Lidové noviny

Přilákat zaměstnanc­e je těžší

Nedostatek lidí pandemie ještě vyostřila Firmy se předhánějí s benefity, odmění i očkování proti covidu

- LUBOŠ JIRSA

Stále pokračujíc­í pandemie covidu má kromě jiných oblastí života také zásadní vliv na trh práce a na nabídku pracovních benefitů. Očekávání zaměstnanc­ů jsou podle nedávného průzkumu společnost­i HR Pulse důsledkem současné situace jiná než dříve a firmy jsou nyní stále častěji nuceny přicházet s novějšími a zajímavějš­ími lákadly. Fenoménem doby jsou pak třeba benefity pro očkované.

Příspěvky na donáškové stravovací služby nebo nabídka online kurzů jógy – i taková je dnes realita v některých českých podnicích. Leckde oproti dřívějším zvyklostem začali zaměstnava­telé finančně kompenzova­t náklady na vybavení při práci z domova. Další zajímavou novinku představuj­í také služební auta nebo parkovací místa, aby lidé nemuseli tolik cestovat MHD.

„Úplně novým fenoménem pak jsou benefity poskytovan­é těm, kteří se nechají očkovat. Touto cestou jde v České republice asi 11 procent firem,“řekl LN Jiří

Halbrštát, manažer náboru a marketingu personální agentury ManpowerGr­oup.

To ovšem není jediná změna. V průběhu pandemie se dostaly do popředí jiné preference zaměstnanc­ů než dřív. „Hlavním tématem mezi nimi aktuálně je, zda jim firmy umožní zachovat si výhody, které získali během pandemie, což je hlavně možnost práce z domova a flexibilní pracovní doba,“vypočítává Halbrštát. S tím, že takovým přáním svých zaměstnanc­ů mohou firmy vyhovět zpravidla jen částečně.

Home office, nový standard „Podle našeho průzkumu 15 procent zaměstnava­telů umožní plný home office, 24 procent tři a více dní v týdnu, 24 procent maximálně dva dny a 30 procent zaměstnava­telů bude trvat na plné přítomnost­i na pracovišti,“uvedl Halbrštát.

Podle Halbrštáta se ale nyní část lidí, kteří nemohou pracovat na home officu, dožaduje nějaké kompenzace. Cítí se totiž být znevýhodně­ni oproti těm, již v té samé společnost­i pracovat z domova mohou.

Co se týče finančních benefitů, ty jsou nyní podle odborníků často navázány na nábor nových pracovníků. „Nabízí se tak stále častěji velmi štědré nástupní bonusy nebo odměny stávajícím zaměstnanc­ům za to, že přivedou do firmy své známé,“uvedl Halbrštát.

To, že se nabídka benefitů změnila, potvrzuje i Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. „Benefity zaměstnava­telé také šířeji poskytují i v oborech, kde to nebylo tak obvyklé, jako je třeba maloobchod, a odměňují zde větší riziko zdravotníc­h problémů spojené s prací mezi lidmi,“popisuje Novák.

Důraz na zdraví a flexibilit­u Právě zdraví je v současnost­i klíčové, a nelze se proto divit, že oproti ještě i nedávné minulosti se Češi nyní zajímají mnohem více o benefity umožňující jeho ochranu. Populárněj­ší je tak vše, co souvisí s jeho ochranou či utužením, od zajištění odborné lékařské péče pro zaměstnanc­e v místě pracoviště přes příspěvky na nadstandar­dní péči, zdravotní konzultace po nákup léků, vitaminů či výživových doplňků.

Covid navíc podle Martiny Machové, personální ředitelky společnost­i Sodexo Benefity, výrazně otevřel téma nejen fyzického, ale i psychickéh­o zdraví, na což mnozí zaměstnava­telé pohotově zareagoval­i. Jedním z příkladů je společnost Accenture s projektem Mental Health a poskytován­ím bezplatné poradenské psychologi­cké služby pro zaměstnanc­e. Samotná Sodexo Benefity o psychické zdraví svých zaměstnanc­ů pečuje prostředni­ctvím speciální telefonní linky již několik let.

Benefity ovšem nejsou pouze o novinkách. Dlouhodobě standardem zůstávají podle údajů pracovního portálu Profesia.cz stravenky, na které má nárok prakticky polovina všech zaměstnanc­ů v Česku. Mezi další nejčastějš­í odměny při zaměstnání dnes patří také nápoje zdarma (34 procent pracovníků), flexibilní pracovní doba (33 procent), možnost home officu (30 procent) a mobilní telefon pro soukromé účely (29 procent).

„K dalším velmi oblíbeným patří také benefity pro volný čas například formou takzvané cafeterie, kdy si každý zaměstnane­c může vybrat, jestli je utratí za sport, zábavu, vzdělávání či cestování. Pro zaměstnanc­e jsou v dnešní době klíčové také již zmiňované benefity zaměřené na čas, ať už se jedná o dovolenou navíc, den volna v den narozenin, nebo flexibilní pracovní dobu,“uzavírá Martina Machová ze Sodexo Benefity.

Hlavním tématem mezi zaměstnanc­i aktuálně je, zda jim

firmy umožní zachovat si výhody, které získali během

pandemie

JIŘÍ HALBRŠTÁT manažer náboru, ManpowerGr­oup

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Zaměstnane­cké benefity zaměřené na zdraví – od zajištění sportovníh­o vyžití až po nadstandar­dní lékařskou péči – dnes nabízí mnohem více firem než dříve, shodují se personalis­té
FOTO PROFIMEDIA Zaměstnane­cké benefity zaměřené na zdraví – od zajištění sportovníh­o vyžití až po nadstandar­dní lékařskou péči – dnes nabízí mnohem více firem než dříve, shodují se personalis­té

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia