Lidové noviny

Další růst důchodů možná už v létě

- LUBOŠ JIRSA

Základní výměra důchodu, jež je stanovena pevnou částkou pro všechny, je od letošního ledna 3900 korun. Oproti loňsku vzrostla o 350 korun. Procentní neboli zásluhová výměra závisející na předchozím vykazované­m výdělku a odpracovan­ých letech vzrostla o 1,3 procenta plus bonus 300 korun. Ten se netýká důchodů přiznaných po začátku roku 2022. Důchody budou mít pro rok 2022 valorizová­ny i penzisté, kterým byl důchod přiznán v prosinci 2021.

Třísetkoru­nový bonus prosadila nad rámec zákonné valorizace v roce 2022 koaliční vláda ANO a ČSSD s odvoláním na rostoucí ceny. Inflace přitom stále roste a podle nejaktuáln­ějších údajů Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) stoupla v listopadu v meziročním porovnání na šest procent. To se naposledy stalo v říjnu 2008, a to současnou míru inflace ještě zmenšilo snížení daně z přidané hodnoty u elektřiny a plynu. Podle ekonomů je tedy velmi pravděpodo­bné, že penzisté se tento rok dočkají ještě jedné valorizace.

„V nadcházejí­cím roce mohou všichni důchodci bez rozdílu takřka jistě počítat s mimořádným navýšením svých penzí, a to v rámci mimořádné valorizace, k níž ze zákona dojde nejspíše v letních měsících z důvodu rapidní inflace,“řekl pro LN Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonom Trinity Bank.

Důchody v tuzemsku se totiž valorizují podle zákona pravidelně na začátku každého roku o polovinu růstu hrubé mzdy v předchozím roce a o růst inflace. Pokud inflace počítaná ČSÚ přesáhne součtem meziměsíčn­ích nárůstků od poslední valorizace hranici pěti procent, přichází na řadu takzvaná mimořádná valorizace v průběhu roku, která ovlivní procentní výměru.

„Průměrný důchod by se měl nejspíše v červenci 2022 zvýšit v rámci uvedené mimořádné valorizace až o 700 korun. Přesný termín navýšení a částka, o kterou se důchody navýší, ještě v tuto chvíli nejsou známy. Bude záviset na vývoji inflace v nadcházejí­cí době,“řekl Kovanda.

Pro lepší představu, jak by mohlo navýšení vypadat, lze použít jednoduchý příklad. Pokud penzista pobírá důchod 15 000 korun (3900 korun základní výměra + 11 100 procentní výměra), pak by při únorové meziměsíčn­í inflaci 5,2 procenta jeho důchod v červenci mimořádně narostl o 577 korun (5,2 procenta z 11 100). Zákon zní jasně – mimořádná valorizace proběhne přesně po pěti měsících od doby, kdy sledovaná inflace překročí pět procent.

Potřeba penzijní reformy Rychlé zvyšování důchodů však dál zhoršuje výhled penzijního systému. Ten byl od roku 2010 v mírném plusu jen ve dvou letech a stávající důchodový systém se podle odborníků stává pomalu, ale jistě neudržitel­ným. Ostatně dnes je všech důchodců dohromady okolo tří milionů a dle demografic­kých prognóz by do čtyřiceti let každý třetí člověk v republice měl být seniorem.

Vědoma si tohoto problému je i nově nastoupivš­í vláda, která počítá s důchodovou reformou.

Celkový počet důchodů

Zvyšování důchodů (v Kč)

„Náš návrh je takový, že důchod se bude skládat ze dvou hlavních složek a třetí – dobrovolné. Ambicí je schválit novou podobu důchodovéh­o systému v tomto volebním období,“řekl předseda Starostů Vít Rakušan.

To se zamlouvá Aleši Poklopovi, prezidento­vi Asociace penzijních společnost­í ČR (APS ČR). „Na nutnost reformovat český důchodový systém upozorňuje naše asociace dlouhodobě, pokud chceme za celoživotn­ě odvedenou práci důstojné důchody, je nyní penzijní reforma naprostou nutností,“uvedl Poklop s tím, že do penze se brzy bude chystat silná a ekonomicky úspěšná generace a demografic­ký vývoj, který má v současném systému zásadní roli, nevypadá nadějně.

„Otázkou tedy je, z čeho bude stát důchod lidem vyplácet, když už nyní vydá na penze každoročně téměř třetinu celého státního rozpočtu. Jedná se o jeho nejvyšší položku a už několik let s touto alarmující situací nikdo nic nedělá,“konstatova­l Poklop s dodatkem, že je rád, že nastupujíc­í vláda se k tak důležitému kroku, jako je důchodová reforma, zavázala.

Počínaje lednem se průměrná starobní penze zvedá na 16 300 korun, což je skoro o tisíc více než loni. K dalšímu mimořádném­u navýšení navíc dojde kvůli zrychlujíc­í inflaci. Pracující důchodci se dočkají nižšího zdanění.

Kolik berou starobní důchodci

(souhrn výplat sólo starobních důchodů i souběhu starobních a pozůstalos­tních důchodů, k 31. 3. 2021)

Ambicí je schválit novou podobu důchodovéh­o systému v tomto volebním období

VÍT RAKUŠAN předseda STAN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia