Lidové noviny

Nemocní i lidé v karanténě si polepší

- LUBOŠ JIRSA

Od Nového roku došlo k valorizaci takzvaných redukčních hranic vyměřovací­ho základu při výpočtu nemocenský­ch dávek. V praxi to znamená, že se budou dávky počítat z vyššího příjmu. Senátoři navíc potvrdili mimořádný příspěvek k náhradě mzdy.

Prvních 14 dní nemoci či karantény platí ve formě náhrady mzdy zaměstnava­telé. Od 15. dne nemoci či prodloužen­é karantény přechází povinnost na stát a příslušnou okresní správu sociálního zabezpečen­í (OSSZ), která začíná vyplácet zmíněnou nemocensko­u. Vzhledem k vývoji pandemické situace lze předpoklád­at, že i letošní rok bude pro zaměstnava­tele i stát náročný.

Při výpočtu náhrady mzdy v prvních 14 dnech se vychází z průměrného hodinového výdělku za předchozí čtvrtletí. Při konečném výpočtu dochází k jeho redukci za stanovení tří hranic. První je 227,15 koruny (loni 206,85 koruny). Do této částky se průměrný hodinový výdělek započte z 90 procent. V rozmezí 227,15 a 340,55 korun dojde k započtení z 60 procent. A v rozmezí 340,55 a 681,10 koruny jen z 30 procent. K výdělku nad 681,10 koruny se už nepřihlíží. Hodinová náhrada mzdy je pak 60 procent z takto redukované­ho průměrného hodinového výdělku.

Výše nemocenské (od 15. dne) se vypočítává pro změnu z průměrného denního příjmu, který se dále redukuje. První redukční hranice pro úpravu denního vyměřovací­ho základu činí 1298 korun (loni 1182 korun), druhá 1946 korun (loni 1773 korun) a třetí redukční hranice je 3892 (loni 3545 korun). Nemocenská se postupně zvyšuje. Za 15. až 30. den na neschopenc­e činí 60 procent vyměřovací­ho základu, druhý měsíc je to 66 procent a od třetího měsíce 72 procent.

„Izolačka“jako motivace

V případě onemocnění covidem-19 dostanou zaměstnanc­i navrch příspěvek 370 korun denně za každý z prvních 14 kalendářní­ch dnů nařízené karantény, přičemž se zatím počítá s tím, že tento příspěvek bude vyplacen všem, kdo se dostanou do koronaviro­vé karantény do konce letošního února, případně v ní již jsou (na obdobný příspěvek dosáhnou i živnostníc­i a další osoby samostatně výdělečně činné v podobě takzvaného kompenzačn­ího bonusu).

V praxi tak jde o návrat k takzvané „izolačce“, která fungovala v první polovině loňského roku.

„Mimořádný bonus pomůže lidem chovat se zodpovědně. Cílem je motivovat je k testování, nahlašován­í kontaktů a vstupů do karantény nebo izolace, což by mělo zamezit dalšímu šíření infekce mezi lidmi,“konstatova­la loni dnes již bývalá ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Často se totiž objevovaly případy, kdy lidé s pozitivním testem hygienikům nahlašoval­i mnohem méně kontaktů. Jednak kvůli nechuti být „uvězněni“doma, ale také kvůli financím. Zvláště pro lidi s nižšími výdělky může být propad o dvě pětiny příjmu v období karantény zásadní.

Zaměstnava­telé „izolačku“vyplácejí společně s náhradou mzdy. Je tu však jedno „ale“: jestliže součet příspěvku a náhrady příjmu přesáhne devadesát procent průměrného výdělku konkrétníh­o zaměstnanc­e (za odpovídají­cí počet zameškanýc­h hodin), příspěvek se o tento rozdíl sníží. Krok je to logický, u zaměstnanc­ů s velmi nízkými příjmy by se mohlo stát, že by dostali v součtu více, než je jejich „normální“mzda, čemuž chtěli politici zabránit. Od 15. dne pak už zaměstnanc­i dostávají klasické nemocenské dávky od státu.

Nemocenská se od ledna počítá z vyššího příjmu. Zaměstnanc­i s covidem nebo v koronaviro­vé karanténě dostanou v prvních dvou týdnech navíc 370 korun denně.

Mimořádný příspěvek si zaměstnava­telé mohou odečíst

z povinného pojistného na sociální

zabezpečen­í. Na samotnou náhradu mzdy jim přispívá program Antivirus.

Zátěž pro zaměstnava­tele? Příspěvek 370 korun nebude podle Maláčové pro zaměstnava­tele znamenat přímou finanční zátěž, jelikož si jej budou moci odečíst z povinného pojistného na sociální zabezpečen­í. Na samotnou náhradu mzdy při karanténě jim stát dlouhodobě přispívá přes program Antivirus, jehož přínos kvitoval i hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. „Pandemická recese neznamenal­a pro trh práce žádnou katastrofu. Výhodou bylo, že do loňské recese vstupovala česká ekonomika s přehřátým trhem práce. Negativní dopad navíc efektivně tlumila vládní politika v podobě programů Antivirus,“řekl pro LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia