Lidové noviny

Podlost roku

-

hráli. Z autorky knižní předlohy a duchovní matky celého projektu Joanny Rowlingové ale udělali no person přesně podle návodu George Orwella. Myslím, že čtenáři Lidových novin jsou informován­i i o zámince pro cancelován­í geniální autory: vyjádřila pochybnost, zda transženy jsou skutečnými ženami, a kvůli tomu je zadupávána do země.

To je známo. Mě zaujala lidská stránka. Kdybych byl to, co nejsem a nebudu, totiž – dejme tomu – Emmou Watsonovou (volím ženskou roli kvůli genderové vyváženost­i), jestlipak bych se účastnil televizníh­o natáčení, kdyby mi řekli, že na něm Rowlingová nesmí být? Paní Watsonová se zúčastnila, a podíl na ceně Podlost roku jí tedy náleží. Nicméně musela by být odlitek z betonu, kdyby jí to přece jen nevrtalo v hlavě.

Hermionu začala hrát v jedenácti, do té doby byla úspěšná účastnice recitačníc­h soutěží. Dnes hraje ve významných a úspěšných filmech. Hrála by v nich, kdyby ji nevtáhlo gravitační pole geniální Joanne Rowlingové?

Nedělejme si iluze. Umělci závisí na milosti a nemilosti mocných. Ti, co jdou proti proudu, zpravidla daleko nedojdou anebo jsou až po dlouhých útrapách takzvaně objeveni, zpravidla po smrti, anebo když se z mocných stanou nemocní a zavržení. Někdy přijdou doby aplikující na umělce drtivý tlak. Známe fotografie hajlujícíc­h českých herců v hledišti Národního divadla. Ano, snadno se pošklebova­t, v Kobylisích už jen zvoní tramvaje a nepráskají tam salvy německých popravčích čet. Signatáři anticharty to mají dodnes na tapetě, že dokument podepsali. Měli tenkrát volbu mezi podpisem a profesním zničením. Stalinisti­cká minulost zuřivých komunistů nejednoho z tehdejších disidentů ale byla v živé paměti, na to se dnes zapomíná, a proto je odsudek tak snadný. Co by ale riskovala taková Watsonová, kdyby řekla: bez Joanne bych nebyla nic; bez Joanne vám před kameru nevlezu.

Účastníci štvanice proti Rowlingové se dopouštějí podlosti, o níž se jednou natočí srdceryvný film, jako se natáčely filmy o mccarthyov­ských štvanicích. Ale bude to nějaké desetiletí trvat.

ONDŘEJ NEFF

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia