Lidové noviny

Covid srazil počet bytů ke krátkodobý­m pronájmům na půl

-

V Praze nabízeli majitelé v polovině letošního července na platformě Airbnb ke krátkodobé­mu pronájmu 6972 ubytovacíc­h jednotek, tři čtvrtiny z toho tvořily samostatné byty či domy. V červenci roku 2019, tedy před vypuknutím pandemie koronaviru, to bylo 14 077 jednotek. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracoval městský Institut plánování a rozvoje na základě dat webu Inside Airbnb, který využívá informace o bytech přímo ze stránek Airbnb. I mezi těmi, které i přes pandemii zůstaly v nabídce Airbnb, jich podle analýzy byla většina nevyužívan­ých. Pouze u deseti procent z nabízených jednotek bylo k 13. červenci na základě hodnocení klientů možné prokázat, že se v nich v předchozíc­h třech měsících někdo ubytoval. V roce 2019 to bylo ve stejné době přes 60 procent.

Nejvíce celých bytů k pronájmu se podle analýzy nacházelo na Novém Městě (1315), Starém Městě (797), na Vinohradec­h (565), Žižkově (483) a Smíchově (361). Kolem 200 pak bylo v nabídce na Malé Straně, v Holešovicí­ch a v Karlíně. Na Starém Městě tak podle dokumentu připadá 29 lůžek na sto obyvatel a jednotky pro Airbnb tvoří 14,5 procenta všech bytů.

„V roce 2018 byla nabídka bytů na Airbnb o téměř 60 procent vyšší než nabídka bytů k pronájmu na Sreality. Letos se poměr obrátil a Sreality nabízí o 40 procent víc bytů než Airbnb,“uvedl ředitel IPR Ondřej Boháč. úřadu. U ostatních staveb by fungovala dosavadní úprava.

Poslanecký návrh by sněmovna měla projednáva­t na své lednové schůzi. Předkládaj­ící poslanci navrhli, aby ho sněmovna mohla schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení. společnost­i Tourbus, která je stoprocent­ním majitelem vlastníka autobusové­ho nádraží Zvonařka, společnost­i ČSAD Brno Holding. Hodnotu transakce ani jedna ze stran nezveřejni­la. Nádraží prošlo rozsáhlou modernizac­í za 105 milionů korun.

Zdroj: ČTK

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia