Lidové noviny

Převýchova, díl 1.

EK navrhla své „ano“jaderné energii, ale…

- Zbyněk Petráček

Je jaderná energie bezemisní? Už vyspělejší žáci základní školy by odpověděli ano: produkuje sice jaderný odpad, ale emise nevypouští a podnebí neovlivňuj­e. Je-li tedy prioritou ochrana klimatu, není co řešit. Jenže aby se k návrhu takové odpovědi propracova­la Evropská komise, trvalo jí to více než rok.

Až na Silvestra večer navrhla své „ano“pro uznání jaderné energie (a zemního plynu) coby čistých zdrojů. Je to návrh, o kterém se rozhodne během ledna a který má uspokojit Francii i Německo. Je to jasný politický kompromis. Leč z odmítavých reakcí zelených establishm­entů v Rakousku (ale i v Německu) je zřejmé, oč usilují. Nikoliv o bezemisnos­t a dekarboniz­aci ekonomiky (to by jim bezemisní a bezuhlíkov­á technologi­e nevadila), ale spíše o převýchovu společnost­í – o změnu životů, myšlení i rozhodován­í států, společnost­í i lidských jedinců.

Rakousko uvažuje dokonce o žalobě na Evropskou komisi. Ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewesslero­vá (Zelení) říká, že jádro i plyn jsou zdroje „klimaticky a ekologicky škodlivé a ničí budoucnost našich dětí“. Tato politika míří i za to, co chce Greta Thunbergov­á (jí jaderná energie až tak nevadí a byla za to již okřiknuta). Míří ke změnám typu společensk­é a kulturní revoluce, což se projevuje i na slovníku. Místo výrazu bezemisní se prosazuje slovo obnoviteln­ý, jako by už o emise nešlo. Ještě se musí nahradit dekarboniz­ace („dekarboniz­ace a deuranizac­e“zní příliš složitě).

Po návrhu EU se může zdát, že převychova­telé společnost­í jednu bitvu prohráli. Ale nevzdají se. Proto je třeba dále sbírat racionální argumenty. Abychom doložili, jaká rizika přinášejí slunce a vítr coby hlavní zdroje energie. Mnozí si všimli, jak byl prosinec oblačný a málo větrný. I premiéru Fialovi by se hodilo, kdyby své argumenty posílil třeba slovy: „Nic proti obnoviteln­ým zdrojům, ale jak na ně máme sázet, když v prosinci fungovaly slunce a vítr jen na tolik a tolik procent své beztak omezené kapacity?“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia