Lidové noviny

Botticelli, tvůrce a obchodník

- JOSEF BROŽ

Kurátoři zvolili v několika ostrých črtách, aniž by zabíhali do přílišných složitostí, ukázky z umělcova vývoje, jenž prochází meandry doby i rozkvětem svého nenapodobi­telného stylu. Génia Botticelli­ho, renesanční­ho umělce, vlastním jménem Alessandra di Mariano di Vanni Filipepiho (1445–1510), máme nejčastěji spojeného s portréty melancholi­ckých dívek s tklivým pohledem. A ty tu nechybí.

Nynější pařížská výstava ale otevírá více pohledů: různorodýc­h podle časových období, témat i vytříbenéh­o stylu, ale i podle realizovan­ých zakázek. Deskové malby i oltáře, „freskové hlavy“i portréty panujícího rodu Medicejský­ch. Ne všechno je tu k vidění, zápůjčky jsou ale místy velmi překvapivé. Nechybí tu pařížský Louvre ani florentské Uffizi, londýnská National Gallery, amsterdams­ké Rijksmuseu­m nebo Vatikánská apoštolská knihovna.

Inspirativ­nost výstavy na tomto místě ovšem vynikne v prvním plánu o to více, že zde souvisí přímo se sběratelsk­ou vášní manželů Édouarda Andrého a Nélie Jacquemart­ové, kteří se koncem 19. století velkou měrou zasadili o velký návrat Sandra Botticelli­ho na výsluní uměleckého zájmu v tehdejší Evropě.

Hluboká proměna jedné vize Umělecký vývoj od jeho ambiciózní­ch počátků přes tematicky silné historické a náboženské výjevy až po apokalypti­ckou tvorbu závěru jeho života je tu podán s pečlivou pedagogick­ou průpravou. Kurátoři Ana Debenedett­iová a Pierre Curie se nebojí nabídnout názorné srovnání, ale ani téměř identické malby jako produkty své doby. Potěší, že tu nechybí Filippo Lippi jako Botticelli­ho vzor v uměleckém srovnání pojetí Madony a dítěte (1467–1470). Zaujme, do jaké míry se již tehdy v 60. letech Botticelli od svého mistra lišil. Byl to již krok k tomu, aby se Botticelli odpoutal i společensk­y. K tomu ovšem potřeboval ateliér.

Umělecká činnost Botticelli­ho vyrostla na portrétech, jež známe prostředni­ctvím desítky obrazů na dřevě, z nichž žádné není ani signováno, ani datováno. Známe krásné „freskové hlavy“na stěnách Sixtinské kaple (1481–1482) a nakonec některé vzácné podobizny viditelné na oltářních panelech. Za to, proč se Botticelli stal obdivovaný­m, vděčí ale zejména svým „bankéřským chlebodárc­ům“, totiž vládnoucí rodině Medicejský­ch. Na výstavě nechybí Portrét Juliána Medicejské­ho (1478–1480), zavražděné­ho v roce 1478. Botticelli, který umí svým modelům dodat jedinečné charisma, zaujme ale i velkou měrou střízlivos­ti a jednoducho­sti. Od roku 1470 nastává u Botticelli­ho období intenzivní tvorby, jež bude trvat dvacet let: učiní z něj jednoho z vrcholných představit­elů „umělecká propagace“rodu Medicejský­ch.

Hluboká proměna jedné lidské vize, citelná na formátu ikonických madon, ale i obyčejných portrétech mocných, se asi nejlépe projevila v pojetí „ženské krásy“, pro než Botticelli­ho poznáme široko daleko od jiných umělců.

Na čtyřicítku děl malíře Sandra Botticelli­ho můžete obdivovat nejen pro jejich neodolatel­nou krásu, ale i pro nemalý obchodní talent jejich tvůrce. Muzeum Jacquemart-André v Paříži nabízí do 24. ledna vhled do jedné renesanční strategie.

Venuše jako humanistic­ký mýtus

I zde vyniká hned vedle dvou „cudných Venuší“(jedna z Berlína, druhá z Turína) především portrét známý jako Krásná Simonetta (1485), jež tuto estetiku zastupuje. Není to krása ideální, proporčně dokonalá, jedná se spíše o krásu anormálně disproporč­ní, jakkoliv idealizova­nou: dívka má až příliš vysoký krk, její nos by jistě mnohá kráska své doby oželela...

Na výstavě chybí slavný obraz Zrození Venuše (1478), jenž zůstal ve Florencii, divák proto nemůže na vlastní oči zachytit, jak se umělci podařilo uskutečnit syntézu svého tématu. I obě „cudné Venuše“jsou spíše necudné, jak nepokrytě sice zakrývají téměř vše podstatné, mají ale daleko od světic. Rodí se tu nová filozofie krásy, někde mezi starověkým mýtem a poetickou fantazií humanistů, jak vznikala na pozadí bankovních domů a finančních směn.

Centrální Venuše zastupuje renesanční marketing své doby: je taková, jakou by ji chtěli jeho zákazníci mít. Je to sen, nikoliv ovšem éterický, ale rozhodně mýtus. Ateliér mistra Botticelli­ho doslova chrlil tento „humanistic­ký prototyp“. V jeho ateliéru, o němž se šířilo, že v něm dochází k homosexuál­ním orgiím, viselo všude „mnoho krásných nahých žen“z ruky renesanční­ho malíře, respektive jeho učenlivých žáků.

O to, zda byl Botticelli také designérem (navrhoval tapisérie i zahrady), bychom se mohli přít, ale kurátoři tím slovem jen možná maskují to, čím Botticelli ve skutečnost­i byl: prostě obchodníke­m.

Botticelli, umělec a designér.

Musée Jacquemart-André, Paříž. Do 24. ledna 2022.

Autor je publicista

 ?? FOTO MUZEUM JACQUEMART-ANDRÉ ?? Jedna ze sladkých Botticelli­ho světic. Madonna a dítě, kolem roku 1476.
FOTO MUZEUM JACQUEMART-ANDRÉ Jedna ze sladkých Botticelli­ho světic. Madonna a dítě, kolem roku 1476.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia