Lidové noviny

Přání od Michelle i jejího frajera

- ŠTĚPÁN HOBZA

Snadějí i trochou humoru přivítali rok 2022 světoví státníci. Americký prezident Joe Biden projevil svůj charakteri­stický optimismus – v budoucnost Spojených států má údajně víc důvěry než kdy dřív. „Virus byl tvrdý, ale my byli ještě tvrdší,“zhodnotil uplynulý rok šéf Bílého domu.

O něco varovněji působil francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, který zdůraznil, že Francie má před sebou náročné týdny. Očekává se totiž, že bude vrcholit pátá vlna epidemie, do které země galského kohouta vstupuje jako jedna z nejpostiže­nějších – registruje totiž v současnost­i 200 tisíc nakažených denně. Šéf Elysejskéh­o paláce zůstal i přesto optimistou, když zdůraznil, že příští rok by mohl za pandemií udělat definitivn­í tečku.

PF 2022

Britský premiér Boris Johnson vyzdvihl masivní očkovací kampaň, které podle něj Briti vděčí za to, že „vůbec nějaký Silvestr slaví“. Očkovat se na ostrovech začalo před více než rokem jako v první zemi na světě a takzvaný booster neboli třetí dávku vakcíny obdržela již víc než polovina Britů. I díky tomu tam má podle Johnsona zimní vlna epidemie výrazně mírnější průběh než na kontinentu.

Originální­m příspěvkem se blýskla například exprvní dáma Michelle Obamová, která na svůj Twitter umístila fotku se svým manželem Barackem a popiskem: „Šťastný nový rok vám přeju já i můj frajer!“Ona i bývalý prezident na sobě mají originální outfit – z papíru vystřižené brýle s hvězdičkam­i a nápisem 2022. V době, kdy šly LN do tisku, sesbíral příspěvek pozoruhodn­ých 719 tisíc lajků.

Guvernér Floridy republikán Ron DeSantis zase mírně popíchl vládnoucí demokraty, když všem popřál šťastný nový rok „ze svobodného státu Florida“. Narážel tím na to, že na rozdíl od většiny ostatních států Unie neplatí na Floridě téměř žádná koronaviro­vá opatření. Celá věc dostala humornou tečku, když novináři na Silvestra na Floridě „načapali“progresivi­stickou kongresman­ku z New Yorku Alexandru Ocasio-Cortezovou, jak si užívá floridské svobody bez nasazené roušky, byť ve vlastním státě hájí nejpřísněj­ší restrikce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia