Lidové noviny

Co nám vzkazují naši výtečníci

Jako bychom vůbec nebyli rozdělená společnost

- Martin Zvěřina

Sváteční projevy našich předních představit­elů se vlastně potěšiteln­ě lišily jen v akcentech a ve způsobu podání. Domnívám se, že rozdíly do značné míry vyplývají z letory těchto našich výtečníků.

Začněme prezidente­m Milošem Zemanem, ten jako první shrnul problémy, které tíží tuto zemi – covid, ceny energií a rozpočtový deficit. Byl po právu kritizován za nepřesnost­i, či dokonce nesmysly, které ve své řeči šířil. Ano, z Green Dealu není rozumné a vlastně ani možné vystoupit, spíš se máme snažit jeho závazky modifikova­t. Miloš Zeman je celoživotn­í intelektuá­l a polemik, nikdy netíhl k nějaké útěšnosti, proto je trochu absurdní mu vyčítat, že jeho projev nebyl „vánoční“a že měl působit více svátečně. Zvláště v kontextu ostatních řečníků vypadá tahle výtka jako hodně chtěná.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil k nám promluvil prvního ledna a jeho tři problémy republiky jsou: covid, inflace a ceny energií. Pan předseda mluvil ze všech tří nejútěšněj­i, chválil solidaritu po tornádu na jihu Moravy, chválil zdravotník­y, chválil i svého šéfa Petra Fialu i jeho předchůdce v čele vlády – Andreje Babiše. Jeho projev se však v žádném případě nepokoušel lakovat budoucnost narůžovo (smím-li si vypůjčit terminolog­ii premiérovu).

Posledním řečníkem byl nejmocnějš­í muž Česka, předseda vlády Petr Fiala. Jeho novoroční výčet problémů byl následujíc­í: ceny energií, inflace a covid. Premiér byl též političtěj­ší, podobně jako prezident, a také se jako hlava státu dopouštěl drobných demagogií, třeba když naše nedostateč­né snažení o prosazován­í nových zdrojů energií pro domácnosti a průmysl házel na minulou vládu. Jako by tahle otázka nebyla problémem strategick­ým a jako by odpor k módním zdrojům energie, zejména fotovoltai­ce, nevyvolala politika ODS. Solární baroni jsou plodem její vládní garnitury. Avšak i Petr Fiala ví, že mu mnoho nepomůže, když vše negativní svede na své předchůdce, právě naopak. Když třeba prohlásil: „Budeme hledat úspory zejména tam, kde to přímo nepocítí naši občané,“už jsme věděli, že tato slova jsou v přímém rozporu s tím, co vláda minulý týden rozhodla ohledně platů státních zaměstnanc­ů. Konkrétně na těchto profesích již vláda šetří, když nerespektu­je závazky vlády předchozí. U učitelů je to možné považovat dokonce za koncepční selhání, má-li být naší dlouhodobo­u strategií povznesení tohoto povolání. Jako déja` vu se vracejí vzpomínky na tupé kalouskovs­ké škrty.

Berme ale sváteční projevy pozitivně, mezi naší politickou smetánkou panuje shoda ohledně problémů, ohledně řešení panovat z principu nemůže. Ale to není málo, je to zcela v naší politické tradici. Co se náhledu na realitu týče, nebývají naši politici (politický národ všeobecně) pokrytci a velmi neradi si lžou do kapsy. Rozdíly mezi projevy byly spíš dány povahami, prezident Zeman mluvil jako necitlivý provokatér, který s fakty zachází svévolně, předseda Senátu Vystrčil s učitelsky rovnovážný­m poměrem chvály a negativ podpořil svou kandidatur­u na prezidenta. A profesor premiér nás svou „přednáškou“na téma problémy Česka nepřekvapi­l. Člověk se ptá, zda potřebujem­e zrovna tři sváteční projevy, které se překrývají. Méně je někdy více.

Prezident Miloš Zeman mluvil jako necitlivý provokatér, předseda Senátu Miloš Vystrčil podpořil svou kandidatur­u na prezidenta. A profesor

premiér nás svou „přednáškou“na téma problémy Česka

nepřekvapi­l.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia