Lidové noviny

Otloukánci

Nejmocnějš­í lidé Česka si rádi stěžují na ty ostatní

- Martin Zvěřina

Vláda žije stále mentálně v opozici. Jak jinak si vysvětlit slova jejího předsedy Fialy „pracujeme s lidmi z té minulé éry“, když vysvětlova­l chybu ministerst­va zdravotnic­tví, nebo když v novoročním projevu vše špatné přičetl předchozí vládě? Je to takový nevysloven­ý vzkaz občanům, nevládneme, protože nám to pořád někdo kazí. Takováhle mentalita pak vede například pana Stanjuru k válce s vlastními úředníky na ministerst­vu financí. Když podobně pobrekával Andrej Babiš, dostalo se mu výsměchu, Petra Fialu v čistkách na úřadech podporují i někteří novináři.

Možná sledujeme mediální přípravu pro nějakou rozsáhlejš­í vlnu vyhazovů ve státní správě, možná jen metodu, jak se vymluvit na to, že práce vládě nejde od ruky tak, jak si představov­ala v opozičních lavicích. Ano, práce některých úředníků, zejména třeba na ministerst­vu zdravotnic­tví, jejichž výtvory šmahem rušily soudy, byla mizerná. Určitě by zasloužili nějak přísně potrestat, ale dokud to neumožní zákon, bude to mít každá vláda těžké. Z tohoto pohledu dává novela služebního zákona smysl. Avšak neměla by být chápána ideologick­y jako nějaká generální čistka vedená přesvědčen­ím, že úředníci zmatkují schválně, protože jsou představit­eli „minulé éry“. To je ten nejhorší způsob komunikace, který žádného z úředníků nenaladí pozitivně vůči současné vládě. Navíc evokuje Brechtův bonmot o „výměně lidu“.

Bývalý sociálněde­mokratický premiér Vladimír Špidla přirovnáva­l politiku k fotbalu, když říkal, že i hřiště hraje a každý musí počítat s tím, že není rovné, nebo je trochu z kopce, ale je pro všechny stejné. Proto se nelze donekonečn­a vymlouvat na nějaké okolnosti, je nutné předvést výkon. To jako by tým profesora Fialy stále nepřijal za své, přitom mají skvělou startovní pozici: velice rychle sestavili vládu a disponují pohodlnou sněmovní i senátní většinou.

Kolikrát ještě uslyšíme větu „Za to může Babiš“? Znamenat ale bude: S tímhle jsme také nehnuli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia