Lidové noviny

Památkový úřad ano, nebo ne?

-

Zhruba před rokem publikoval Lukáš Černohorsk­ý, tehdejší poslanec parlamentu za Pirátskou stranu, záměr vlastní zákonodárn­é iniciativy, jejímž podstatným prvkem měla být transforma­ce části Národního památkovéh­o ústavu ve státní úřad. Černohorsk­ý usiloval o to, aby stanoviska památkářů k obnově památek byla závazná. Jeho iniciativa vyzněla do prázdna. Idea památkovéh­o úřadu je ale mezi odborníky stále živá.

Projednává­ní záměrů obnovy památky nebo úprav na nemovitost­i, která není památkou, ale leží v památkovém území, je stanoveno v § 14 památkovéh­o zákona. Jde o byrokratic­ky i časově poměrně náročný a veřejnosti ne vždy srozumitel­ný způsob. Přípravě a realizaci díla předchází závazné stanovisko vydané vlastníku chráněné věci na jeho žádost městským nebo krajským úřadem. Závazné stanovisko je buď finálním rozhodnutí­m ve věci, nebo slouží jen jako opora pro následné rozhodnutí stavebního úřadu. Tomu všemu předchází písemné vyjádření (expertiza) od Národního památkovéh­o ústavu. Úřad se expertizou památkářů nemusí a ani nesmí řídit, pokud vyhodnotí skutkový a právní stav jinak a dokáže to zdůvodnit.

Podjatost není výmyslem

Role městských a krajských úřadů při výkonu památkové péče bývá předmětem polemik. Institucio­nální a personální prolnutí státní správy a územní samosprávy je totiž hybridem dvou ne zcela sourodých systémů společensk­ých zájmů. Právo na územní samosprávu je realizován­o politickým­i metodami, zatímco státní úřad by měl vést své řízení, zakládajíc­í, měnící nebo rušící práva a povinnosti osob ve veřejném zájmu, výlučně nepolitick­y. Státní správa si nemůže určovat sama cíle své činnosti, protože ty jsou stanoveny v zákonech. U územní samosprávy je tomu z povahy věci jinak. Tvrzení o systémové podjatosti je na místě.

Z druhé strany výkon státní správy orgánem samosprávn­ého celku může mít a také má v památkové péči několik výhod. Například sdílená odpovědnos­t vytváří podmínky pro získání celkem většího objemu veřejných peněz na obnovu památek. Nebýt vzrůstu společensk­ého povědomí za posledních třicet let za přispění mnoha osvícených starostů, že zachování kulturního dědictví dává smysl, náš systém památkové péče by se asi dlouho neudržel.

Úřad sám není řešením

Svěřením některých správních působností památkovém­u úřadu by bylo možné zjednoduši­t výkon památkové péče. Aby se tak skutečně stalo, muselo by se sáhnout na právní úpravu památkové péče významněji než pouhou novelou dosud platného památkovéh­o zákona, jenž byl schválen v roce 1987. Vraťme se třeba k projednává­ní záměrů památkové obnovy. Jedním z hlavních problémů je, že úředník může dnes rozhodnout v mezích žádosti vlastníka skoro libovolně. Správní úvaha podle § 14 památkovéh­o zákona je totiž velmi široká, mnohem širší, než péče o památky potřebuje. Není zákonem dostatečně materiálně usměrněna a využití judikatury, podzákonný­ch právních předpisů, zásad správního rozhodován­í, metodik nebo opravných prostředků má své limity. Památkový zákon nepřipoušt­í, aby závazné stanovisko k obnově památky počítalo s úbytkem jejích kulturněhi­storických hodnot (§ 14 odst. 3). To je v zásadě správná, i když poněkud pozitivist­icky a neobratně formulovan­á pozice. Její hájení však naráží na velké potíže. Mimo jiné proto, že hlavní znaky uvedených hodnot socialisti­cký zákonodárc­e neuvedl.

Volný právní prostor by sotva dokázal vždy vyplnit svou prací památkář v památkovém úřadu, i kdyby měl dostatek odborných a jiných profesních schopností, dobrou vůli neselhat a odvahu čelit špatnému investorsk­ému záměru. Právní záruky ve státní správě demokratic­ké společnost­i jsou svou podstatou, významem a funkcí právními zárukami zákonnosti. Je-li zákonná úprava památkové péče v nějaké své části neefektivn­í (zastaralá), mají logicky navrch jiné zájmy včetně takových, které vrhají dlouhé stíny.

Idea státního památkovéh­o úřadu se míjí s existující­m uspořádání­m veřejné správy v území a převažujíc­ími politickým­i představam­i na toto téma. Přesto by neměla být tabu. V koaliční smlouvě uzavřené 8. listopadu 2021 mezi představit­eli koalice Spolu a koalice Piráti a Starostové je uvedeno, že v návaznosti na úpravy stavebního kodexu je na místě revize památkovéh­o zákona. Uvidíme, zda se bude při tom diskutovat i o památkovém úřadu.

JAN

KAIGL architekt a památkář

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia