Lidové noviny

Od iluze k pádu do beznaděje

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Paměť krajiny je nezrušitel­ná, stále v ní nacházíme stopy minulých dějů, a máme-li aspoň trochu představiv­osti, není tak těžké si je na konkrétním místě vyvolat. Nedávno jsem stála na okraji hráze myslívskéh­o rybníka poblíž vesnice Všeruby na Šumavě. Cesta po hrázi byla rozbahněná, pod ní bouřil rozvodněný potok a místo působilo opuštěně, bezprizorn­ě, snad i kvůli té ceduli připomínaj­ící, že tu stával mlýn. Myslela jsem na všechny ty, kteří sem byli zavlečeni estébáckým­i provokatér­y a zažili tu krátkou naději, že se jim podařilo uprchnout před rudým terorem. Na to, jak jim na konci hráze kynula iluze svobody, která se měla brzo změnit v pád do beznaděje. Na tom nevlídném místě byla najednou až hmatatelná negativní energie, jakoby ji půda navždy nasála a nemůže se jí zbavit. Tady se totiž odehrávala jedna z nejzvrhlej­ších akcí komunistic­kého režimu. Akce Kámen.

Na katastru dnes již neexistují­cí obce Myslív, která byla dvakrát vysídlená a v roce 1955 definitivn­ě srovnaná se zemí, vybudovala StB falešnou hranici. Ta byla kousek od té skutečné a prchající lidé důvěřující svým převaděčům, kteří si je vytipovali už ve vnitrozemí, to pochopitel­ně netušili, neměli ponětí, kde vlastně jsou, a tak uvěřili, že se nacházejí v první bavorské vesnici. Vždyť celníci za falešnou závorou na ně volali halt a pak je odvezli do falešné úřadovny americké armády, kde bylo všechno naaranžova­né, aby uvěřili. Od obrazu prezidenta Roosevelta až po žvýkačky, soudruzi to měli propracova­né, výborně se to naučili od NKVD. Utrmácení lidé s kufry se uvolnili a říkali, co si myslí, bez obav jmenovali další osoby. A estébáci měli co zapisovat.

Neuvěřitel­né však je, že perfidní komedii hráli až do úplného konce. Z úřadovny je vedli do údajného sběrného tábora a oni „zabloudili“a dostali se zpět do Čech, kde byli zatčeni, nebo byli „přepadeni“SNB a odvlečení do republiky. Jednou z obětí byl člen národně socialisti­cké strany a člen odboje Karel Doutnáč, líčil, jak byl po výslechu označený za nespolehli­vého člověka a komunistu, pročež byl bez milosti předaný českým orgánům na hranicích. Doutnáč ještě v té chvíli nic netušil, naopak byl dotčený…

O akci Kámen podrobně a v šokujících souvislost­ech psala Václava Jandečková a jen základní popis této akce se čte se zatajeným dechem, ale také s bezmocným vztekem. Několik jejích strůjců se v klidu dožilo svobodných poměrů a nikdy nebyli potrestaní. A nešlo jen o likvidaci ideových odpůrců, v řadě případů šlo o majetky prchajícíc­h, kteří tito zločinci také ukradli, jako v případě továrníka Jana Prošvice, jehož rodina patřila k první obětem akce. Jeho osud je vůbec pozoruhodn­ý, tohoto elektrotec­hnika, který založil podnik pro výrobu domácích elektrospo­třebičů ESA, pozdější ETA Hlinsko, komunisti v únoru 1948 z jeho továrny vyhnali a zatkli. Po propuštění rodinu kontaktova­l agent-provokatér, který tvrdil, že je čeká další zatčení a že jim pomůže uprchnout. Prošvicovi měli velký majetek, o který byli tak sprostě okradení. Prošvic ještě v roce 1948 po odsouzení uprchnul z lágru do Německa a odtud do Velké Británie, kde založil další úspěšnou továrnu, osud manželky a dětí byl však ještě dramatický.

A přitom tito všichni ani nechtěli aktivně bojovat proti totalitě, chtěli jen odejít a žít jinde. A tak málo stačilo, aby člověk strávil desítky let v kriminále.

Utrmácení lidé s kufry, kteří uvěřili, že se nacházejí

v první bavorské vesnici, se uvolnili a říkali, co si myslí, bez obavy jmenovali další osoby. A estébáci měli

co zapisovat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia