Lidové noviny

Zvýšení hranice pro placení DPH má šanci

- LUBOŠ JIRSA

Jako každoročně jsou začátkem roku tématem daně a daňové úlevy. Podle místopředs­edy nové Poslanecké sněmovny a dlouholeté­ho ekonomické­ho experta ODS Jana Skopečka žádné radikálněj­ší změny daňového systému čekat nelze, některé novinky by ale být mohly.

Jednou z nich může být vytvoření daňové brzdy určující maximální poměr vybraných daní a odvodů na sociální pojištění vůči HDP. Brzda by měla být zakotvena v režimu ústavního zákona, aby nebylo možné ji v parlamentu přehlasova­t prostou většinou. Složená daňová kvóta totiž dle Skopečka z dlouhodobé­ho hlediska stále rostla a nachází se nad průměrem zemí Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD).

„Chceme zamezit tomu, aby veřejný sektor rostl na úkor soukromého sektoru. Čili aby politikům, respektive budoucím vládám bylo zapovězeno zvyšování daní nad ústavním zákonem stanovené maximum, aniž by jiné daně recipročně snížili,“řekl Skopeček pro LN.

Čekání na penzijní reformu Příští vláda pak podle něj uvažuje i o snížení odvodů na sociální pojištění na straně zaměstnava­tele o dva procentní body. Česko má totiž v současnost­i jedno z nejvyšších zdanění práce v Evropské unii i v rámci OECD, tvořené především vysokými odvody na sociální zabezpečen­í.

„Ale musí to být až ve chvíli, kdy bude zřejmé, jakým způsobem budeme řešit reformu důchodovéh­o systému,“zdůraznil Skopeček. Upozornil, že odvody financují důchodový systém, a jejich snížení tak musí jít ruku v ruce s plánem na penzijní reformu.

Podle něj pak má nová vláda dále ambici zvýšit hranici obratu pro registraci k plátcovstv­í daně z přidané hodnoty (DPH), protože se mnoho let neměnila a v důsledku inflace je její reálná výše dramaticky nižší než v minulosti. Předmětem debaty by mělo být také snížení počtu sazeb DPH.

„A jakkoliv nepovažuji za reálné zrušení všech daňových výjimek, jak to chce prezident Miloš Zeman, podle mě nastal čas na sepsání úplně nového zákona o dani z příjmu, který by znamenal i zrušení řady výjimek,“řekl Skopeček. Dodal, že změny naopak nelze očekávat u zrušení takzvané superhrubé mzdy, protože koaliční vláda nebude připouštět žádnou revizi v této oblasti.

Rok s paušální daní

Uplynulý rok pak s sebou také přinesl jednu zásadní změnu v podobě paušální daně. Její princip spočívá v tom, že jde o dobrovolný jednotný odvod pro OSVČ, ve kterém je zahrnuta platba daně z příjmu plus odvody sociálního a zdravotníh­o pojištění od OSVČ státu. Podnikatel, který ji chce využít, však musí splnit určité podmínky. Tou základní je, že není plátcem DPH a jeho příjmy za rozhodné zdaňovací období nepřesáhly milion korun.

Od 1. ledna výše paušální daně vzrostla na 5994 korun měsíčně, za celý rok tedy 71 928 korun. Tuto částku tvoří měsíčně minimální zdravotní pojistné ve výši 2627 korun, minimální odvod na sociální pojištění 3267 korun a daň z příjmů sto korun.

Plusem pro živnostník­y je, že díky paušální dani nemusí dále posílat daňové přiznání a přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečen­í. Ušetří tak čas, papírování, a navíc kvůli vyššímu odvodu na důchodové pojištění (o 15 procent) budou mít nárok na vyšší důchod. Zásadním minusem je, že pokud OSVČ paušální daň využije, nemůže uplatnit žádné další daňové úlevy.

Proto se podle hlavního ekonoma Trinity Bank a člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy vyplatí zejména těm, kteří uplatňují 60procentn­í výdajový paušál, mají vyšší příjmy (nepřesahuj­ící zmiňovaný milionový limit) a zároveň nemají děti ani manželku.

„Doslova ternem může být paušální daň pro mnohé OSVČ, respektive živnostník­y, kteří uplatňují 40procentn­í výdajový paušál,“dodal ekonom s tím, že daň se naopak nevyplatí třeba řemeslníků­m či zemědělcům, kteří využívají 80procentn­í výdajový paušál.

Nenaplněná očekávání

Možná i proto využívá paušální daň v současnost­i podle Kovandy jen okolo 70 tisíc lidí, přestože odhady byly dvakrát vyšší. „Hlavním důvodem podle mě je, že se týká jen OSVČ, které mají nižší roční obrat než milion korun. I kvůli současné inflaci představuj­e už takto poměrně nízko stanovená hranice stále zásadnější překážku pro vstup do režimu. Pokud by Česko získalo od EU výjimku na zvýšení ročního limitu obratu třeba na dva miliony korun, okruh OSVČ, jež využívají režim paušální daně, by se mohl zvýšit až ke 200 tisícům,“předpoklád­á ekonom.

Vědomi si tohoto jsou i zástupci Hospodářsk­é komory ČR, kteří navrhují zvýšení limitu právě na dva miliony. Přesvědčit vládnoucí koalici o potřebě zvýšení částky chce i Skopeček.

Pokud si pak stále nejste jisti, zda se vám stávající režim vyplatí, není nic jednodušší­ho než zadat údaje do příslušné kalkulačky Ministerst­va financí ČR (Kalkulačka paušální daně pro rok 2022) a případně až poté – nejpozději do 10. ledna 2022 – finanční správě oznámit přistoupen­í do daného režimu.

Nová vláda chce zvýšit hranici obratu pro registraci k plátcovstv­í DPH, protože kvůli inflaci je její reálná výše dramaticky nižší než dřív.

Doslova ternem může být paušální daň pro mnohé živnostník­y, kteří uplatňují 40procentn­í

výdajový paušál

LUKÁŠ KOVANDA šéfekonom Trinity Bank

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia