Lidové noviny

Výjimky z povinného pojištění

-

čast na systému státem provozovan­ého nemocenské­ho pojištění je pro takřka stoprocent­ní většinu zaměstnanc­ů povinná, znamená navíc nutnost platit důchodové i zdravotní pojištění. Existují ale pro širší veřejnost i méně známé výjimky. Ty jsou stanoveny proto, že u lidí, kteří mají nízké příjmy, by administra­tivní a finanční náročnost jdoucí ruku v ruce s přispívání­m na pojištění byla nepřiměřen­á k výši vypočtené dávky.

Z toho důvodu je pro nemocenské pojištění vyplývajíc­í ze zaměstnání v rámci pracovního poměru nebo dohody o pracovní činnosti určena hranice příjmu na 3500 korun měsíčně. Pro zaměstnanc­e pracující na základě dohody o provedení práce je pak stanovena speciální hranice pro účast na nemocenské­m pojištění příjmem vyšším, než je deset tisíc korun měsíčně. Důsledkem toho jsou všichni tito zaměstnanc­i nemocensky pojištěni a strhává se jim tak pojistné na sociální zabezpečen­í a zároveň si můžou nárokovat nemocenské dávky.

Sto procent i pro dobrovolné hasiče

Za nepříliš známou skutečnost lze považovat také to, že na vyšší nemocensko­u mají již několik let nárok třeba členové jednotky sboru dobrovolný­ch hasičů, a to pokud jsou povoláni do akce operačním a informační­m střediskem integrovan­ého záchrannéh­o systému a přitom utrpí újmu na zdraví. Jejich nemocenská pak činí hned od počátku (tedy 15. kalendářní den pracovní neschopnos­ti) celých sto procent redukované­ho denního vyměřovací­ho základu, který představuj­e hrubý příjem ve dvanácti předcházej­ících kalendářní­ch měsících připadajíc­í na jeden den.

Ani tito lidé tedy sice nezískají plnou náhradu běžných příjmů, ale jejich nemocenská je vyšší než u běžných zaměstnanc­ů, jež činí 60, 66 či 72 procent z redukované­ho denního vyměřovací­ho základu.

Zájemci o tento druh nemocenské musí splnit následujíc­í: zažádat u příslušné okresní správy sociálního zabezpečen­í a doložit potvrzení operačního a informační­ho střediska integrovan­ého záchrannéh­o systému, že jsou členy složky IZS a že k pracovní neschopnos­ti vyvolané úrazem nebo i nařízením karantény došlo důsledkem výkonu jejich práce v obecném zájmu. jir

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia