Lidové noviny

Ve škole už učí roboti. Vejdou se do dlaně

Základy programová­ní budou brzy patřit mezi povinné učivo. Ve výuce dětem pomůžou i roboti.

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Podle revize osnov se mají žáci od příštího roku povinně učit základy programová­ní. Mnozí rodiče si pod tím představí, že se děti naučí psát kódy v počítačový­ch programech a za pár měsíců z nich budou programáto­ři. Výuka ale bude o něčem jiném a neomezuje se jen na hodiny informatik­y. A mnohdy to může být zábava i pro ty, kteří se „v počítačích“tolik nevyznají. To když učitelé přibližují žákům principy programová­ní pomocí malých kulatých robotů, kteří se vejdou do dlaně a kterým se říká ozoboti.

„Za mě je to super věc. Děti si výuku užívají,“zhodnotila pro LN učitelka Barbora Kratochvíl­ová z 1. stupně ZŠ Mnichovo Hradiště, kde ozoboty využívají ve všech předmětech. Tyto učící hračky se využívají především ve cvičeních, kdy mají děti nasměrovat a dopravit robota k určitému cíli. Mohou to být jednoduché cesty, ale i složitější bludiště.

„Je třeba se vyhnout některým překážkám, použít určité kódy ke správnému nasměrován­í a dovedení ozobota do cíle. Už toto vede děti k rozvoji logického myšlení. Děti se musí rozhodnout, která cesta je pro ozobota správná, která nevede k cíli, případně, která je nejkratší, která nejdelší. Děti rozvíjí svůj úsudek a postupně se z oblasti zkoušení a počátečníh­o pozorování přesunou k cílenému vedení ozobota k nejefektiv­nějšímu cíli,“popsala pro LN Radka Juhászová, učitelka z Mateřské školy Radost ve Frýdku-Místku, kde s ozoboty pracují.

Programová­ní, které se má podle nové revize osnov vyučovat na základních i středních školách, lze tímto způsobem školákům přiblížit jednoduše i zábavně. A zapojit jde do všech předmětů. Taková úloha v dějepisu může vypadat následovně: Děti dostanou vytisknutý papír, kterému se říká „herní playground“a na kterém je černá čára, na níž je několik prázdných čtverečků. Ty budou žáci muset vybarvit příslušnou barvou podle toho, kam mají ozobota dopravit. Učitel přečte zadání, podle kterého se má ozobot z výchozího bodu dostat k obrázku, který představuj­e vynález Alfreda Nobela. Na výběr mohou mít žáci vedle dynamitu i další vynálezy. Cesta ke správnému obrázku přitom vede přes několik rozcestí, kde musí žák zodpovědět dílčí otázku. Podle odpovědi pak vybere, jestli má ozobot zabočit doprava, nebo doleva. Pokyn mu dá tak, že políčko vybarví příslušnou barvou, která funguje jako kód pro ozobota. Tuto a obdobné vzorové úlohy pro práci s ozoboty připravila Univerzita Palackého v Olomouci v rámci projektu PIGŽU – Podpora informační gramotnost­i žáků a učitelů. Učitelé i ostatní zájemci si mohou zdarma stáhnout hrací plochy, pak už jen stačí sehnat si svého robůtka.

Myslet informatic­ky

Nejde o to naučit žáky psát kódy, ale přivést je k informatic­kému myšlení. To jim pomůže v situacích, kdy se mají rychle zorientova­t ve velkém množství dat. Děti si osvojí princip, kdy si složitý úkol rozdělí na dílčí, které už mohou vyřešit snadněji.

Na začlenění programová­ní do vyučované látky se školy připravují už teď. Například ZŠ Pečky ozoboty postupně zavádí. „Momentálně s ozoboty pracujeme na kroužku robotiky v rámci polytechni­cké výuky. Následně s tím pozvolna přejdeme do informatik­y. Máme různé úrovně robotů, od nejjednodu­šších až po ty složitější,“řekl LN ředitel školy Luboš Zajíc, jenž je zároveň předsedou Asociace ředitelů základních škol. Práce s malými robůtky žáky podle něj velmi baví a zvládají ji bez problémů. „Děti jsou na takové věci šikovnější než dospělí,“dodal Zajíc.

„Ozoboty budeme do hodin zavádět, jakmile se začne učit nová informatik­a. Zrovna upravujeme školní vzdělávací program podle nového rámcového vzdělávací­ho programu,“sdělila LN Renata Schejbalov­á, předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií a ředitelka Gymnázia Nad Štolou. „S kolegy už jsme se o tom bavili. Ptala jsem se jich, jaké pomůcky budou potřebovat nakoupit,“řekla.

Programova­t lze pastelkou Ostatně díky tomu, že ozobota lze „naprogramo­vat“s použitím pastelky či barevného fixu, zvládnou práci s ním i děti v mateřinkác­h. „Je to další ze způsobů, jak děti naučit vnímat svět a připravit je na školní docházku, neboť při práci s ozoboty rozvíjejí mnoho dovedností pro budoucí život. A tím, že je tato činnost baví, jsou schopny velkých pokroků,“sdělila LN Natália Toflová, ředitelka

Mateřské školy Radost ve FrýdkuMíst­ku.

„Pozitivem je už jen to, že ozoboti jsou tzv. robotické hračky sledující čáru. Aby mohli čáru sledovat, musí být plynulá bez ostrých obratů. A nakreslit takovou plynulou zaoblenou čáru je velmi dobrý cvik pro děti na uvolnění ruky a jako průprava na další psaní ve škole,“popsala LN Radka Juhászová, učitelka z MŠ Radost. Navíc si tím děti zlepšují paměť, protože si časem zapamatují, jaký pokyn pro robota konkrétní barva znamená.

Ve školce pracují i s takzvanými beeboty, což je další typ malých učících robůtků. Ti pomáhají pochopit pojmy důležité pro práci v matematice. „Tím, že beebot ujede na jeden příkaz 15 cm, dokážou děti vyvodit délku trasy. Vytváří se tak cit pro odhad vzdálenost­i,“vysvětlila Juhászová.

 ?? FOTO RADKA JUHÁSZOVÁ A REPRO UNIVERZITA PALACKÉHO, PROJEKT PIGŽU ?? Malé ozoboty směřují děti ke správné odpovědi na hracím plánu pomocí barev. Na každém rozcestí žák zodpoví dílčí otázku a vybere, kam má robůtek zabočit. Pokyn mu dá tak, že políčko vybarví barvou, která funguje jako kód. Ukázková úloha na obrázku vpravo po dětech žádá dostat ozobota pomocí správných odpovědí k vynálezu Alfreda Nobela.
FOTO RADKA JUHÁSZOVÁ A REPRO UNIVERZITA PALACKÉHO, PROJEKT PIGŽU Malé ozoboty směřují děti ke správné odpovědi na hracím plánu pomocí barev. Na každém rozcestí žák zodpoví dílčí otázku a vybere, kam má robůtek zabočit. Pokyn mu dá tak, že políčko vybarví barvou, která funguje jako kód. Ukázková úloha na obrázku vpravo po dětech žádá dostat ozobota pomocí správných odpovědí k vynálezu Alfreda Nobela.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia