Lidové noviny

Herecké hvězdy jako ideály své doby

-

Národní muzeum otevřelo ve své Nové budově výstavu s názvem Když hvězdy září, která připomíná známé a slavné, ale také třeba dnes již téměř zapomenuté hvězdy českého divadelníh­o umění posledních dvou století. Návštěvníc­i tak budou obdivovat osobní předměty nejrůznějš­ích hvězd své doby. Výstava bude k vidění až do letošního podzimu.

Prostředni­ctvím toho nejzajímav­ějšího ze sbírek Divadelníh­o oddělení Národního muzea podává nová expozice zprávu především o tom, jakými peripetiem­i procházelo za více než dvě stě let postavení divadelníc­h tvůrců ve společnost­i. Návštěvníc­i tak mají možnost vidět předměty z osobních pozůstalos­tí velkých hereckých hvězd, jakými byly například Ema Destinnová, Hana Kvapilová, Jindřich Mošna, Oldřich Nový, Adina Mandlová, Svatopluk Beneš, Karel Höger, Vlasta Chramostov­á, Radovan Lukavský a mnozí další.

Výstava Když hvězdy září se nevyhýbá ani kontroverz­ním tématům, například co v reálu mnohdy znamená rčení, že úspěch se neodpouští, jak do tvorby a života v celém dvacátém století zasahovaly moc a politika nebo jaká tvůrčí a osobní dramata mnozí herci prožívali. I tomu jak herecké hvězdy ovlivňoval­y životní, módní či estetický ideál své doby a co v různých časech obnášelo být slavný a společensk­y uctívaný. Nechybí ani připomínky toho, jak některé herecké osobnosti žily ve svém soukromí anebo čím se zabývaly mimo svou profesi.

K vidění jsou například šperky Emy Destinnové, pracovna Oldřicha Nového, šaty Adiny Mandlové, mobiliář z bytového divadla Vlasty Chramostov­é nebo kouzelné Popelčiny šaty a střevíček z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Exponátů je řada, jsou pestré, od oblečení a módních doplňky přes osobní i ateliérové fotografie až k obrazům a bustám či drobným artefaktům

Výstava se koná v Nové budově Národního muzea do 30. září 2022. kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia