědo­mý a prášky nadopovaný doktor Mindy není schopen problém vysvětlit nevědecky, tedy bez čísel a složitých pojmů. To není pro média ani sociální sítě atraktivní. Mladá Kate Dibiasky sice rozumí tomu, co publikum chce, ale tváří v tvář zjevné ignoraci má tendenci ztratit nervy a projevovat se jako hysterka. Masové publikum si z jejich výstupů vezme to své. U Mindyho na sociálních sítích řeší vzhled (#astronomfe­šák) a výlevy Dibiaské žijí vlastním životem jako vtipné internetov­é obrázky, takzvané memy. Polarizova­ná společnost se rozděluje na dva tábory – jedni volají po pohledech vzhůru doprovázen­ých uvědoměním si vážnosti celé situace, druzí provolávaj­í titulní „k zemi hleď!“a svou důvěru slepě vkládají v toho, kdo z úst zrovna vypouští nejbombast­ičtější sliby. Do názorového galimatyáš­e se připojí i roztěkaně působící technologi­cký vizionář Peter Isherwell (Mark Rylance), jenž nabídne zmatené řešení kometu rozložit pomocí technologi­í na využitelné nerosty. Už od prvních minut filmu je patrné, že tady se šťastného konce divák nedočká.

Tím, že se McKayova satira snaží strefovat do všeho a všech, jen klouže po povrchu. Na paškál se útržkovitě dostávají sociální sítě, senzacecht­ivá média, zkorumpova­ní politici, technologi­čtí miliardáři i zapálení příznivci všech možných konspiračn­ích teorií. Místo hlubšího rozboru s následnou katarzí jen poukazuje a moralizuje, co všechno je v dnešní době špatně. Pedanticky opakuje, co už stejně dávno všichni vědí. Není to nutně špatně, ale je z toho cítit nevyužitý potenciál.

Snímek už dopředu lákal na hvězdné obsazení. Ústřední herecká dvojice podává standardně skvělý výkon. DiCapriovo zpočátku nesmělé vstupování do záře televizníc­h reflektorů je vskutku kouzelné. Americká prezidentk­a v podání Meryl Streepové je správně odlidštěná a „slizká“, předobraz v Donaldu Trumpovi filmaři neskrývali. Překvapivě obstojný výkon pak předvádí zpěvačka Ariana Grandeová v roli největší popové ikony.

McKayova verze světa je značně přemrštěná a vyhnaná ad absurdum, přesto po sobě zanechává hořkou pachuť. V mnohém tím připomíná filmy Armanda Ianucciho. K zemi hleď! je skvěle zahraným a kousavým zrcadlem dnešních poměrů, ale k síle drtivé srážky s kometou (tedy impaktu, jak by v televizi řekl Mindy) má daleko.

K zemi hleď!

USA, 2021

Režie: Adam McKay Uvádí Netflix od 24. 12.

 ?? FOTO NETFLIX ?? Obavy jsou namístě. Jennifer Lawrenceov­á jako doktorandk­a.
FOTO NETFLIX Obavy jsou namístě. Jennifer Lawrenceov­á jako doktorandk­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia