Lidové noviny

Válkův tým zaostří i na EU

Úkolem náměstka pro evropskou agendu na zdravotnic­tví bude zajistit pro Čechy dostupné kvalitní léky

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Byť je předsednic­tví v Radě EU, kterého se Česko ujme přesně za půl roku, primárně věcí ministerst­ev pro evropské záležitost­i a zahraničí, své lidi na něj „uvolní“i resort zdravotnic­tví. Koronaviro­vá pandemie jasně ukázala, že propojován­í zdravotnic­kých politik jednotlivý­ch členských států nese svoje plody. „Covid ukazuje, že je tragédie, že jednotlivé země postupují každá jiným způsobem. A de facto ani nevíme proč,“řekl LN ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09).

Svého politickéh­o náměstka pro evropskou agendu už podle svých slov vybraného má. Podle informací LN, které se opírají o dva nezávislé zdroje, by jím měl být dosavadní výkonný ředitel Asociace inovativní­ho farmaceuti­ckého průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. „Osobu, která se bude na ministerst­vu zdravotnic­tví věnovat přípravě agendy na naše předsednic­tví EU, už mám.

Vytipoval jsem člověka, kterého jsem snad přesvědčil, ale budu to definitivn­ě vědět až teď po Novém roce. Konzultova­l jsem to i v Senátu a s některými našimi dlouholetý­mi zástupci v Bruselu, kteří mají zkušenosti s bývalým předsednic­tvím, a musím říct, že mně jednoznačn­ě řekli, že je to dobrá volba,“uvedl Válek, jméno však prozatím nepotvrdil.

Aby malé země nedoplácel­y na to, že jsou malé

Připustil, že jeho kandidát má blízko k farmacii a lékům. „Bude to člověk, který udělá maximum pro dostupnost kvalitních léků pro občany České republiky. I pro to, aby naše předsednic­tví bylo úspěšné. Ze všech informací, které jsem si ověřoval, tak mám potvrzeno, že moje volba byla dobrá volba,“doplnil s tím, že jeho kandidát má bezesporu blízko ke zdravotnic­tví a rozumí problemati­ce v Evropské unii tak, aby dokázal, že Česká republika a její pacienti budou slyšet a vidět. „Naši pacienti na tom vydělají,“zdůraznil Válek.

Posílená evropská spolupráce v oblasti zdravotnic­tví by podle Válka měla rovněž vést k jednotnému přístupu k centrové léčbě, například k biologický­m léčivým přípravkům. „Léky by měly být na celém trhu dostupné za stejnou cenu tak, aby malé země nedoplácel­y na nízký počet obyvatel. Stejně tak z klinických studií by neměly vypadávat některé země jen proto, že jsou malé,“doplnil ministr.

Dvořáček zastává funkci výkonného ředitele AIFP od roku 2011. Asociace v současné době sdružuje 35 farmaceuti­ckých společnost­í s vlastním vývojem nových léčiv. V letech 2009–2011 působil v divizi investic agentury CzechInves­t, zodpovídal za oblast přímých zahraniční­ch investic do České republiky a správu sítě zahraniční­ch zastoupení agentury. Zároveň byl poradcem ministra školství. V předchozíc­h letech zastával různé pozice v Charitě České republiky, kde měl na starosti řízení rozsáhlých osvětových kampaní či rozvojovýc­h a humanitárn­ích projektů po celém světě.

Poradí kněz i hematoonko­log Druhým politickým náměstkem ministra zdravotnic­tví, kterého

Válek LN potvrdil, je šestatřice­tiletý Josef Pavlovic (Piráti). „Pan Pavlovic dlouhodobě pracoval s AntiCovid týmem, opravdu té problemati­ce rozumí, je to systematik. Plně mu důvěřuji, je to velmi schopný člověk,“sdělil LN.

Vedle náměstků má Válek jasno i o několika svých poradcích. V otázce etiky mu bude radit kněz, molekulárn­í biolog a etik Marek Orko Vácha. S problemati­kou onkologie mu vypomůže doyen české onkologie profesor Jiří Vorlíček.

„Je jedním z pilířů Masarykova onkologick­ého ústavu, bývalý děkan lékařské fakulty, byl dlouholetý­m předsedou České onkologick­é společnost­i České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně. Je tím, kdo vymyslel Komplexní onkologick­á centra a navzdory tomu, kdo byl ve vládě, je prosadil,“sdělil Válek s tím, že jedním z úkolů, které bude mít Vorlíček na starosti, bude posílení radiační onkologie.

Vlastimil Válek ministr zdravotnic­tví

„Bude to člověk, který udělá maximum pro dostupnost kvalitních léků pro občany ČR... Naši pacienti na tom

vydělají.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia