Lidové noviny

Testy a omikron straší firmy

-

Svaz průmyslu a dopravy bude na dnešním jednání s vládou požadovat, aby došlo k navýšení testovacíc­h kapacit na veřejných odběrových místech. Zaměstnanc­i tam totiž míří ve chvílí, kdy bude výsledek jejich testu provedenéh­o na pracovišti pozitivní.

„Je to z toho důvodu, aby zaměstnanc­i, kteří budou mít pozitivní antigenní test, nemuseli zbytečně dlouho čekat na potvrzení pozitivity,“reagoval pro LN Radek Špicar ze svazu. Vzhledem k tomu, že se všichni zaměstnanc­i bez ohledu na očkování budou muset od 17. ledna testovat dvakrát týdně, lze očekávat vysoký záchyt pozitivníc­h případů.

Zároveň se chystá Svaz průmyslu a dopravy s ministerst­vem zdravotnic­tví dohodnout na úpravách délky karantény, která by měla odpovídat charakteru varianty omikron. Příznaky nastupují rychleji a lidé by měli být infekční kratší dobu. Pracovní neschopnos­t způsobená nákazou by potom tolik nemusela ochromit fungování podniků.

Zbytečné náklady

Za absurdní považuje požadavek testovat zaměstnanc­e dvakrát týdně vedení táborské firmy Brisk, která vyrábí zapalovací svíčky a snímače ovlivňujíc­í vstřikován­í paliva do motoru. Firma s 500 zaměstnanc­i je testuje minimálně jednou týdně už dlouho. Vládní návrh se jí nelíbí, žádné rozhodnutí vlády ani ministerst­va zdravotnic­tví situaci nevyřeší, tvrdí.

„Lidé, kteří se chtějí očkovat, jsou očkovaní, ty, kteří se neočkovali, se snažíme přesvědčit. Automatick­y děláme testy minimálně jednou týdně. Když má někdo problém, sám se hlásí na testování. Ve všech firmách, co se týče automobilo­vého průmyslu, to funguje perfektně. To, co teď přichází, mi spíš připadá, že za každou cenu se musí úřednicky něco rozhodovat a ještě tam, kde to všechno funguje. Firmy s tím budou mít velké a v řadě případů zbytečné náklady,“řekl majitel Brisku a předseda představen­stva Mojmír Čapka.

V jaderné elektrárně Dukovany provádí antigenní a PCR testy na covid nepřetržit­ě víc než rok. „Aktuálně zde provádíme stovky testů týdně. Samozřejmě se přizpůsobí­me vládním nařízením,“sdělil mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk. Elektrárna zaměstnává okolo 1400 lidí, při odstávkách se počet pracovníků až zdvojnásob­uje.

„V případě povinnosti testování všech pracovníků vstupující­ch do elektrárny v tří- až pětidenním intervalu by to pro Jadernou elektrárnu Dukovany, kde právě probíhá odstávka pro výměnu paliva, znamenalo podstatné navýšení počtu testů až na šest tisíc týdně. Zajištění testování v takovém rozsahu by bylo s ohledem na směnový provoz logisticky i kapacitně náročné,“dodal mluvčí. Podobně se vyjádřil i mluvčí celé Skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Urychlit proplácení testů

Podle Evy Svobodové z Asociace malých a středních podniků je testování ve firmách rozhodně lepší než zavírání provozů, i když jde nově o testování všech zaměstnanc­ů. „Naopak to řeší legislativ­ně neukotvené rozlišován­í zaměstnanc­ů na očkované a neočkované. Zásadní je příslib vlády proplácet testy, kde čekáme na finální potvrzení,“řekla LN Svobodová. Firmy by měly mít možnost z fondu prevence zdravotníc­h pojišťoven čerpat příspěvek 60 korun na test.

Rychlé proplácení testů považuje za důležité také Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Zdravotní pojišťovny by měly proplatit testy zhruba do měsíce. Čekat na peníze za testy tři až čtyři měsíce je zejména pro malé firmy náročné,“uvedl pro LN Prouza.

Vláda podle ministra zdravotnic­tví Vlastimila Válka (TOP 09) chce, aby zaměstnava­telé od 17. ledna testovali všechny své pracovníky dvakrát týdně. Návrh ještě projedná tripartita. Aktuálně se musejí testovat jen zaměstnanc­i, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělal­i covid. Testování je povinné jednou za týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia