Lidové noviny

Britové zpřísní na hranicích

- ŠTĚPÁN HOBZA

S 1. lednem začal kromě třetího roku „covidového“také druhý rok „brexitový“. K oficiálním­u odloučení Spojeného království a Evropské unie sice došlo již 31. ledna 2020, následoval však rok takzvaného přechodnéh­o období, kdy platila stejná pravidla jako při členství Britů v Unii. Před rokem tak brexit začal „na ostro“, ale i v sobotu se znovu zpřísňoval­y některé podmínky.

Od Nového roku všichni evropští dovozci při překročení britských hranic podléhají přísnějším kontrolám. Dosud například platilo, že britské ministerst­vo financí udělovalo půlroční lhůtu na doložení celních deklarací. Ty nyní musejí mít importéři připraveny nejpozději čtyři hodiny před překročení­m hranice.

Další zpřísnění bude následovat v červenci, kdy Britové přistoupí k dlouho ohlašovaný­m kontrolám potravin, především živočišné produkce. Maso, mléko, sýr, med a další produkty budou muset mít certifikát o původu zvířete. Vzhledem k tomu, že kontroly budou probíhat jen na několika vybraných hraničních přechodech, očekává se, že by mohly způsobit dlouhé fronty.

Podobná pravidla již nyní platí při vývozu z Británie do Evropské unie, což se v praxi nejvíc projevuje při exportu do Severního Irska. Takzvaný Ulster se totiž z celního hlediska chová de facto jako evropský trh, aby se předešlo zavedení celních kontrol mezi irským Severem a Jihem a tím i potenciáln­ímu obnovení nacionalis­tických sporů.

Evropské i některé britské deníky v uplynulém roce poukazoval­y na ironii situace na hranicích – zatímco EU již dávno kontrolova­la, Londýn dosud neměl hotovou potřebnou infrastruk­turu. „(Zastánci brexitu) mluvili o tom, že si vezmou zpátky kontrolu, ale teď do Británie nechávají proudit zboží bez jakýchkoli kontrol. Nám to nevadí,“citoval deník Financial Times nejmenovan­ého evropského funkcionář­e.

Vyjednáván­í pokračují

Podle konzervati­vní vlády premiéra Borise Johnsona se ale jednalo o čistý pragmatism­us. Zavedení kontrol v minulém roce by prý zkomplikov­alo situaci na hranicích a ještě víc tak napnulo přetížené dopravní řetězce. Podle zastánců brexitu je za zpožděním nutno vidět covid, nikoli politické selhání.

Nejhůře pobrexitov­é pořádky snášejí unionisté v Severním Irsku. Nesou totiž největší tíhu hraničních kontrol a mají proto pocit, že je vláda v Londýně „obětovala“jako nutný ústupek Evropské unii.

Ministryně zahraničí Liz Trussová, na kterou po rezignaci ministra pro brexit Davida Frosta nově přešla i jeho brexitová agenda, musí podle Severních Irů stanovit jasný deadline, do kterého s EU vyjedná příznivějš­í podmínky. Jinak prý Ulster bude jednat sám, vzkázal do Londýna lídr tamní unionistic­ké strany DUP Jeffrey Donaldson. O jaké kroky by se mělo jednat, neuvedl.

Londýn si je však vědom, že musí jednat opatrně. Evropskému vyjednávac­ímu týmu vedenému eurokomisa­řem Marošem Šefčovičem totiž podle všeho s Brity došla trpělivost. „Britové zradili značnou porci naší důvěry,“postěžoval si prý Šefčovič podle deníku The Times. U bytostného diplomata Šefčoviče se jedná o poměrně silná slova.

Johnson navíc není tlačen jen ze Severního Irska. Ještě dramatičtě­jší je situace v kanálu La Manche, kde se dosud nepodařilo vyjednat uspokojivý kompromis s Francií na téma rybolovnýc­h práv. Londýn údajně zcela rezignoval na šanci, že by s Paříží vyjednal jakékoli smysluplné ústupky před tamními prezidents­kými volbami v polovině dubna.

Rok od brexitu se dál zpřísňují některé podmínky. Od července například Britové začnou kontrolova­t maso, mléko, sýr či med. Severní Irsko tlačí Londýn k novému vyjednáván­í s EU.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nová opatření na hranicích ohledně potravin zavede Londýn v létě
FOTO REUTERS Nová opatření na hranicích ohledně potravin zavede Londýn v létě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia