Lidové noviny

Příliv migrantů do Litvy zeslábl, Iráčané míří domů

-

Litevská pohraniční stráž za uplynulých 24 hodin nezaznamen­ala ani jeden pokus o nelegální překročení hranice mezi Litvou a Běloruskem, oznámil včera server Delfi s odvoláním na pracovníky pohraniční stráže. O víkendu litevské úřady vypravily letecky zpět do Iráku 98 migrantů, kteří se do pobaltské země dostali poté, co překročili litevské hranice z Běloruska.

Ministryně vnitra Agné Bilotaitéo­vá označila let za „historicko­u událost“a šéf litevské diplomacie děkoval Evropské unii a Iráku za jejich postoj k migrační krizi na hranici s Běloruskem, uvedla včera agentura DPA.

Litevští pohraniční­ci v sobotu vrátili od hranic tři migranty, v pátek sedm, ve čtvrtek žádný pokus nezaznamen­ali, ve středu se do Litvy nedostalo 18 běženců, v úterý 14 a minulé pondělí čtyři.

Od začátku srpna, kdy pohraniční­ci získali pravomoc nepustit do země cizince z Běloruska, se do Litvy nepodařilo vstoupit více než 8100 migrantům. Mnozí z nich se pokoušeli překonat hranici opakovaně, dodal server Delfi.

Tisíc eur za návrat do vlasti Do Litvy se v loňském roce přes hranici s Běloruskem dostalo skoro 4200 migrantů, a to hlavně ještě před srpnem. V zemi nyní pobývá 3166 uprchlíků. Celkem 537 migrantů už bylo letecky dopraveno zpět do vlasti, 55 z nich proti své vůli. Litva nedávno výrazně zvýšila pobídky pro migranty, aby se chtěli vrátit domů. Iráčanům

byla za návrat do vlasti slíbena jednorázov­á platba ve výši 1000 eur na osobu (asi 25 tisíc korun). Tato nabídka platí do 20. ledna, dodala DPA.

Krize na východní hranici EU se začala vyostřovat začátkem listopadu, kdy se u bělorusko-polské hranice nashromážd­ilo několik tisíc migrantů převážně z Iráku a Afghánistá­nu.

Režim autoritati­vního běloruskéh­o prezidenta Alexandera Lukašenka je dle informací Varšavy nechával dovézt do země a lákal je na levné letenky do Minsku i na turistická víza udělovaná bez větších formalit. Po příletu bývali migranti mnohdy ubytováni ve vládních hotelech a následně dovezeni autobusy k hranicím s Polskem, Litvou a Lotyšskem, aby se je pokusili překročit. Vlády těchto států označovaly počínání běloruské strany za akt „hybridní války“.

Vilnius podobně jako Varšava obviňuje autoritářs­ký režim v Minsku, že zorganizov­al příliv migrantů jako pomstu za sankce, které na něj uvalila Evropská unie kvůli porušování lidských práv a pronásledo­vání opozice.

Litevští pohraniční­ci před pár dny zveřejnili záběry smečky vlků na litevsko-běloruské hranici s tím, že jde o jedinou skupinu, která se na hranicí smí za mimořádnéh­o stavu pohybovat bez dovolení pohraniční stráže.

 ?? FOTO REUTERS ?? Migranti se již u hranic nehromadí tak jako v listopadu (na snímku)
FOTO REUTERS Migranti se již u hranic nehromadí tak jako v listopadu (na snímku)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia