Lidové noviny

Absolventy nejlíp platí v IT a stavebnict­ví

-

Vtuzemsku vysokou školu podle nejaktuáln­ějších dat Českého statistick­ého úřadu navštěvuje okolo 300 tisíc studentů. Jak jsou ale na tom nastupujíc­í vysokoškol­áci, co se týče mezd? A jaký je rozdíl v hodnocení jejich práce například oproti středoškol­ákům? Podle odborníků z pracovního trhu jsou mzdové nůžky rozevřeny v jednotlivý­ch oborech velmi rozdílně.

„Největší rozdíl evidujeme v obchodu, kde vysokoškol­áci berou o sedmadvace­t procent více než středoškol­áci. Více než pětinový rozdíl v ohodnocení je také ve většině technickýc­h oborů – v IT (25 procent), strojírens­tví (22 procent), stavebnict­ví (21 procent), výrobních podnicích (21 procent) a bezpečnost­i a ochraně (20 procent),“okomentova­l současnou situaci Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz

Ale naopak třeba v bankovnict­ví se mzdy liší menší měrou. Vysokoškol­ák má průměrně 30,5 tisíce korun, v inzerátech pak je průměr nabízených mezd 27 600 korun. Středoškol­áci vydělávají 26 600 korun a mzdová nabídka je stejná jako u vysokoškol­áků. Nejmenší rozdíl, v podobě 12 procent, je pak u marketingu, reklamy a PR.

Přesuňme se však zpátky k technickým oborům. Ve výše zmiňovaném IT, strojírens­tví a stavebnict­ví totiž podle dat portálu Platy.cz vydělávají nastupujíc­í vysokoškol­áci nejvíce (33 tisíc až 36 tisíc korun). Důvodem je dle Nováka největší nedostatek kvalifikov­aných zaměstnanc­ů.

Úplně nejlépe pak vychází působení v IT, kde si absolventi přijdou na 36 tisíc korun.

A jak to vypadá na druhé straně spektra? „Nejnižší nástupní platy jsou u absolventů v uměleckých a humanitníc­h oborech, v cestovním ruchu, a pak tam, kde je výše mzdy daná podle mzdových tabulek a roste se zkušenostm­i, zejména v sociálních službách a zdravotnic­tví,“vysvětluje Novák.

Nezaměstna­nost vysokoškol­ských absolventů je přitom podle Nováka velmi nízká. Její nejvyšší míra je právě u uměleckých oborů. V některých krajích hledají hůře zaměstnání také absolventi zemědělský­ch a přírodověd­ných oborů. jir

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia