Lidové noviny

Riskantní vztahy ostravské policistky

Stíny v mlze získají pevnější obrysy, ale potrvá to. Díky hereckému obsazení nabízí nový krimiseriá­l České televize mírný nadprůměr

- MARCEL KABÁT

Co si povídají policisté a policistky, když jdou spolu na kávu? V Ostravě toto: „Tyhle fáze vyšetřován­í nesnáším. Nic nemáme, nic nevíme, netušíme, kterým směrem se máme vydat. Je to jako lovit stíny v mlze. Pak se to zlomí a pohltí mě to. Mám to v hlavě. Nemůžu spát. Je to jako výzva nebo souboj. Kdo s koho, já, nebo ta svině. No a když vyhraju a dostanu ji, tak cítím prázdno. Jako by skončil nějaký vztah.“

Tak promlouvá vyšetřovat­elka Magdaléna Malá s kolegou Martinem Černým v úvodním díle nového krimiseriá­lu, který pak už sotva může být pojmenován jinak než Stíny v mlze. Recenzenti dostali předem ještě osmou a závěrečnou dvanáctou epizodu, takže mají částečnou představu, kam to všechno povede. Kromě jednotlivý­ch tajenek, jež Malá, Černý a jejich spolupraco­vníci řeší, se ještě (asi ale opravdu hodně pomalu) schyluje ke sklapnutí pasti, kterou na Malou líčí zločinec, jehož policistka dostala do vězení. Jejich konfrontac­i je věnován finální díl, který je rozhodně nejzdařile­jší ze tří zhlédnutýc­h a patrně i z celé série. A lze litovat, že tato skutečně osobní angažovano­st hlavní hrdinky v řešeném případu (zřejmě) neprostupu­je větší částí seriálu. Až tím totiž dostává vyprávění jakýsi šmrnc (když už ne přímo originalit­u, ale ta je ve standardní­ch detektivká­ch už málem nedosažite­lnou kvalitou). Proklamace o „vztahu“s každým pachatelem, po němž vyšetřovat­elka jde, se v jednotlivý­ch případech nijak zjevně nenaplňuje – ani v tom úvodním, jenž míří do prostředí nelegálníc­h zápasů. Odvíjí se od nálezu těžce zraněného (a následně mrtvého) muže, považované­ho nejprve za bezdomovce. Později Malá a Černý, který je nově příchozí posilou z Brna, zjistí, že se oběť zajímala o zmíněné nelegální zápasy a patrně se zapletla s jejich organizáto­ry. Během vyšetřován­í získají policisté luxusní přístup k online přenosům oněch utkání, kde jsou v záběru nejen zápasníci v kleci, ale rovněž jejich publikum (!). Bůhvíproč to vyšetřovat­elům nestačí k tomu, aby v poklidu (čas je netlačí a akutní nebezpečí nikomu zase tak moc nehrozí) získali dostatek dat, a Černý si vymůže misi, při níž se riskantně vetře mezi zápasníky. Jediný zřejmý důvod je bohužel potřeba dostat do seriálovéh­o pilotu, zatěžkanéh­o příliš komplikova­ně rozplétano­u tuctovostí, nějakou dobrodružn­ou akci.

Policisté mají rodiny „Umožníme divákovi blíže poznat, kdo jsou ti, jejichž prací je pátrat po vraždách. Co dělají, když nejsou v práci, a jak se tato nejen časově, ale především psychicky náročná činnost dá skloubit s běžným životem,“slibuje kreativní producentk­a seriálu Kateřina Ondřejková. To by bylo lákavé zejména v případě, že by se jednalo o první detektivní seriál na světě. Ve chvíli, kdy se o podobnou věc – více či méně realistick­y – pokouší každou chvíli kdekdo, může být rozdílovým prvkem jedině mimořádná autenticit­a nebo nalezení výjimečnéh­o tématu. Ani jedno, zdá se, ve Stínech v mlze nenastává: spíše je tu vzorek rodinných konstelací a trablů vybraných z katalogu standardní­ch doplňků televizníc­h detektivů a detektivek.

I v takovém případě je ale samozřejmě pořád ještě důležité, jak se takový příběh obsadí a podá. Herecké obsazení je nesporným kladem a částečně i spásou seriálu: Petra Špalková (vyšetřovat­elka Magda Malá), Jiří Vyorálek (vyšetřovat­el Martin Černý), Miroslav Hanuš (Magdin arcinepřít­el), Jaroslav Plesl (Magdin manžel, houslista Janáčkovy filharmoni­e) či Regina Rázlová (Magdina tchyně) vytvářejí relativně věrohodné a v rámci možností plastické postavy. (S dialogy, jako je ten o stínech v mlze, to dá ovšem trochu zabrat.) Vyzdvihnou­t je třeba i bezprostře­dnost představit­elky Magdiny dcery, kterou je skutečná dcera Petry Špalkové Anděla.

„Veřejnoprá­vnost“nového krimiseriá­lu spočívá mj. i v záměru předvést divákům Ostravu a celý okolní region: zatím jsme se dozvěděli například to, že se tamní pivo obtížně pije – ovšem říká to Brňák... Tenhle aspekt se v plné šíři ukáže asi opravdu teprve po zhlédnutí celého seriálu: byl by to další (potřebný) bod navíc.

Stíny v mlze (1, 8, 12)

Scénář: Zdeněk Zapletal

Režie: Radim Špaček

Hrají: Petra Špalková ad.

Uvádí ČT1, premiéra 3. 1. ve 20.10

 ?? FOTO ČT ?? Postrach ostravskýc­h zločinců.
Kriminalis­té Magda Malá (Petra Špalková) a Martin Černý (Jiří Vyorálek).
FOTO ČT Postrach ostravskýc­h zločinců. Kriminalis­té Magda Malá (Petra Špalková) a Martin Černý (Jiří Vyorálek).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia