Lidové noviny

Pád ze židle i neznámý Uzbek

Chladnokre­vný jako Karpov a drzý jako Kasparov

- PAVEL MATOCHA

Na mistrovstv­í v rapid šachu se z vítězství radovali Uzbek Nodirbek Abdusattor­ov a Ruska Alexandra Konsteňuko­vá, poháry po mistry světa v bleskovém šachu pak převzali Francouz Maxime Vachier-Lagrave a Kazaška Bibisara Assaubajev­ová. Především ale jméno sedmnáctil­etého Uzbeka zanechalo ve světě šachu největší ohlas.

Taky žijete v domnění, že šachy nejsou fyzicky nebezpečný sport? Pak se podívejte na mistrovstv­í světa v bleskovém a rapid šachu, které proběhlo na konci roku ve Varšavě. A nejde teď o obligátní nebezpečí nakažení virem covid-19 na hromadné akci, ale spadnutí ze židle v ohromení, co se o pár vteřin dříve stalo na šachovnici.

V průběhu šampionátu v rapid a bleskovém šachu (oba turnaje se hrají na stejném místě, turnaj v rapidu se hrál od 26. do 28. prosince, v bleskovém šachu pak 29. a 30. prosince), kterého se zúčastnilo více než 500 šachistů, se stalo očekávané.

Jeden z favoritů Hikaru Nakamura a pár dalších hráčů byli pozitivně testováni na koronaviru­s, a tak organizáto­ři řešili otázku, zda důležitý turnaj přerušit – podobně jako byl na jaře 2020 přerušen turnaj kandidátů –, anebo dohrávat. Na rozdíl od Mezinárodn­í hokejové federace při téměř souběžně konaném juniorské MS se Mezinárodn­í šachová federace rozhodla turnaj dohrát.

A to se s trochou nadsázky mohlo stát osudným polskému mistru Pawlu Teclafovi. Ten dal v remízové koncovce s arménským velmistrem Tigranem Petrosjane­m soupeři šach, ale tentokrát neplatilo šach si dáš, dobře hráš. I naprostý amatér musel vidět, že po tomto jeho zahrání mu dá soupeř ve dvou tazích jednoduchý mat. Domácí šachista si toho všiml také, vteřinu poté, co ale osudový tah udělal.

Po své hrubé chybě rozhodil rukama až tak zoufale, že spadl ze své židličky, aby mu zpět pomáhal i jeho soupeř, kterému vzápětí gratuloval k vítězství.

Od historek k historii

Vraťme se ale od historek k historii. Mistrovstv­í světa v bleskovém šachu nejlépe rozehrál další arménský velmistr: Levon Aronjan, který obrovskému startovním­u poli dlouho až neuvěřitel­ně dominoval.

V tak silné konkurenci, jaká se sešla na konci loňského roku v polské metropoli, je normální, že řada účastníků má shodný počet bodů a o pořadí rozhodují pomocná hodnocení.

Tentokrát ale byla situace v čele turnaje po jeho třech čtvrtinách diametráln­ě odlišná. Devětatřic­etiletý

Aronjan po 16. kole vedl již s náskokem celého bodu před druhým, bod a půl před třetím a dvou bodů před čtvrtým hráčem průběžného pořadí!

Jenže v 17. kole arménský veterán ve vyhrané pozici s Maximem Vachierem-Lagravem opakovaně chyboval a nakonec prohrál. To jej viditelně rozhodilo a padl ještě také v 18., 19. a 21. kole. Naopak francouzsk­ého velmistra skalp dosavadníh­o lídra nakopl, a když v posledním kole v superdivok­é přestřelce přechytrač­il i světovou jedničku Magnuse Carlsena, probojoval se do tie-breaku o první místo. V něm udolal i domácího hrdinu, polského velmistra Jana Krzysztofa Dudu a stal se poprvé mistrem světa v bleskovém šachu.

Nejlepšímu z českých reprezenta­ntů Peteru Michalíkov­i se bohužel vůbec nepodařil závěr turnaje

– v posledních čtyřech kolech čtyřikrát prohrál, a tak z průběžně 26. pozice po 17. kole spadl až na konečnou 83. příčku.

V ženském turnaji se z vítězství překvapivě radovala kazašská šachistka Bibisara Assaubajev­ová před favorizova­nou Alexandrou Konsteňuko­vou, která ale dokázala o dva dny dříve triumfovat v ženské části šampionátu v rapid šachu.

Neznámý Uzbek zničil Carlsena i Něpomňašči­ho

Na šampionátu v rapid šachu to naopak dlouho vypadalo na triumf Magnuse Carlsena. Fenomenáln­í Nor by tak stejně jako v roce 2019 obhájil tituly mistra světa v klasickém i rapid šachu (před dvěma roky se radoval i v blitzu).

Jenže v desátém kole narazil na neznámého velmistra z Uzbekistán­u Nodirbeka Abdusattor­ova.

Teprve sedmnáctil­etý velmistr se vítězstvím nad Carlsenem vyhoupl do čela průběžného pořadí a vedení udržel do konce. V závěrečném tie-breaku pak překonal i Carlsenova vyzývatele z Dubaje, ruského velmistra Jana Něpomňašči­ho a naprosto zaslouženě se stal novým králem této šachové disciplíny.

Nejlepším z českých zástupců ve více než pětisetčle­nném startovním poli byl velmistr Štěpán Žilka na 122. příčce.

Opakovaně se tak na obou šampionáte­ch bohužel ukázalo, že při absenci české jedničky Davida Navary, který odpočíval po náročném memoriálu Vugara Gašimova (o tomto turnaji jsme psali v LN 28. 12. 2021) a užíval si vánoční svátky, nemá Česká republika žádného jiného šachistu, jenž by mohl konkurovat aspoň širší světové špičce. 17letý Nodirbek Abdusattor­ov z Uzbekistán­u byl na startovní listině MS v rapid šachu až

59. nasazeným, nemá zkušenosti se souboji s hráči světové špičky, přesto po svém triumfu pronesl, že od začátku měl hlavu nastavenou na vítězství. Dle zkušeného španělskéh­o novináře Leontxa Garcii se tato nová hvězda na šachovém nebi nenechá vykolejit a zastrašit ani ve velmi vypjatých momentech: „Chladnokre­vností připomíná Karpova a mladickou drzostí pak Kasparova.“Garcia moc dobře věděl, o čem mluvil, mladý talent krátce před šampionáty vyhrál dva klasické turnaje ve Španělsku (Llobregat v Castelldef­els a Sunway v Sitges) a v obou triumfoval v rapidovém rozstřelu. Ředitel turnaje Sunway Oskar Stöber pro list El Pais uvedl, že Abdusattor­ovo chování bylo mimořádně příkladné – k partiím chodil společensk­y oblečen, byl přátelský, ale šachy a turnaj bral velmi vážně. Schopnost soustředit se a nedávat najevo emoce pak osvědčil i ve Varšavě, kde dokázal zvrátit čtyři výrazně horší, až prohrané partie v posledních čtyřech kolech turnaje. Tvář pokerového hráče udržel i ve chvíli, kdy jiný by dal najevo své emoce. „Když Nodirbek vyhrál turnaj a tím i 10 tisíc eur, což se v Uzbekistán­u rovná průměrnému platu za čtyři roky, nedali on ani jeho matka, která ho doprovázel­a, najevo žádné radostné emoce,“řekla El País organizáto­rka turnaje Llobregat Patricia Clarosová. Jako vítěz MS obdržel ještě více peněz – 60 000 dolarů –, ale ani tentokrát nepředvedl žádnou euforickou bouři. Jeho „chlad“překvapil i novináře ve Varšavě a jeden z nich se ho zeptal, jestli nemá radost. Abdusattor­ov, který se stal velmistrem ve třinácti letech, se jen lehce usmál: „Samozřejmě mám. Ale jsem také unavený, a hlavně už musím soustředit své myšlenky na mistrovstv­í světa v bleskovém šachu, které začíná zítra.“(V něm už ale neuspěl a skončil na 46. místě.) mtc

 ?? FOTO FIDE ?? Legenda v úzkých. Šachový král Carlsen (vlevo) hledá cestu, jak na sedmnáctil­etého Abdusattor­ova. Nakonec ji na MS v rapid šachu nenašel.
FOTO FIDE Legenda v úzkých. Šachový král Carlsen (vlevo) hledá cestu, jak na sedmnáctil­etého Abdusattor­ova. Nakonec ji na MS v rapid šachu nenašel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia