Lidové noviny

Samotesty selhávají i proto, že při nich lidé podvádějí

- HYNEK PAŠTĚKA

Testování ve firmách, které má s frekvencí dvakrát týdně začít od 17. ledna, se hodí například ke kontrole, zda v konkrétní společnost­i rapidně nestoupá počet lidí nakažených covidem. Když ale přijde prudká vlna covidu, tak jako se očekává nyní s omikronem, může se ukázat, že efekt testování je na jejím vrcholu už poměrně malý.

„Jednak naprostou většinu případů způsobí varianta omikron a také bude poměrně hodně lidí v izolaci a jejich kontakty v karanténác­h,“nastínil pro LN možné komplikace chystaného firemního testování epidemiolo­g Roman Prymula s tím, že je nutné adekvátně upravit délku izolace i karantény, jinak se společnost v podstatě zablokuje a hrozí mimo jiné výpadek zdravotnic­tví nebo sociálních služeb.

Druhým omezením, které může ovlivnit úspěšnost této strategie, je kvalita používanýc­h antigenníc­h testů a také motivace lidí při samotestov­ání pozitivitu na covid skutečně odhalit. Použití kvalitního antigenníh­o testu totiž ještě samo o sobě úspěch nezaručí. „Pokud lidé budou vnitřně motivovaní, aby tam nebyl záchyt, tak sebelepší test selže. Už jsme i viděli, že si lidé stříkali do nosu desinfekčn­í sprej, aby tam náhodou něco nezachytil­i,“podotkl Prymula.

Samotná frekvence dvakrát týdně by podle něj byla dostatečná, pokud by šlo o PCR testy. U antigenníc­h už je to horší, ale jinou strategii zvolit nelze. PCR testů není dostatek a situace se ve výhledu následujíc­ích tří či čtyř týdnů nezmění, neboť jsou potřeba především pro potvrzení zachycenýc­h nákaz ve školách.

Na nedostatek trasovacíc­h i testovacíc­h kapacit, které jsou limitem masivního testování, upozornil také virolog Libor Grubhoffer. Podle jeho předpovědi se při očekávaném prudkém nástupu varianty omikron obě možnosti, jak omezit šíření viru, rychle zahltí.

Téměř jisté však již je, že Česko stejně jako další státy zkrátí pro nakažené variantou omikron i pro jejich kontakty délku povinné izolace a karantény. U omikronu se totiž zkrátila inkubační doba, množí se rychleji na horních cestách dýchacích a vylučuje se kratší dobu než předchozí varianta delta, což je samo o sobě podstatným důvodem pro zkrácení obou lhůt. Další ale je také nebezpečí, že se kvůli velkému počtu izolovanýc­h život ve státě doslova zastaví. „Není možné všechny zavřít do karantény a čekat, co se bude dít. Myslím, že se u nás momentálně jedná o zkrácení na sedm až osm dní,“uvedl Prymula.

Jak by mělo dál vypadat schéma testování i nařizování karantén, probere vláda zítra. Zástupci kritické infrastruk­tury dostali úkol předložit plány, jak by fungovali ve chvíli, kdy by větší počet zaměstnanc­ů vyřadila z práce karanténa.

Testování ve firmách je účinná strategie, ale má své limity. Hodně záleží na kvalitě testů a také na motivaci lidí pozitivitu na covid skutečně odhalit.

Není možné všechny zavřít do karantény a čekat, co se bude dít. Myslím, že se u nás momentálně jedná o zkrácení na sedm až osm dní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia