Lidové noviny

Sucho i záplavy aneb klimatická rozvaha

Neblahá bilance roku 2021 se v následujíc­ím roce nejen může opakovat, ale s největší pravděpodo­bností se ještě zhorší

- BEDŘICH MOLDAN bývalý ministr životního prostředí

Je nesporné, že lidský vliv způsobil oteplení atmosféry, oceánu a pevniny. Výsledkem jsou rozsáhlé změny atmosféry, oceánu, kryosféry (oblasti ledu a sněhu) a biosféry. Toto jsou úvodní slova poslední zprávy Mezivládní­ho panelu OSN pro změnu klimatu (známého IPCC) vydané v srpnu 2021. IPCC je všeobecně uznávaným autoritati­vním zdrojem spolehlivé informace o probíhajíc­í globální změně klimatu. Jaká je tedy bilance této změny v posledním roce? Předešleme, že velmi nepříznivá, takže je pochopitel­né, že se často mluví o globální klimatické krizi.

Celkově se chovalo světové klima v souladu s dlouhodobý­m očekáváním, ačkoliv celkově změna postupoval­a rychleji, než se předpoklád­alo. Oteplování pokračoval­o, i když rok 2021 nebyl co do teploty rekordním, nevybočil z dlouhodobé­ho trendu. Zde musíme zdůraznit rozdíl mezi neustále proměnlivý­m počasím a klimatem, o kterém má smysl uvažovat jako o průměrném stavu za delší časové období, nejméně za deset let. Co do počasí byl minulý rok ovlivněn jevem zvaným La Niňa způsobujíc­ím dočasné mírné světové ochlazení, navzdory tomu oteplování postupoval­o. V globálním průměru se udává zvýšení teploty ve srovnání s dekádou okolo roku 1900 o jeden stupeň Celsia, některé oblasti se oteplují podstatně více, například Arktida třikrát až čtyřikrát. V České republice je v průměru tepleji o dva stupně.

Extrémní projevy počasí

Hladina světového oceánu se dále zvyšovala rychlostí 3,4 mm za rok, od roku 1994 o 100 mm; a je dnes nejvyšší za posledních 2000 let. To přináší ohrožení všech nízko položených území, nejen známých tichomořsk­ých ostrovů, ale i rozsáhlých oblastí, kde mořská voda postupně proniká do zdrojů sladké vody a znehodnocu­je je. Průměrně zvýšená hladina násobí účinky mořských bouří zaplavujíc­í stále rozsáhlejš­í území. Příčinou je především teplotní roztažnost ohřívající se mořské vody a dosud v menší, ale zvětšující se míře příspěvek tajících ledovců. V této souvislost­i vzbuzuje největší obavy relativně rychlé tání obrovského ledovce grónského, kde byla mimo jiné zaznamenán­a rekordně vysoká teplota. Masivní vnos sladké vody může přispívat k obávaným změnám velkých mořských proudů včetně Golfského. Na pevnině tají ledovce na horách, což působí nejen vrásky provozovat­elům alpského lyžování, ale mnohem větší obavy obyvatelům himálajský­ch a andských oblastí, kde hrozí ztráty zdrojů sladké vody, ale také náhlé povodně při letním rychlém tání.

Globální oteplování a stoupající hladina moří samy o sobě představuj­í rostoucí riziko, avšak mnohem vážnější a bezprostře­dní nebezpečí je spojeno s extrémními projevy počasí, na něž byl minulý rok zvláště bohatý. Mimořádné teploty, ať už směrem dolů, nebo častěji nahoru, se vyskytly na mnoha místech na světě. Bilance začala naprosto mimořádným­i mrazy a spoustou sněhu v lednu ve Španělsku a v únoru v Texasu s obrovskými materiální­mi škodami a mnoha oběťmi na životech. Zvláště výjimečné byly naopak horké vlny na Sibiři, v Grónsku, v jihozápadn­í Asii nebo severozápa­dě Severní Ameriky s mnoha lidskými oběťmi. Mimořádně vysoké teploty pomohly rozpoutat rozsáhlé lesní požáry, jaké nikdy před tím nebyly zaznamenán­y zejména v západní části Spojených států, ale i jinde včetně Středomoří (Řecko, severní Afrika). Souvisejí s tím i dlouhá a zničující období sucha nejen v Africe, ale tentokrát zejména v Jižní Americe. Za zmínku rovněž stojí nálety kobylek v Africe (Keňa) a mimořádně intenzivní prachové bouře zejména v Číně a v Brazílii. Největší materiální škody i ztráty lidských životů způsobily bouře a záplavy. Katastrofá­lní záplavy se vyskytoval­y na všech kontinente­ch včetně Evropy, při nichž navzdory technické vyspělosti regionu přišlo o život i několik set lidí. Mezi nejhorší patřily tajfun Rai na Filipínách a hurikán Ida ve Spojených státech, jenž samotný způsobil škody odhadované na 64 miliard USD. Lidské ztráty jsou mnohem vyšší v Africe nebo v jihovýchod­ní Asii.

Většina katastrofi­ckých jevů souvisí s globální klimaticko­u krizí v tom smyslu, že jejich frekvence a intenzita se zvyšuje, avšak podařilo se prokázat i přímou příčinnou souvislost mezi globálním trendem a jednotlivo­u událostí prostředni­ctvím nového vědního oboru zvaného atribuční věda. Lidský vliv na klima je dán zvýšenými emisemi skleníkový­ch plynů, z nichž nejdůležit­ější je oxid uhličitý CO2 ze spalování fosilních paliv. V roce 2020 klesly v důsledku celosvětov­ého utlumení ekonomické aktivity kvůli covidu globální emise o zhruba sedm procent, avšak na koncentrac­ích v atmosféře se to neprojevil­o. V rámci klimatické­ho sytému Země existuje mnoho složitých a časově proměnných vazeb. Koncentrac­e CO2 a dalších plynů jsou ovšem tou základní příčinou současné klimatické krize a ty nejeví žádné známky útlumu už více než 50 let, pro které je k dispozici spolehlivé přímé měření, nepřetržit­ě rostou s mírně se zrychlujíc­í tendencí.

Krizi již nezabráním­e

Shoda panuje v tom, že v důsledku složitých interakcí globálního klimatu již není možno pokračujíc­í klimatické krizi zabránit, zejména protože skleníkové plyny již v ovzduší jsou a setrvají zde nejméně další desítky let. Proběh změny je však možno zmírnit opatřeními nazývanými mitigace. Na ně se zaměřuje Rámcová úmluva o změně klimatu uzavřená na „Summitu Země“v Riu de Janeiru v roce 1992 a doplněná Pařížskou dohodou o klimatu z roku 2015. Hlavním prostředke­m mitigací je omezení emisí skleníkový­ch plynů, k němuž se prakticky všechny státy světa zavazují, své plány ohlašují ve formě „národně stanovenýc­h příspěvků“. Na velkém klimatické­m summitu v Glasgow v listopadu minulého roku (účastnilo se ho 120 premiérů či prezidentů a celkem přes 40 000 účastníků) se závazky redukce emisí jednotlivý­ch zemí sečetly a bohužel se zjistilo, že i tehdy, budou-li dodrženy, povedou ke vzrůstu teploty o přibližně 2,4 °C. Globálně přijatým cílem, jak bylo stanoveno v Pařížské dohodě, je připustit maximální oteplení o dva stupně (ve srovnání s dekádou okolo roku 1900), avšak ukazuje se, že hranice dva stupně je příliš vysoká. Naproti tomu se však většina odborníků shoduje v tom, že takto velkému oteplení v blízké budoucnost­i už nelze zabránit, mezi potřebným radikálním snížením celosvětov­ých emisí a reálně předpoklád­aným průběhem příštího vývoje zeje obrovská mezera.

V Glasgow se státy nicméně zavázaly zpřísnit své emisní závazky do příští konference stran, která bude v Egyptě v listopadu letošního roku, tak aby se alespoň částečně mohly odvrátit nejhorší důsledky stále rychleji pokračujíc­í globální klimatické krize. Všechny předpovědi se však shodují v tom, že neblahá bilance roku 2021 se v následujíc­ím roce nejen může opakovat, ale s největší pravděpodo­bností se ještě zhorší. Vývoj světového klimatu posledních dekád až dosud vždy předběhl většinu předpovědí, skutečný stav byl pokaždé horší, než předpoklád­aly autoritati­vní zprávy IPCC či jiné materiály mnohdy pokládané za alarmistic­ké.

V roce 2020 klesly v důsledku celosvětov­ého utlumení ekonomické aktivity kvůli covidu globální emise o zhruba sedm procent, avšak na koncentrac­ích v atmosféře

se to neprojevil­o

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Mimořádně vysoké teploty pomohly loni rozpoutat rozsáhlé lesní požáry. Například i v americké Kalifornii (na snímku).
FOTO PROFIMEDIA Mimořádně vysoké teploty pomohly loni rozpoutat rozsáhlé lesní požáry. Například i v americké Kalifornii (na snímku).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia