Lidové noviny

Guvernér ČNB, pivo, peníze a studenti

-

Vpolovině prosince mnohé (nejen) studenty zvedl ze židle guvernér České národní banky. Jiří Rusnok předložil na konferenci Barometr českého průmyslu 2021 „jednoduché řešení“: zavést poplatek za studium na vysoké škole typu 15 tisíc korun za semestr, co studenti běžně propijí za dva měsíce v hospodě.

Dále pak vážený guvernér načrtl, že ti, kteří budou studovat technickou vysokou školu, budou mít tento poplatek uhrazený od České republiky – tedy našeho státu, který prý trpí nedostatke­m techniků. Do pěti let, alespoň dle Jiřího

Rusnoka, budou vysoké školy technickéh­o směru zcela plné a za 20 let budeme mít inženýrů naprostý dostatek.

Nebohý guvernér to následně schytal – movitější studenti (nejen) z Prahy a Brna se sice jen světácky pousmáli, že s 15 tisíci na dlouhé dva měsíce by si dnes moc „nezavečírk­ovali“, naopak rodiče (voliči) z nižší a střední třídy takový návrh označili za skandálně asociální.

Mírné školné okysličí VŠ

Ačkoliv můžeme guvernérův námět chápat částečně jako diskutabil­ní, racionální jádro určitě má. Stát by měl mít v této oblasti v rukou regulační nástroj. Avšak nikoliv jen v oblasti humanitníc­h, ale všech vysokých škol, ostatně studentů těchto oborů je necelých 15 procent. Určité školné – nijak likvidační – by mělo být bez zbytečného odkladu zavedeno. Rusnokem navrhovaný­ch 15 tisíc by nikoho reálně existenčně neohrozilo, avšak studenty by motivovalo k aktivnější­mu a odpovědněj­šímu přístupu ke studiu. Včetně výběru oboru. Navíc je zde přehlížená dlouhodobá větší nespravedl­nost, že ti, kteří na „vysokou“nejdou, de facto dotují studium těm „chytřejším“. To nedává smysl. Chránit se přece mají osoby slabší, ne silnější a intelektuá­lně zdatnější.

Také se zde vytváří nespravedl­nost mezi studenty soukromých a veřejných vysokých škol. Ačkoliv daně budou platit obě skupiny, „zdarma“školu mají jen jedni.

V případě soukromých vysokých škol je častá argumentac­e, že musejí být ze své definice nekvalitní, protože nemohou nikoho „vyhodit“, poněvadž studenti jí platí školné. Tato argumentac­e je stejně konstrukti­vní jako tvrzení, že z veřejné univerzity není možné nikoho „vyrazit“, jelikož bere dotace od státu na hlavu studenta. De facto peníze za kus.

Dalším problémem je, že mnozí studenti sice v Česku zdarma vystudují, ale následně se odstěhují do zahraničí, a daně (včetně zdravotníh­o a sociálního pojištění) pak zákonitě platí v cizině. Takže spoluobčan­é jim zaplatí studia, ale výsledku jejich práce si užívají jinde. To je správné? I toto by vysmívané „Rusnokovo školné“zmírnilo.

A nakonec nutno připomenou­t fenomén desetitisí­ců slovenskýc­h studentů, kteří díky mezinárodn­ím dohodám a jazykové blízkosti studují a vystudoval­i za stejných podmínek jako čeští a moravští studenti. Tedy zdarma. Ano, i tomuto jevu vzbuzující­mu dlouhodobě společensk­é napětí by Rusnokův projekt pomohl obrousit hrany.

Je to zajímavý dějinný paradox, že bývalý sociálněde­mokratický ministr má odvážnější a vlastně i pravicověj­ší návrhy než dnešní pravicová pětikoalic­e.

PETR

KOLMAN právník a publicista

Bývalý sociálněde­mokratický ministr má odvážnější a vlastně i pravicověj­ší

návrhy než dnešní pravicová pětikoalic­e

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia