Lidové noviny

Putinův sen o Petru Velikém T

Car inspiruje ruského prezidenta více než Stalin

-

éma možnosti ruského útoku na Ukrajinu nebo její část zůstává i v novém roce nedílnou součástí titulních stran evropských a světových médií. Novinkou je, že v neděli si americký prezident Joe Biden telefonova­l s ukrajinský­m protějškem Volodymyre­m Zelenským a ujistil ho, že USA a jejich spojenci v případě ruské invaze na Ukrajinu přijdou s „rozhodnou odpovědí“. Předtím, ve čtvrtek, si stejný Biden telefonova­l s Putinem.

Další všemi citovanou novinkou je, že v odpovědi na ruské požadavky pravilo neutrální Finsko, že o svém případném vstupu do NATO si bude rozhodovat samo navzdory tomu, co říká nebo požaduje Rusko.

V nejrůznějš­ích analýzách se experti stále dělí na ty, kteří věří, že Putin nezaútočí, protože jeho hlavním geopolitic­kým triumfem je posílení závislosti Evropy na ruském plynu, a na pesimisty. Ty s útokem počítají také proto, že Evropa bude muset ještě dlouho dovážet ruský plyn, i když Putin zaútočí. Klíč je v německých jaderných elektrárná­ch: bez plynovodu Nord Stream 2 je vypnout nepůjde.

Historické příměry

Skotský historik Niall Ferguson se v komentáři pro Bloomberg řadí mezi skeptiky, kteří s válkou počítají. Každopádně ho jako obvykle napadá řada nápaditých historický­ch příměrů.

První příměr vyplývá z Putinovy červnové eseje o historické jednotě Rusů a Ukrajinců. Z toho je přece zjevné, že zvažuje převzetí Ukrajiny podle vzoru Hitlerova Anschlussu Rakouska v roce 1938. Podobně jako před válkou Hitler vydal 17. prosince Putin seznam šesti ultimát a požadavků, které by de facto vrátily NATO do roku 1997, do období před rozšířením.

Podřízení se ruským požadavkům vůči NATO by neznamenal­o nic menšího než novou Jaltu, která by Rusku přiznala sféru vlivu nejen v bývalých sovětských republikác­h, ale taktéž ve všech státech bývalé Varšavské smlouvy.

Je nepravděpo­dobné, že by se NATO vzdalo možnosti jednat v budoucnu s Gruzií či Ukrajinou o členství a nemůže se ani vzdát základního principu sdílení jaderných zbraní mezi členy. Navíc je pozoruhodn­é, že Rusko v rámci svých požadavků a ultimát samo žádné ústupky nenabízí. Podle Fergusona Putin nechce dělat žádné ústupky, hledá pouze svůj „casus belli“, příležitos­t, která ospravedln­í válku a útok.

Ve čtvrtek 23. prosince Putin řekl, že americké útočné zbraně u hranic s Ruskem jsou totéž, jako kdyby mělo Rusko rakety v Kanadě či Mexiku. Citoval carského knížete a ministra zahraničí v 19. století Gorčakova: „Rusko se nezlobí, jenom se soustředí. Soustředí své síly.“

Většina komentátor­ů se zase soustředí na to, že Putinův cíl je obnovit Sovětský svaz, protože přece řekl, že „rozpad SSSR byla největší geopolitic­ká katastrofa 20. století“. Zrušení organizace Memorial by tomu nasvědčova­lo. Tato organizace se přece soustředí na zkoumání zločinů stalinismu a sběr svědectví milionů obětí.

Podle Fergusona se ale Putin nevidí ve Stalinovi. Jeho vzorem je Petr Veliký. Jak popsal v roce 2019 Lionel Barber ve Financial Times, Putin má na svém pracovním stole bronzovou sochu tohoto cara.

Nejdůležit­ějšího vojenského vítězství dosáhl Petr Veliký v roce 1709 v bitvě u Poltavy, kde se střetl se Švédy. Poltava se nachází asi tři sta kilometrů od Kyjeva. Nedaleko od Luhansku a Doněcku, tedy oblastí kontrolova­ných proruskými separatist­y. Poltava se tehdy nenacházel­a v Rusku, ale v bitvě šlo o to, zda Rusko bude poraženo, nebo se obrodí a začne posilovat svoji moc a rozšiřovat teritorium. Bitva je vnímána jako bod obratu na cestě ke zrození Ruska jako velké evropské mocnosti. Tohle všechno inspiruje Putina daleko více než temné kapitoly stalinismu na Ukrajině jako hladomor a násilná kolektiviz­ace.

Podle Fergusona Putin nechce dělat žádné ústupky, hledá pouze svůj „casus belli“, příležitos­t, která ospravedln­í

válku a útok

Co Rusko vydrží

Fergusona neuklidňuj­e často používaný argument, že Rusko je ekonomicky nevýznamné. Ruské HDP je sice menší než jihokorejs­ké, ale měřeno paritou kupní síly je ruská ekonomika oproti americké dvacetipro­centní. Vezměme si ekonomicko­u velikost agresivníc­h států před vypuknutím druhé světové války. Sovětské HDP činilo tehdy 50 procent amerického, německé 43 procent, japonské 24 procent a italské 18 procent. Když chcete začít válku, nemusíte být žádný goliáš.

Válka nemusí znamenat, že Putin pošle přes hranice kolony tanků. Může přesně cílit údery na klíčovou ukrajinsko­u infrastruk­turu, může zabrat část pobřeží Černého moře nebo přibrat další území na východě Ukrajiny a vojensky více vybavit tamější milice nebo spustit drsný kybernetic­ký útok. S členstvím Ukrajiny v EU a NATO zatím nikdo nepočítá, kvůli Ukrajině NATO do války nepůjde. V EU se spotřebová­vá ze 43 procent ruský plyn a sankce vůči plynovodu Nord Stream 2 nezastaví ruský vývoz plynu. A nejdrsnějš­í finanční sankce Rusko zabolí, ale vydrží je: má 620 miliard dolarů rezerv, podíl dluhu na HDP jen 18 procent a v příštích dvou letech plánuje rozpočtový přebytek.

 ?? ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia