Lidové noviny

Testy a omikron straší české firmy Častější testování vyvolává obavy, že v karanténě skončí kvůli nové variantě viru příliš mnoho pracovníků

- LENKA D. JANČAROVÁ

Malé, střední a velké firmy čelí nejistotě. Všechny zaměstnanc­e musí od 17. ledna pravidelně testovat, což bude logisticky složité. Zároveň se obávají šíření nové varianty koronaviru omikron. Hrozí tak dvojí ochromení.

„Vzhledem k tomu, že máme čtyřsměnný provoz, tak to bude logisticky náročné,“řekla LN mluvčí Třineckých železáren Petra

Macková. Hutní firma testuje pracovníky pomocí samotestů po příchodu na směnu.

Zaměstnanc­i by měli podle ministra zdravotnic­tví Vlastimila Válka (TOP 09) absolvovat antigenní test po třech nebo pěti dnech. Podrobnost­i projedná vláda dnes se zástupci tripartity.

Například Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy ČR považuje plošné testování dvakrát týdně za obrovskou zátěž. „Pro velké firmy s vícesměnný­m provozem by to mohlo být nerealizov­atelné,“uvedl pro LN a dodal, že to bude znamenat velké finanční náklady.

Investice do kontrol

S tím počítá také Škoda Auto, podle které bude novinka vyžadovat investice na změnu kontrolníc­h IT systémů. Zvýší se také nároky na vedoucí pracovníky, aby skutečně nebyl k výkonu práce připuštěn nikdo, kdo se testování nepodrobí. Přirozeně se ale automobilk­a obává i šíření nové varianty koronaviru omikron.

„Riziko vidíme v návratu zaměstnanc­ů po vánočních svátcích na pracoviště. Čekáme další vlnu koronaviru ve variantě omikron, která bude velmi náročná na pracovní nepřítomno­st personálu,“uvedla pro LN mluvčí Škoda Auto Martina Špittová.

Šíření nákazy a podstatná část zaměstnanc­ů v pracovní neschopnos­ti představuj­í strašáka pro většinu podniků. Podobně jako nedostatek testovacíc­h kapacit ve veřejných odběrových centrech.

„Otázkou zůstává, jak bude vypadat kapacita pro PCR testování, aby zaměstnanc­i s pozitivním antigenním testem nemuseli čekat několik dnů na termín,“sdělila LN ředitelka Asociace malých a středních podniků Eva Svobodová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia