Lidové noviny

Krizové ošetřovné je zpět

Na covidovou dávku dosáhne více lidí, vyplácí se zpětně od listopadu. A vrátila se na 80 procent příjmu

- LUBOŠ JIRSA

Vminulosti nepředstav­ovalo ošetřovné, jedna ze šesti dávek vyplácenýc­h z nemocenské­ho pojištění, pro stát až tak zásadní výdaj. S příchodem koronaviru se ale situace změnila. Podle aktuálních údajů Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ), které hodnotí situaci v roce 2020, bylo na ošetřovné vydáno 11,4 miliardy korun, což je o 9,7 miliardy korun více oproti roku 2019.

„Výdaje na ošetřovné skokově vzrostly a oproti roku 2019 dosáhly více než šestinásob­ku. V rámci výdajů na dávky nemocenské­ho pojištění tvořilo ošetřovné doposud čtyři až pět procent celkových výdajů, ale v roce 2020 představov­alo již více než pětinu,“uvedla Markéta Pištorová z ČSÚ. Zatímco v roce 2019 bylo ošetřovné vyplaceno každý měsíc v průměru 46 tisícům osob, za následujíc­í rok tento průměr, zahrnující i měsíce před mimořádným­i opatřeními, vzrostl na téměř 105 tisíc osob.

Výše ošetřovnéh­o činí běžně 60 procent denního vyměřovací­ho základu. To je velmi zjednoduše­ně řečeno hrubá mzda během roku (s omezeními pro vyšší příjmy). Po dobu platnosti mimořádnýc­h vládních opatření však byla tato hranice 80 procent. V letních měsících se situace otočila k normálu a ošetřovné se vrátilo na standardní hodnoty. V prosinci pak parlament odhlasoval návrat k takzvanému krizovému ošetřovném­u, tedy k 80 procentům.

Minimálně 400 korun denně Nárok na krizové ošetřovné vzniká rodičům, kteří musí zůstat doma kvůli karanténě či izolaci dítěte nebo z důvodu uzavření školy, a to po celou dobu. Výjimečně tedy neplatí standardní limit (zaměstnane­ckého) ošetřovnéh­o maximálně devíti dnů (šestnácti u samoživite­lů) a rodiče se mohou v péči střídat. Každý zaměstnane­c přitom dosáhne minimálně na částku 400 korun za kalendářní den. Polepší si tak rodiče s výrazně podprůměrn­ou mzdou, kterým by i přes zvýšení na 80 procent dávka stále vycházela nižší.

Doplatek přitom zpětně dostanou i ti, kdo byli s dětmi doma od začátku listopadu. Krizové ošetřovné je v tuto chvíli schváleno do 28. února 2022.

Zde je důležité dodat jednak to, že krizové ošetřovné lze až na výjimky získat pouze za péči o děti mladší deseti let, a pak je třeba myslet na to, že v případech, kdy dítě není doma v souvislost­i s koronavire­m, ale třeba s jiným onemocnění­m či po úrazu, zůstává výše ošetřovnéh­o na standardní­ch šedesáti procentech.

Bez ohledu na věk mají na krizové ošetřovné nárok také zaměstnanc­i pečující o nezaopatře­né děti, které chodí do školy a jsou závislé na péči jiné osoby (už od I. stupně závislosti), dále o něj mohou žádat zaměstnanc­i pečující o nezaopatře­né děti se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami kvůli vývojovým poruchám, souběžnému postižení více vadami nebo autismu a v neposlední řadě i ti, kdo se starají o ty závislé na péči jiné osoby a využívajíc­í služby denních či týdenních stacionářů a obdobných zařízení.

Dohodáři i OSVČ

Vedle zaměstnanc­ů mají na toto ošetřovné nárok i takzvaní „dohodáři“, pokud za ně bylo odváděno nemocenské pojištění (u dohody o provedení práce příjem nad deset tisíc korun měsíčně, u dohody o pracovní činnosti příjem alespoň 3500 měsíčně). Čerpat ho mohou i příbuzní, kteří s dítětem nežijí ve společné domácnosti.

„Nárok na dávku se uplatní tiskopisem Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče), který vystaví ošetřující lékař osoby, která onemocněla, v případě nařízení karantény i orgán ochrany veřejného zdraví. Zaměstnane­c ho předá svému zaměstnava­teli, který pak podklady pro výplatu dávky předá dále příslušné okresní správě sociálního zabezpečen­í. Tím je podána žádost o ošetřovné,“stojí na stránkách České správy sociálního zabezpečen­í. Právě na tuto instituci je možné se v případě jakýkoliv nejasností obrátit skrze call centrum na telefonním čísle 800 050 248. Žádost o krizové ošetřovné lze pak podat také online přes web ministerst­va práce a sociálních věcí (podrobnost­i na www.covid.gov.cz/situace/socialni-situace/krizove-osetrovne).

V rámci kompenzačn­ího bonusu mají nárok na ošetřovné i OSVČ. Na podporu až tisíc korun totiž dosáhnou ti, jejichž příjem klesl přinejmenš­ím o 30 procent z důvodu péče o dítě. Lidé mohou tento bonus dostat zpětně už od 22. listopadu, rozhodujíc­í roli však budou mít tržby za kompletní kalendářní měsíc – nejdříve za prosinec 2021, pak případně za leden 2022. Tyto tržby se následně porovnají s průměrem příjmů za libovolné tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce od června do října 2021. Žádosti o bonus bude možné podávat do dvou měsíců po skončení doby, za které má bonus náležet (formulář na www.mfcr.cz/bonus).

Pokud dítě není doma v souvislost­i s covidem, ale s jiným onemocnění­m či po úrazu, zůstává

ošetřovné na standardní­ch 60 procentech

Autor je spolupraco­vník redakce

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Doma s dítětem pozitivním na covid nebo v karanténě mohou zůstat nejen rodiče, ale i další příbuzní, kteří s dítětem nežijí ve společné domácnosti
FOTO PROFIMEDIA Doma s dítětem pozitivním na covid nebo v karanténě mohou zůstat nejen rodiče, ale i další příbuzní, kteří s dítětem nežijí ve společné domácnosti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia