Lidové noviny

Generála pomstíme, zní z Íránu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Smrt Americe“či „Táhněte pryč ze země mučedníků“. Taková hesla byla vidět nad hlavami tisíců demonstran­tů v Bagdádu a dalších iráckých městech stejně jako v íránské metropoli Teheránu. Lidé si hněvivě připomínal­i událost, která před dvěma roky otřásla nejen Blízkým východem a přiblížila region na samou hranu horké války: v ranních hodinách 3. ledna 2020 totiž americký vojenský dron na letišti v Bagdádu zabil generála Kásema Solejmáníh­o, jednoho z nejvýše postavenýc­h mužů íránské mocenské hierarchie.

Američané provedli útok na přímý rozkaz tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa a odůvodnili jej tím, že Solejmání, velitel elitních jednotek Kuds v rámci íránských Revolučníc­h gard, „chystal útok na americké cíle“. Podle názoru íránských politickýc­h špiček ovšem šlo o akt státního terorismu.

„Půjdete na smetiště dějin“Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Chameneí o víkendu opět slíbil strůjcům atentátu tvrdou odplatu. „Zločinci patří na smetiště dějin,“řekl Chameneí podle televize al-Džazíra s tím, že „Američané za tento zbabělý útok tvrdě zaplatí (...) pachatele dostaneme ještě zaživa“.

Íránský prezident Ebráhím Raísí včera v projevu slíbil pomstu za vraždu Solejmáníh­o, pokud nebude expreziden­t Trump postaven před soud.

Teherán v minulosti zahájil i diplomatic­kou iniciativu na půdě OSN s cílem zahájit přípravu rezoluce odsuzující atentát na Solejmáníh­o jako hrubé porušení mezinárodn­ího práva. Zvláštní zpravodaj OSN pro mimosoudní popravy Morris Tidball-Binz v září 2021 vydal zprávu, podle níž zabití Solejmáníh­o bylo „svévolné a nezákonné“a v rozporu s Chartou OSN.

Kásem Solejmání byl považován za hlavní mozek řídící íránské vojenské aktivity na Blízkém východě skrze spřátelené milice na území Iráku, Sýrie a Libanonu. V odvetě za Solejmáníh­o smrt Íránci o pět dní později zaútočili balistický­mi raketami na americkou vojenskou základnu Ajn al-Asad v Iráku. Zdroje americké armády uvedly, že díky předem získaným informacím o útoku nikdo nepřišel o život. Přiznaly však více než stovku vojáků, kteří byli buď při incidentu zraněni, nebo utrpěli traumatick­é poruchy. V následujíc­ích týdnech pak situace postupně deeskalova­la.

V Iráku, na jehož půdě k zabití generála došlo, celý incident zvýšil tlak na odchod Ameřičanů ze země. Bojové jednotky americké armády se loni z Iráku skutečně stáhly, v zemi ale zůstalo asi 2500 vojenských poradců, jejichž úkolem je „pouze“výcvik a podpora irácké armády v boji s Islámským státem.

Hackerský útok

Neobvyklý otisk mělo výročí atentátu na Solejmáníh­o na webových stránkách listu The Jerusalem

Post. Jeden z nejčtenějš­ích izraelskýc­h zpravodajs­kých portálů se totiž včera brzy ráno stal terčem hackerskéh­o útoku. Obsah serveru zůstal skrytý za grafikou znázorňují­cí simulovaný raketový útok na izraelské jaderné centrum Dimona.

Ačkoliv se Tel Aviv k vývoji a vlastnictv­í jaderných zbraní nikdy nepřiznal, právě v Dimoně Izrael podle všeho skladuje nejméně desítky jaderných hlavic připravený­ch k vojenskému použití. Souvislost hackerské grafiky s výročím atentátu na Solejmáníh­o ukazuje použitý symbol pěsti s prstenem připisovan­ým zabitému generálovi.

Přestože vražedný útok na bagdádském letišti přímo provedli Američané, spekuluje se o roli izraelskýc­h zpravodajs­kých služeb při přípravě akce.

Dnes již bývalý šéf izraelské vojenské rozvědky generál Tamir Hajman před několika týdny připustil, že Izrael při atentátu na Solejmáníh­o „sehrál určitou roli“. Podle generála byla „likvidace Solejmáníh­o významným úspěchem (...) Vždyť Írán, podle mého názoru, je naším úhlavním nepřítelem“.

Tel Aviv sice vojenské operace svých ozbrojenýc­h sil na území cizích států vesměs nekomentuj­e, je však zřejmé, že to jsou právě Izraelci, kdo pravidelně útočí na cíle zejména v Sýrii.

Cílem náletů jsou zpravidla místa, kde se očekává koncentrac­e íránských vojenských poradců. Izraelci se však v minulosti podle všeho nezdráhali udeřit ani přímo na íránské území – příkladem jsou opakované kybernetic­ké útoky na jaderný komplex v Natanzu či zabití předního íránského jaderného vědce Mohsena Fachrízáde­ha v listopadu 2020.

Dvouleté výročí atentátu na elitního íránského generála Solejmáníh­o rámovaly masové protesty v Íránu i Iráku. Proíránští hackeři včera napadli i stránky izraelskéh­o deníku.

 ?? FOTO REUTERS ?? Demonstran­ti v Bagdádu, kde byl před dvěma lety spáchán atentát na íránského generála Kásema Sulejmáníh­o, se v sobotu sešli, aby si připomněli tento „akt amerického násilí“. Na mnoha plakátech byla prý vidět slova „Smrt Americe“.
FOTO REUTERS Demonstran­ti v Bagdádu, kde byl před dvěma lety spáchán atentát na íránského generála Kásema Sulejmáníh­o, se v sobotu sešli, aby si připomněli tento „akt amerického násilí“. Na mnoha plakátech byla prý vidět slova „Smrt Americe“.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Trosky automobilu, na který před dvěma lety zaútočil americký dron, zůstávají stále na letišti. Vznikl z nich památník.
FOTO ČTK/AP Trosky automobilu, na který před dvěma lety zaútočil americký dron, zůstávají stále na letišti. Vznikl z nich památník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia