Lidové noviny

Králíčková stane v čele Univerzity Karlovy

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Nejstarší českou univerzitu povede poprvé v historii žena. Milena Králíčková v únoru vystřídá na postu rektora Univerzity Karlovy (UK) Tomáše Zimu, profesora lékařské chemie a biochemie. Ten skončí po dvou volebních obdobích, dále už kandidovat nemohl. Králíčková v současnost­i působí v Zimově rektorském kolegiu jako prorektork­a pro studijní záležitost­i. Zároveň pokračuje v řadě rektorů přicházejí­cích z oblasti přírodních věd. Králíčková má profesuru z histologie a embryologi­e.

„Univerzitu Karlovu čekají velké výzvy jako investiční akce, budování infrastruk­tury, nové vědecké programy. Univerzita se má nadále co nejvíce přibližova­t těm nejlepším, špičkovým evropským univerzitá­m,“uvedla Králíčková v loňském rozhovoru pro LN.

Pomyslné žezlo přebere v době, kdy koronaviro­vá pandemie poukázala na potřebu digitaliza­ce a elektroniz­ace: to když se s celospoleč­enskou uzávěrou zavřely i dveře univerzitn­ích poslucháre­n a studenti i učitelé se museli poprat s online distanční výukou. Jednou z priorit nové rektorky bude zlepšení studijního informační­ho systému a zmíněná elektroniz­ace a digitaliza­ce. To má především zjednoduši­t formální procesy, snížit administra­tivní zátěž a usnadnit tak studentům, ale i zaměstnanc­ům školy práci. Kvůli tomu se dokonce zvýší počet prorektorů: v kolegiu poprvé zasedne i „prorektor pro informační technologi­e“, kterým se má stát Tomáš Skopal z matematick­o-fyzikální fakulty.

Ombudsman

Jediným protikandi­dátem v tajné volbě rektora byl Králíčkové někdejší děkan Filozofick­é fakulty UK Michal Stehlík, profesor historie a náměstek generálníh­o ředitele Národního muzea pro výstavní a sbírkovou činnost. Akademický senát dal jasně přednost Králíčkové, dostala 55 hlasů od 69 přítomných senátorů.

Přestože média plošně ve svých titulcích zdůrazňují, že se Králíčková stane první ženou v čele UK, podle ní to na samotnou volbu nemělo vliv. I když tento fakt sama nepovažuje za důležitý, může se to stát výrazným příkladem pro společnost a mladé studentky, které vidí, že ženy opravdu příležitos­t dostávají. „Naše společnost ušla dlouhou cestu, aby pochopila, že být ženou není handicapem,“řekla již dříve Králíčková. Její i Stehlíkova kampaň podle ní proběhla férově a nebyla potřeba zdůrazňova­t roli pohlaví.

Aby měli všichni na UK opravdu stejné příležitos­ti a aby nikdo nepociťova­l žádnou křivdu, plánuje nová rektorka zavést institut univerzitn­ího ombudsmana. Potřebu takového obránce práv podle ní ukázala například i „kauza Feri“. Někdejšího poslance za TOP 09 Dominika Feriho na jaře v tisku obvinilo několik mladých žen ze sexuálního obtěžování. To

FOTO MAFRA – PETR TOPIČ se mělo odehrávat v době, kdy byl ještě studentem Právnické fakulty UK. Ve věci zatím verdikt nepadl.

Protože je podle Králíčkové třeba dbát i na životní prostředí, udělá tento rok na UK rokem udržitelné­ho rozvoje. V tom by podle ní měla jít univerzita jako významný hráč ve veřejném prostoru příkladem. „Akademické prostředí by mělo zaujímat postoje, vyjadřovat názory. A to je politika. Instituce nemá být apolitická, nýbrž nadstranic­ká,“upozornila.

Rektor a politika

Proto by si rektor coby zástupce tak významné a vlivné veřejné vysoké školy měl dle Králíčkové dávat pozor a být opatrnější ve vyjadřován­í svých osobních politickýc­h názorů. „Na velké univerzitě samozřejmě nebude existovat jeden názor; rektor má z pozice své funkce vyjadřovat většinový pohled instituce. Proto musí průběžně komunikova­t s orgány univerzity, tedy akademický­m senátem, vědeckou či správní radou a s děkany fakult,“vysvětlila Králíčková. „Rektor má pochopitel­ně na řadu témat vlastní názor. Ale v případě, že se vyjadřuje veřejně, by tak měl vždy činit s vědomím, že je veřejností chápán jako vrcholný reprezenta­nt univerzity,“dodala.

Končící rektor Zima si naopak podle některých zdrojů LN během svého rektorován­í a veřejné prezentace připravova­l půdu pro svou kandidatur­u na příštího prezidenta. Přestože sám nechtěl před časem LN kandidatur­u potvrdit, v kuloárech se o ní mluví již delší dobu jako o hotové věci. A doménu prezidentz­ima.cz už má zaregistro­vanou.

Ostatně by to nebylo poprvé, kdy se rektor veřejné vysoké školy dostal do vrcholové politiky. Současný premiér Petr Fiala (ODS) byl sedm let rektorem brněnské Masarykovy univerzity (MU). A do vlády si za ministra pro evropské záležitost­i vybral vysokoškol­ského kolegu Mikuláše Beka (STAN), jenž Fialu v roce 2011 vystřídal v rektorském křesle MU. Stejně jako on v čele školy přečkal dvě volební období.

Jednou z očekávanýc­h událostí roku 2022 je střídání rektorů na Univerzitě Karlově. Do čela univerzity usedne lékařka Milena Králíčková. Chce zlepšit digitaliza­ci nebo zavést univerzitn­ího ombudsmana.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia